featured

Eşsiz Doğası ile Valla Kanyonu! Dünyanın En Derin İkinci Kanyonu Valla ve Seyir Terası Hakkında Tüm Bilgiler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizin doğal güzellikleri saymakla bitmiyor. Valla Kanyonu ve Valla Kanyonu’nda bulunan Seyir Terası da bu güzellikler arasında bulunuyor. Kıtaların birleştiği bir konumda bulunan ülkemizin hem doğal hem de tarihi zenginliği eşsiz. Her bölgesinde ayrı ayrı güzellikleri barındıran Türkiye’nin, doğal güzellikler yönünden oldukça zengin bir yöresini de Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Kastamonu İli oluşturuyor. Bu yazımızda Dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan Valla Kanyonunu sizlere tanıtacak ve Valla Kanyonunun ilginç keşfedilme öyküsü hakkında bilgileri aktaracağız.

Valla Kanyonu’nun İlginç Keşfedilme Öyküsü

Ülkemizin en güzel doğal bölgelerinden birinde bulunan Valla Kanyonunun oldukça ilginç bir keşfedilme öyküsü bulunuyor. İstanbul Teknik Üniversitesinde okuyan dört öğrencinin, 1994 yılında gezi amacıyla Kastamonu ilinde bulunan Pınarbaşı ilçesindeki bölgeye girmesi ve sonrasında tam 14 gün geçtikten sonra Kastamonu İli Cide ilçesinden çıkmaları bu kanyonun keşfini sağlamıştır. Bu keşif sonrası kanyon, ‘ vahşi cennet’ olarak anılmaya başlamış ve her yıl çok sayıda ziyaretçi almaya başlamıştır.

Valla Kanyonu ile birlikte, bu bölgenin önemli diğer gezi noktaları arasında ise Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Gideros Koyu ve Ginolu sayılabilir.

Dünyanın En Derin İkinci Kanyonu Valla Kanyonu

YouTube video

Valla Kanyonu büyüklük itibari ile dünya üzerinde yer alan en büyük kanyonlar arasında yer alır. Derinlik açısından bakıldığında ise bu kanyon dünyanın ikinci en derin kanyonudur.

Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyünden yaklaşık olarak beş kilometre uzaklıkta bulunan Valla mahallesi bu kanyona da ev sahipliği yapar. Ancak araba ile mahalleye ulaşıldıktan sonra yaklaşık 1,5 kilometrelik bir yürüyüş sonrası Valla Kanyon’una ulaşılabilir. Gerekli izinler alındıktan sonra kanyon yakınında kamp yapma imkanına sahip olabilirsiniz.

Valla Kanyonu’nun Doğal Yapısı

Yörede bulunan Devrekani çayı ile Kanlı çayın birleştiği noktada devasa büyüklükte bulunan kayaların zaman içerisinde oyulması ile oluşan kanyonun derinliği ortalama 800 metre civarında iken bazı yerlerde bu derinlik 1200 metreye kadar ulaşıyor. Valla Kanyonu derinliği ile dünyanın 2. En derin kanyonu unvanına da sahip bulunuyor. Kanyonun ilgi çekici bir diğer yönünü ise 12 kilometreyi bulan uzunluğu oluşturuyor. Bu her yönüyle devasa kanyon yüzyıllar boyunca bölgede akan Devrekani çayının, yine eşsiz bir doğal ortam sunan Küre Dağlarının dev kayalarını aşındırması ile oluşan bir doğa harikası.

Valla Kanyonu Üzerinde Bulunan Üç Katlı Seyir Terası

YouTube video

Küre Dağları Milli Parkı alanında yer alan bu kanyon üzerinde, her yıl gelen çok sayıda ziyaretçi düşünülerek inşa edilen ve eşsiz kanyon manzarasını gözler önüne seren üç katlı olarak tasarlanmış özgün bir terası bulunuyor. Bu kendinizi zirvede hissettiren seyir terası üzerinden Valla Kanyonun nefesleri kesen büyülü güzelliğini bütün detayları ile izleyebiliyorsunuz. Seyir terası sunduğu bu eşsiz manzara ile bölgeye gelen ziyaretçilerin de mutlaka uğradığı yerler arasında yer alıyor.

