featured

Burun Kanamasında Ne Yapılır | Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir? Burun Kanamasında İlkyardım Uygulamaları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Burun kanamasında ne yapılır? Hayatımızın her anında karşılaşabileceğimiz bu durum hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Özellikle yaz aylarında sıkça karşılaştığımız burun kanaması bizi tedirgin edebiliyor. Kimi zaman burun kanaması normal karşılanabilirken, kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına işaret edebiliyor. Peki, bu ayrım nasıl yapılabilir? Burun kanaması nedenleri ve yapılabilecek ilkyardım uygulamalarının tamamı haberimizde….

Burun Kanaması Nedir? Burun Kanamasında Ne Yapılır?

Burun estetiği nedir? Nasıl yapılır yazımıza göz atmak için tıklayınız. Burun kanamasında ne yapılır? Bir sağlık sorunu olarak adlandırabileceğimiz burun kanaması, bazı nedenlerden dolayı burundan kan gelmesi olarak tanımlanır. Toplumda yaygın olarak görülen burun kanaması, kendi kendini sınırlayan bir yapıya sahiptir. Sık sık tekrarlayan bu hastalık, yaşamı tehdit eden durumlara sebebiyet verebilir. Burnun ön kısmında birkaç kan damarı birleşmiş bir şekilde bulunur. Bu ince damarların hasar alması, burundan kan gelmesine sebebiyet verebilir.

1- Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir? Burun Kanamasında Ne Yapılır?

Burun kanamasında ne yapılır? Burun kanamasının nedenleri oluştuğu bölgeye göre farklılık gösterebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ön burun kanaması nedenleri arasında %80’i damarların hasar alması sonucunda ortaya çıkabilir. Arka burun kanamaları ender olarak görülse de ciddi sağlık sorunları sebebiyle oluşabilir.

Yaşlılarda sıkça görülen bu hastalık, atardamardan kaynaklı olabilir. Bu nedenle atardamar kaynaklı burun kanamaların mutlaka KBB uzmanları tarafından görülmesi ve tetkiklerin yapılması gerekecektir. Burun kanamalarının en önemli dezavantajı ise sınırlandırılması ve dikkate alınmamasıdır. Birçok insan bu durumu ciddiye almadığı için, durumun ciddiyetinin farkında olamayacaktır. Burun kanamasının nedenleri şunlardır;

Travma, mukozal irritasyon, septal anomaliler, enfeksiyonlar, tümörler,İdiyopatik nedenler,Sistemik nedenler

A) Durup Dururken Burun Kanaması Neden Olur? Aniden Burun Kanaması Nedenleri

Aniden burun kanaması sizi kaygıya düşürebilir. Ansızın meydana gelen burun kanamalı ender karşılaşılan bir durumsa, kaygı duymanız gereksizdir. Çünkü bu kanamalar çoğunlukla ön burun kanaması sebebiyle gelişir ve damarların azıcık hasar gördüğünü ifade eder.

B) Tek Taraflı Burun Kanaması Neden Olur? Sağ ya da Sol Burun Kanaması

Burun kanamasında ne yapılır? Tek taraflı burun kanaması çoğunlukla kuru, sıcak ve nemsiz havalara maruz kalma sonucunda kılcal damar çatlaması oluşması ile ortaya çıkar. Bu kanamalar genellikle ilkyardım uygulamaları sonucunda hızlıca onarılabilecektir.

C) Sürekli Burun Kanaması Nedenleri | Sürekli Burundan Kan Gelmesi Hangi Hastalığın Belirtisi?

Sürekli burun kanaması nedenlerinin sonuçlarının korkutucu olabileceğinin bilinmesi gereklidir. Kişilerde saman nezlesi, alerjik durumlar ya da sinüzit varsa burun kanamaları sıkça ortaya çıkabilir. Bunun dışında sıkça burundan kan gelmesi rahatsızlığı, şu hastalıkların belirtisi olabilir;

Yüksek tansiyon,Kanama bozuklukları,Hematolojik ( Kanama) nedenli kanser,Kalsiyum eksiklikleri,Kan pıhtılaşma bozukluklarıdır.

