featured

Dünyanın En Büyük Mucitleri Arasında Bulunan Nikola Tesla Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde alternatif akım kavramı herkes tarafından bilinip kullanılıyorsa bunu mucit Nikola Tesla tarafından yapılan çalışmalara borçluyuz. Son dönemlerde büyük bir popülarite yakalayan Amerikalı mucit, hayatı hakkında ortaya çıkan detaylarla da etkiliyor. Nikola Tesla kimdir sorusu artık internet ortamında en fazla aratılan içerikler arasında yer alıyor. Hem hayat hikayesi hem de yaptıkları ile dikkat çeken Tesla, zamanının çok ilerisinde bir bilim insanı olduğunu da hayat hikayesi ile kanıtlıyor.

Dünyanın en büyük mucitleri listesinde ilk sırada yer alan Nikola Tesla, popülerliği çok geç yakalamasıyla da tartışılan bir isimdir. Elektrik kaynağı sistemleri alanındaki çalışmaları günümüzü de şekillendiren bu usta ismi gelin daha da yakından tanıyalım. İşte tüm detaylarıyla Nikola Tesla hayatı ve başarıları.

Nikola Tesla Kimdir? Ünlü Mucidin İlk Yılları

YouTube video

Nikola Tesla kimdir sorusu, aslında ünlü mucidin ilk yıllarında yanıt bulabiliyor. 10 Temmuz 1856 yılında dünyaya gelen Tesla, Sırp asıllıdır. Rahip bir baba ve mucit olan bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen bu isim, annesinin de mekanik işlere yatkın olması ile ilgisini makinelere kaydırır. Tesla’nın annesi Duka Tesla, oldukça farklı bir hafızaya ve yaratıcı bir zekaya sahip bir ev hanımıydı. Oğlu Nikola ile yakından ilgilenen genç kadın, daha küçük yaşta Nikola’nın farklı bir zekaya sahip olduğunu da anlamıştı.

Nikola Tesla da ailesinden aldığı destekler ve ilkokulda fizik öğretmeni sayesinde mühendis olmaya karar verdi. Okulda üstün başarılı bir öğrenci olarak bilinen Nikola, zekası ile her daim ön plana çıkabiliyordu. Fakat okuldaki başarısı pek de uzun sürmedi, üniversite eğitimi esnasında kumar batağına düşen dahi Nikola, bu sorunu ile uzun yıllar boyunca mücadele etmek zorunda kalacaktı.

Kayıp ve Bunalımlı Zamanlar

Her ne kadar dünyanın en büyük mucitleri arasında yer alsa da bir insan olarak Tesla’nın da zayıf yönleri vardı. Neredeyse her şeyini kumarda kaybeden genç adam, okulunda da başarısız olmaya başlamıştı. Bunun üzerine okulu bırakan Nikola, ailesine de haber vermeyerek kayıplara karıştı. Öyle ki ailesi genç adamın öldüğünü düşünmeye başlamıştı.

Rahip olan babasının ısrarları ve büyük çabası ile eve geri dönmeyi kabul eden Tesla, 1880 yılı itibariyle öğretmenlik yapmaya başladı. Az da olsa hayatını düzene sokmayı başaran Nikola, kumar alışkanlığına zamanla son vermeyi de başardı.

Gençlik Yıllarının Dönüm Noktası: Edison’da İşe Giriş

Mucit Nikola Tesla , kariyerindeki en büyük adımları atmaya nihayet başlamıştır. Paris’te bulunan Continental Edison Company bünyesinde işe giren genç adam, burada mühendislik ve fizik alanlarında da deneyim kazanmış oldu. Kentin elektrik aydınlatması sistemlerinin kurulmasında büyük bir göreve sahip olan genç mucit, kendi eşsiz kapasitesini de burada keşfetmeye başladı.

Paris’te gösterdiği üstün vazifeler neticesinde Edison Şirketi Tesla ’nın Amerika’ya getirilmesi gerektiğini düşündü ve Nikola 1884 yılında ABD’ye göç etti. Burada gösterdiği başarılar birebir Edison’ı da derinden etkilemişti. Öyle ki Tesla’ya arc aydınlatmalı sokak lambaları geliştirmesi için görevler verilmeye başlandı. Arc lambalı aydınlatmalar için Edison’ın şirketi yeterli değildi. Fakat çağın gereklerince talep edilen de arc aydınlatma sistemleriydi. Bundan dolayı Edison Şirketi büyük kayıplar yaşadı.

Şirketten Ayrılış ve Dedikodular

Ünlü mucit Nikola Tesla, Edison Şirketi bünyesinde 6 ay çalıştıktan sonra bilinmeyen bir neden yüzünden bu işinden ayrılma kararı aldı. Daha sonra yayınlanan biyografide ise Edison’ın kendisine ödemesi gereken yüklü meblağı bir türlü ödemediği için işten ayrılma kararı aldığını açıkladı. Tesla tarafından yapılan arc aydınlatma sistemlerinin de kullanılmaması durumu daha tuhaf bir hale getiriyordu.

