featured

Empire State Binası Hakkında Bilgiler | New York’un Sembolü ve Amerika Birleşik Devletleri’nin İkon Yapısı Empire State Binası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Empire State binası, New York’un en ilgi çekici yapıları arasında önde geliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık ve büyük şehri olan New York, eşsiz yapıları, 24 saat yaşayan dinamizmi, ticaretten finansa, modadan sanata, eğlenceden teknolojiye dek uzanan kültürel çeşitliliği ile bulunduğu kıtanın kalbi niteliğindedir. Birleşmiş Milletler Genel Merkezine de ev sahipliği yapan ve dünyanın en bilinen kentlerinden biri olan bu devasa metropol, bir anlamda dünya kültür başkenti olarak da tanımlanabilir.

Birbirinden ünlü caddeleri, gökdelenleri, alışveriş merkezleri, mağazaları ve aralıksız çalışan metrosu ile hiç uyumayan şehir olarak bilinen New York Kentinin sembolleri arasında ise Empire State Binası, Times Meydanı, Özgürlük Heykeli ve Central Park en başta sayılabilir. Artık neredeyse, dünyanın en ünlü metropollerinden New York kentinin simgesi haline gelen Empire State binası ise her yıl milyonlarca turisti ve ziyaretçiyi ağırlar. Ünlü Empire State Building (Empire State Binası), New York’un ticari, kültürel ve finansal merkezi olan Manhattan bölgesinde, Fifth Avenue’de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alır.

Dünyanın En Çok Tanınan Yapılarından Biri Empire State Binası

1929 yılında yapımına başlanıp Mayıs 1931’de tamamlanan Empire State binası dünya üzerinde en çok bilinen yapılar arasında yer alır. Yapımının tamamlanması ile dünyanın en yüksek binası olma unvanını eline geçiren bu eşsiz yapı, uzun yıllar boyunca bu özelliğini korumuş ve Dünya Ticaret Merkezi (İkiz Kuleler) binasının 1972 yılındaki açılışına kadar da dünyanın en yüksek binası olarak kalmıştır. Dünyanın ilk en büyük gökdeleni olan bu ünlü yapı, modern dünyanın simge binaları arasında yerini alır. New York şehri ile ismi bütünleşen bu bina, 18 ay gibi kısa bir sürede inşa edilmiştir.

Empire State Binası Özellikleri

Amerika’nın ve dünyanın en görkemli yapılarından biri olan bu ünlü bina 102 kattan oluşur ve anten dahil 443 metre yüksekliğe sahiptir. Girişinde bir çift heybetli kartal heykeli yer alan bina, yaklaşık 55.000 ton çelik, 760 km elektrik hattı, 96 km su borusu, 5600 km telefon kablosu kullanılarak tamamlanmıştır. Toplam ağırlığı 331.000 tonu bulan yapıda 1100’den fazla tuvalet, 6550 pencere ve 73 asansör bulunur. Bu tüm dünyada en çok tanınan yapılardan biri olan gökdelen, adını ise New York kentinin lakabı olan “Empire State” isminden almıştır.

Empire State Binası’nın Önemli Katları ve Bölümleri

Yapılan yenileme çalışmaları ile tam bir çevre dostu olan binanın en önemli bölümlerinden birini lobi katı oluşturur. Bu kat orijinal tasarıma tamamen uygun düzenlenmiştir. Empire State Binası’nın ikinci katında ise hediyelik eşya dükkanları bulunur.

Dare To Dream sergisinin yer aldığı 80. Katta ise, yapının hikayesi resimler eşliğinde incelenebilir. Mimari çizimlerden yapım notlarına dek her şeyi görme imkanı sunan bu kat ayrıca oldukça güzel bir manzaraya sahiptir. Yapının ana güvertesi olarak isimlendirilen 86. Katında ise 360 derece görüş açısı sunulan cam bir kubbe bulunur. Bu kattan Brooklyn Köprüsü, Times Meydanı, Central Park, Özgürlük Anıtı gibi New York kentinin eşsiz manzaralarını bir arada görülebilir. Yapının en üst gözlem yeri olan 102. Kat ise, nefes kesici bir kent manzarasını ziyaretçilere sunar.

Empire State Binası Işıklandırması

Bu ünlü gökdelenin kule ışıklandırmaları da New York kent siluetinin simgesi durumuna gelmiştir. Amerika tarihindeki önemli ve çeşitli gün ve olayları anmak amacıyla farklı renkler kullanılarak yapılan kule ışıklandırması, izleyicilerine, yapılan müzik yayını ile tam anlamıyla bir görsel şov seyir imkanı sağlar.

Dünyanın en önemli yapılarından biri konumunda olan bu yapı, her yıl milyonlarca turist tarafından düzenlenen turlar eşliğinde bilet alınmak suretiyle görülebilir. Eşsiz bir gün batımı manzarası da sunan bu ünlü bina modern mimarinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!