featured

Borsada Başarı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Borsada Başarı Getiren Davranışlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsada yatırımcıların kaybetmemek için yapması gerekenler anlatmadan önce şunu belirtelim. Borsanın sürekli kazanılan bir mecra olmaması gibi sürekli kaybedeceksiniz diye de bir anlayışı olmamalıdır. Burada her borsa yatırımcısı kendince bir yol bulmuştur ve o yol üzerinden yatırımlarını yapar. Kimisi çok risk almak ister kimisi bu seviyeyi minimumda tutar. Bu durum başarı getireceği gibi, ince hesaplar yapılmazsa başarısızlık kaçınılmaz olur.

Aslında sadece okumayı ve analiz yapmayı öğrendiğinizde kazanmak ve kaybetmenin tercihleri artık sizin elinizde demektir. Hamleler doğru ve hızlı yapılırsa kaybetme oranını minimuma indirilir.

Borsada Başarı Getiren Davranışlar

Borsada yatırımcılara başarı getiren davranışlar başında kuşkusuz bilgili olmak ve deneyim edinmek geliyor. Bunlarla birlikte psikolojik etmenleri de iyi kontrol etmek gerekiyor. Yatırım yapılan hissenin fiyatlarında geri çekilmeler görünce eğer panik yapıp hareket ederseniz yanlış kararlar alırsınız. Bu da sizi kaybetmeye mahkum eder.

Borsada başarı gelmesi için öncelik sakin kalmayı mutlak suretle başarıyor olmanız gerekir. Objektif ve duygusuz bir şekilde hareket ederseniz kazanma oranınızı yükseltirsiniz. Şunu da belirtmek gerekir. Başarılı borsa sürecinin anlatılarak öğrenilecek kısmı sadece %50 ‘dir. Geri kalan kısım ise tamamen insan psikolojisi ile ilgili davranışlarda gizlidir.

Kontrollü olmak da borsada başarı getirecek unsurlardandır. İşte borsada kontrollü gitmek için o % 50 ‘lik kısmı kaplayan bilgilerden edinmeniz gerekir. Teknik analizler hakkında yeterli bilgiye sahip olursanız, bir hissenin nerelerden geri çekileceği ya da hangi diplerden yukarı yönlü harekete geçeceğini anlayabilirsiniz. Tabi ki pek çok etken bunlara müdahil olacaktır. Ancak temel olarak bunları bilmeniz ve kontrollü davranmayı öğrenmenizle borsada başarı gelecektir.

Borsada Hızlı ve Telaşsız Olmak Gerekir

Hız ve telaş kelimelerin anlamlarını hep iç içe kullanırız ama ikisi arasında ciddi farklar mevcuttur. Hızlı olmak doğru kararla birlikte anlamlıdır. Telaşlı olmak ise içerisinde yanlışı barındıracaktır. Hisse senedi piyasası saniyede % 5 ‘lik aşağı ya da yukarı yönlü hareketler yapabilir. İşte burada hızlı ve doğru karar vererek hemen pozisyon almak gerekir. Oldu da aşağı yönlü hızlı bir hareket oldu. Eğer telaşlı biriyseniz o an hisseyi satarsınız. Sonra bir bakmışsınız hisse + % 5 yapmış. Borsadaki pişmanlık insanı üzen pişmanlıklardandır.

Öncelikle yatırım şeklinizi belirlemeniz gerekir. Orta – Uzun vadeli mi buradasınız yoksa günlük yüklüce bir hisseye girip birkaç kademe yükselince satayım diyen trader’lardan mı olacaksınız. Bunun cevabı çok önemli. Ancak bu cevaba göre pozisyonlar alıp kararlar verebilirsiniz. Uzun vadeliyseniz düşse bile umurunuzda olmaz. Çünkü o bir şekilde yeniden yükselir. Burada sabretmek devreye girer. Sabırlıysanız zarar etmezsiniz. Ama eğer kısa vadeli, anlık işlemler yapacaksanız da o zaman piyasayı çok iyi bilmeli ve çok hızlı hareketler ile işlemlerinizi yapmalısınız ki kaybetmeyin.

Borsada Kaybetmenin En Büyük Sebebi Başkalarını Dinlemek

Şunu belirtelim ki bu işin tüyosu falan yoktur. Bilanço ve yatırımlar ile yükselen ve düşen hisse senetleri vardır. Büyük şirketler yüklü miktarda alım satım yaptıklarında ister istemez geniş bant aralığında hareketler oluyor. Ancak bunlar kısa süreli hareketlerdir. Borsada kazanmak istiyorsanız tamamen kendinizi dinlemeli ve kendi stratejilerinizle hareket etmelisiniz.

Hisse senedi yatırımları yapıp, sürekli kazanacağını düşünmekte kaybetmenin temel taşlarındandır. Böyle düşünen bir insanın doğru zamanlarda doğru kararlar alması neredeyse imkansızdır. Ben nasılsa kaybetmem diyerek tüm varlığınızı hiç bilmediğiniz bir hisseye yatırmak yapılacak en büyük hatalardandır. Bu yüzden asla egonuzun esiri olmayın ve borsada kazanmak kadar kaybetmenin de olduğunu unutmayın.

Bu noktada Türkiye ‘de halka açık borsa işletmenliği konusunda önemli bir yere sahip olan ve uzun süredir deneyimli olan Borsa İstanbul yatırım danışmanlığı ile sermaye ve yatırımınız çok daha yüksek noktalara gelebilir. Ayrıca, en başarılı borsa kanalı twitter hesabı üzerinden borsa trade borsa değerlerini takip edebilir ve çok başarılı borsa oyunları yapabilirsiniz. Yine borsa trend değerlerini takip edebileceğiniz borsa yorumları günlük youtube kanalı üzerinden borsa analiz işlemlerinde faydalanabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!