Arc sistemlerinin patentini almak için işe koyulan genç mucit, kendi şirketi için de kolları sıvadı. Sistemlerin patentini alan Tesla, devlet ve medya tarafından ne yazık ki beklediği tepkiyi göremedi. Kendi çalışanları da başka bir yola evirilerek Tesla’yı yalnız bırakmıştı. Patentleri de borç karşılığı satın alan Nikola, tüm patentlerini bir anda kaybetti.

Alternatif Akımlı İndüksiyon Motoru Sahneye Çıkıyor

YouTube video
Tesla için hayat ikinci dönüm noktasını getirmekteydi. Kendisinin çalışmalarını destekleyen iki girişimci ile tanışan Nikola, bu sayede alternatif akımlı indüksiyon motoru için çalışmalara başladı. İşte bu AA motoru Tesla için kurtuluşu müjdeleyen bir adım olmuştu. Motoru döndürmek adına çok fazlı bir akım kullanan Tesla, kendiliğinden çalışan bir makineye imza atmıştı. Böylece makinenin sürekli kontrol edilmesine ve yenilenmesine de gerek yoktu.

Alternatif akım ile birlikte Edison ile çekişmeler de hararetlenmeye başladı. Döneminin en gelişmiş elektrik şirketlerinden biri olan Edison, Tesla’nın çalışmalarını manipüle ederek kendi doğru akım sisteminin daha verimli olduğunu yaymaya başladı. Tüm bu eleştiriler ve şirketler arası rekabet günden güne hız kazanarak devam ediyordu. Tesla ise AA motoru ile kazandığı para sayesinde farklı işlere yönelerek bir süre çekişmeli ortamlardan uzak kalmayı tercih etti.

Tesla Bobini ve Diğer İcatlar

Dünyanın en büyük mucitleri arasında gösterilen bir isim olan Nikola Tesla, AA motorundan sonra boş durmadı ve çığır açacak yeni icatlarına da devam etti. Tesla’nın en önemli buluşlarından biri olan Tesla Bobini de peşinden pek çok yeni buluşu getirmeyi başarmıştır. Tesla Bobini, yüksek gerilimli ve düşük akımlı çıkışı sayesinde kablosuz olarak elektriğin dağıtılmasını sağlayan bir buluştu. Zamanının çok ötesinde bir icat olan Tesla Bobini ile radyo antenleri , floresan lambalar, röntgen teknolojisi ve neon lambalar gibi günümüzde de sıklıkla kullanılan buluşlar ortaya çıkmıştır.

Tüm bu gelişmeler Nikola Tesla kimdir sorusunu cevaplar nitelikteki gelişmelerdir. Günümüzün pek çok teknolojisi Tesla sayesinde ve onun zamanında yapmış olduğu çalışmalardan türetilerek ortaya çıkmıştır. Tesla’nın uzay ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar da oldukça değerlidir ve günümüze yön vermektedir. Uzaktan kumanda, kozmik ses dalgalarının dinlenmesi ve uzaya ses dalgalarının gönderilmesi gibi gelecekçi çalışmaları da bulunan mucit, hak ettiği değeri yaşadığı dönemde bir türlü görememiştir.

Tesla’nın Ölümü ve Sonrasındaki Süreç

Günümüzde en başarılı isimlerden biri olarak kabul edilen mucit Nikola Tesla , tıpkı Kafka, Vincent Van Gogh ve Amadeus Mozart gibi öldükten sonra değeri anlaşılan önemli isimlerden biridir. Ünlü mucidin buluşları yaşadığı dönemde de ses getirmiş olsa dahi hak edilen değer hiçbir zaman gösterilmemiştir. Üstelik bunun üzerine Tesla’nın maddi problemleri ve para konusundaki kontrol edilemezliği de eklenince dünyanın en zeki insanlarından biri daha beş parasız ölüme mahkum olmuştur.

Borçlarından dolayı sabit bir evi olmayan ve otellerde hayatını sürdüren Tesla, 1943 yılında hayata gözlerini yumdu. 86 yaşına kadar çalışmalarına devam eden Tesla’nın henüz bilmediğimiz onlarca buluşu mevcut. Öyle ki Amerikan hükümeti de ünlü mucidin tüm çalışmalarına el koymuştur. Günümüzde de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından Tesla’nın geride bıraktıkları üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Tesla ve Edison kavgası ise hiçbir zaman netlik kazanmamıştır. Fakat bilindiği üzere Edison tarafından satın alınan Tesla buluşlarına gereken ödeme hiçbir zaman yapılmamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!