D) Duşta Burun Kanaması Neden Olur? Düşme Sonucu Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanamasında ne yapılır? Duşta burun kanaması yaşanmışsa, bu durumda endişe edilmesine gerek yoktur. Bilindiği üzere sıcak burun damarlarına basıncı artıran bir dış etmendir. Duş esnasında burnun aşırı sıcak ile temas etmesi, damarların basıncının artmasına ve çatlamalara yol açabilecektir. Bu nedenle uzmanlar ılık su ile duş alınmasını önermektedir.

2- Burun Kanamasına Ne İyi Gelir? Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanaması nasıl durdurulur konusu, bu durumla karşılaşan bireyler tarafından araştırılan ve bilgi edinmek istenen bir konudur. Burun kanamasında bazı uygulamalar başarılı sonuçlar alınmasını sağlarken, bazı uygulamalar kanamanın artmasına ve aşırı kan kaybedilmesine yol açabilir. Özellikle kanama miktarı fazla ise ve kanamalar sık yaşanıyorsa, bu durumda mutlaka KBB doktoruna başvurulmalıdır.

A) Burun Kanaması İçin Ne Yapılmalı? Burun Kanamasında Tampon Yapılır mı?

Peki burun kanamasında ne yapılır? Burun kanamasında tampon yapmak hem oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Burun deliklerini bir pamuk ile 5-10 dakika sıkıştırmanız, kanın hızlı bir şekilde pıhtılaşmasını ve durmasını sağlayabilecektir.

B) Burun Kanamasında İlkyardımda Neler Yapılır? Burun Kanaması İlkyardım Uygulamaları

Burun kanamasında ilkyardım uygulamalarından biri tampon yapılırken, hastanın dik durması olacaktır. Hastanın aşağı yönlü eğilmesi kan akışının daha fazla olmasına neden olur. Ayrıca kişilerin dik durmaması kanın geriye akmasına ve kişilerin kanını yutması ile sonuçlanabilir.

Yapılabilecek bir diğer ilkyardım uygulaması burun sırtına buz konulması olacaktır. Buz soğuk olması nedeniyle damarları hızlı bir şekilde büzüştürür ve kanın akışını yavaşlatır. Birkaç dakika içerisinde pıhtılaşma mekanizması devreye girerek, kanama duracaktır.

C) Çocuklarda Burun Kanaması Nasıl Geçer? Çocukların Burun Kanamasında Ne Yapılır?

Çocuklarda burun kanamasını kontrol etmek daha güçtür. Çünkü henüz kanla tanışmayan bebek ve çocuklar kan gördüklerinde büyük bir korkuya kapılacaktır. Korku nedeniyle sabit ve sakin duramayan çocuklar, kanamanın aşırı olmasına neden olabilir. Çocuklarda burun kanaması nasıl geçer konusunda ise ekstra yapılacak bir ilkyardım uygulaması bulunmamaktadır.

Ancak tampon uygularken çocuğun hareketlerini kontrol etmek ve sakinleştirmek için onunla sakin bir şekilde konuşmak gerekecektir. Tampon, dik durma ve buz uygulaması sonrasında burun kanaması durmuyorsa, adımlar tekrarlanmalıdır. Kanama durmuyorsa mutlaka bir sağlık kuruşuna başvurulmalıdır.

3- Burun Kanamasında Ne Yapılır? Burun Kanamasına Bitkisel Çözümler

Burun kanamasında ne yapılır? Burun kanamasında yapılacak belli başlı bitkisel yöntemlerde bulunmaktadır. Genellikle uzun süren ve herhangi bir hastalık tanısı konulamayan durumlarda bitkisel çözümlerle kanama sıklığının ve miktarının azaltılması amaçlanır. Burun kanamasına bitkisel çözümler arasında ilk önerilecek ürün kantaron çiçeğinin kaynatılmasıdır.

Kantaron çiçeğini 5-10 dakika kaynattıktan sonra soğutup, belirli aralıklarla buruna uygulamanın kanamayı durdurduğuna inanılmaktadır. Bitkisel çözümün burundaki kanama üzerinde ne kadar etkili olduğu bilinmemektedir. Ancak şu bitkisel içeriklerin kanamayı durdurduğuna ve azalttığına inanılmaktadır;

Elma sirkesi,Soğan suyu,Limon suyu,Vazelin,Isırgan otu suyu,Tuzlu su

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!