Valla Kanyonu İçerisinden Geçiş

YouTube video

Doğal yapısı, derinliği ve büyüklüğü ile Valla Kanyonu oldukça zorlu doğal şartları içeriyor ve bu nedenle geçişi en zor kanyonlar arasında yerini alıyor. 12 kilometreyi bulan uzunluğu ile bu kanyona girerek geçiş yapmak için bazı prosedürlere uymak gerekiyor.

Gerekli izinlerin alınması ve bildirimlerin yapılması ile birlikte ancak profesyonel bir rehber eşliğinde kanyona girebiliyorsunuz. Ayrıca gerekli teçhizatların da eksiksiz olarak alınması gerekiyor. Valla Kanyonundan rehber olmaksızın geçiş imkanı bulunmuyor. Oldukça zorlu şartları bulunan kanyondan geçiş iki güne kadar sürebiliyor.

Valla Kanyonu Bölgesinde Yapılabilecek Etkinlikler

YouTube video

Bir doğa harikası olan bu kanyon bölgesinde yapılabilecek belli başlı etkinlikler ise, çıkılacak enfes doğa yürüyüşleri, gerekli izinlerin alınması ile kanyon etrafında kurulabilecek kamp olanakları, yine izin ve bildirimler sonrası profesyonel rehberler ve gerekli ekipmanlar ile 12 kilometrelik kanyondan geçiş ve seyir terası üzerinden Valla kanyonunu izleme imkanı olarak sayılabilir. Ayrıca bölgede bulunan Ilıca Şelalesi de Kastamonuda görülmeye değer yerler arasındadır.

Valla Kanyonu Bölgesine Ulaşım ve Valla Kanyonu’nda Konaklama İmkanları

Dünya üzerindeki en güzel noktalardan biri olarak kabul edilen bu devasa kanyona ulaşım için dilerseniz kara yolu ile dilerseniz de hava yolu ile:

Kastamonu il merkezine ulaştıktan sonra 100 kilometre mesafede bulunan Pınarbaşı ilçesine gitmeniz gerekiyor.Bu ilçeden Muratbaşı köyüne ve sonrasında Valla mahallesine de özel araç ile ulaşım imkanı bulunuyor.Bu mahalleye ulaştıktan sonra ise aracınızı bırakmanız ve doğa içerisinden yapılacak bir yürüyüş ile Valla Kanyonuna ve kanyondaki seyir terasına ulaşabiliyorsunuz.Bu yürüyüşün 15 – 20 dakika kadar sürebileceğini de belirtelim.

Doğal konumu ve içinde yer aldığı Milli Park nedeniyle Valla Kanyonu etrafında konaklama imkanı sunacak bir tesis bulunmuyor. Bölgeye en yakın konaklama tesisleri, Valla Kanyonun da bağlı bulunduğu Pınarbaşı ilçesinde yer alıyor. Bu ilçedeki sağlıklı ve temiz otel ve konaklama tesislerinde rahat konaklama imkanlarına ulaşabiliyorsunuz. Yine bölgeye gelmişken Kastamonu Mutfağına ait olan daha meşhur lezzetleri de tadabiliyorsunuz. Bu kapsamda yörenin ünlü tatları arasında Etli Ekmek, Ekşili Pilav, Banduma, Patates Paçası, Simit Tiridi, Püryan Kuyu Kebabı, Cırık Tatlısı ve Çekme helva sayılabilir.

Bu dünyaca ünlü Kanyon hem bulunduğu yörenin bakirliği hem muhteşem yapısı ve hem de yapılabilecek çeşitli etkinlikleri ile her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor ve gezmeyi seven doğa meraklılarını bekliyor.

Çatalca da gezilecek yerler konulu gezi rehberimizi merak edenler için bağlantı linkidir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!