Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen disleksi nedir, sorusu yine de merak edilmektedir. Zeka ile bağlantısı olduğu düşünülen bu hastalık, tam tersine nörolojik bir vaka olmasına karşın zeka ile herhangi bir alakası yoktur. Yani disleksi nedir sorusunun en basit cevabı, zekaya aslında hiç etki etmeyen, beyinle alakalı bir hastalık olmasıdır.

Disleksi Nedir?

Çok sık rastlanmayan bir rahatsızlık olan disleksi hastalığı, toplum arasında öğrenme güçlüğü olarak bilinmektedir. Fakat bu gibi terimler hastalığın yanlış anlaşılmasına sebep olmaktadır. Aslında öğrenmedeki güçlük olarak değil öğrenmedeki bozukluk olarak söylenmelidir. 

Disleksi rahatsızlığı 1800’lü yılların sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Bu hastalığa yakalanan kişilerde öne çıkan belirtiler ise konuşmalarında ki farklılıklar ve hafızalarındaki problemler olmuştur. Yavaş yavaş sayıca artmakta olan bu hastalık, yaşam boyu önemli sorunlar teşvik edebilmektedir.

Disleksi Nedenleri Nelerdir?

Disleksi nedir, sorusunun hemen ardından peki bu hastalığın nedenleri nelerdir? Sorusu ister istemez akla takılan bir sorudur. Hastalığın nedenleri ile ilgili araştırmalar her ne kadar çok olsada, henüz bilinen kesin bir neden bulunmamaktadır. Fakat bu konu ile ilgili öne sürülen bazı önermeler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de genetik ve beyinsel gelişmelerin farklılığıdır.

Yapılan araştırmalarda disleksi hastası birinin kardeşlerinde de yüksek oranlarda okuma sorunları görülmesi, bu önermeyi güçlendirmektedir.Bu neden dışında bazı faktörlerinde disleksiye neden olabileceği düşünülmektedir. Yapısal ve işlevsel farklılıklar, nörolojik ve kalıtımsal nedenler, görsel ve işitsel algılama gibi problemler bu faktörler arasında yerini almaktadır.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi belirtileri birden fazla olup, rahatsızlıkla mücadele eden kişi de bariz fark edilecek durumlardan oluşmaktadır. Bu durumlardan bazıları şunlardır.

Disleksi belirtileri arasında bu hastalığa mustarip kişilerin okuma konusunda büyük problem yaşaması vardır. Okurken ki hızları son derece düşük olmakta ve okuma da bozukluklar yaşamaktadırlar. Ayrıca okudukları içeriği çoğu zaman anlayamazlar.Okumada problemler yaşadıkları gibi bu kişiler, yazarken ve konuşurken de bazı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Yazı yazma da büyük güçlük çeken bu bireyler, ayrıca bir konu hakkında konuşurken doğru kelimeleri bulmakta epey bir zorlanırlar. Konuşurken duraklamalar da disleksi belirtileri arasında yer alır.Bu kişiler okumadaki problemler hariç bazı fiziksel aktiviteleri yaparken ufak tefek sorunlar yaşamaktadırlar. Bu sorunlardan en çok karşılaşılan ise aynı yaştakilere kişilere göre koordinasyon gücünün zayıf olmasıdır.Özgüven yetersizliği de hisseden bu kişiler, iletişim kurmada zaman zaman güçlük çekmektedirler. Herhangi bir konu hakkında konuşurken kelimeleri bir araya getirmekte zorlanırlar. Bunun dışında kurduğu cümlelerde bariz mantık hataları gözlenmektedir.

Disleksi Eğitimi Nasıldır?

Disleksi hastalığını araştıran, yakını bu hastalığa yakalanmış kişiler, disleksi hastası birinin eğitimini de merak ederler. Bazı çocuklar akranları ile aynı düzeyde ilerlemeyi başaramamaktadır. Bu sorunlarla mücadele eden çocukların okuldan farklı eğitim görmeleri gerekmektedir. Disleksi eğitimi, okulda gösterilen eğitimlerden farklılık gösterip, yalnız öğrenme konusunda zorluk çeken bireylere uygulanmaktadır.

Bu eğitimin temel amacı disleksi ile mücadele eden çocukların, işitsel ve dokunma gibi çeşitli algılarının geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Bunun dışında diğer becerilerin geliştirilmesi ve hafızanın güçlendirilmesi de hedeflenmektedir. Bu tarz eğitim gören çocukların bu süreçte ailelerinin de gereken desteği alması, eğitimin hedefine ulaşmasında büyük rol oynar

Yetişkinlerde Disleksi Görülür Mü?

Disleksi nedir, sorusunun cevabını az çok öğrenmiş bulunmaktayız. Peki, genelde çocuklarda ortaya çıkmasına rağmen yetişkinlerde disleksi görülür mü? Disleksi belirtileri azaltılabilen fakat ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Fakat gerekli eğitimler ve tedaviler ile yaşam standartlarını etkilemeyecek düzeylere indirilebilmektedir.

Yetişkin bir yaşa gelmesine karşın, yine de disleksi belirtisi gösteren ve bu konuda hayatta zaman zaman zorluklar yaşayan bireylerin sayısı azımsanacak bir değerde değildir. Ayrıca bu rahatsızlığı yaşayan bir yetişkin, çocukken karşılaşmadığı bazı hastalık semptomları ile rahatsız olabilmektedir.

Disleksi Hastalığı Olan Ünlüler

Disleksi nedir sorusunun cevabı aramalarda son günlerde sık sık aratılmaya başlandı. Aslı Enver, geçmişte yaptığı bir röportajın da disleksi rahatsızlığının olduğunu açıklamıştı. Bu bilgiden sonra gözler diğer disleksi olan ünlüler kimlerdir sorusuna çevrildi.

İşte bazı disleksi olan ünlüler:

Stephen HawkingWinston ChurcillThomas Edison Albert Einstein Tom CruiseJohn LennonMuhammed AliDustin HoffmanLouis Pasteur

Disleksi İçin Hangi Doktora Gidilir? 

Çocuğunda disleksi rahatsızlığı olduğunu düşünen anne babalar, bu hastalık için hangi doktora gidilir gibi soruların cevaplarını öğrenmeye çalışırlar. Ailelerin ilk olarak gitmesi gereken yer çocuk psikiyatristleridir.

Eğer çocuğunuzda herhangi bir iletişim ve beceri problemleri görüyor ve disleksi rahatsızlığından şüpheleniyor iseniz, geciktirmeden çocuğunuzu ilgili psikiyatristlere götürmelisiniz.

Disleksi Tedavisi Nasıl Olur?

Disleksi tedavisi için eğitsel programlar uygulanmaktadır. Bu eğitim programlarında genel becerilerin üzerinde durulmakta ve geliştirmeye yönelik adımlar atılmaktadır. Aynı zamanda eğitim programı ile beraber yürütülmesi gereken diğer bir program da psikolojik tedavidir.

Disleksi tedavisi, eğitimler dışında hastanın çevresindeki kişiler, güvenli ve içten bir ortam teşkil etmesi gerekmektedir. Disleksi tedavisi sadece eğitim terapileri olmayıp, aile desteği de tedavi sürecinde önemli bir yer teşkil etmektedir.

Disleksi nedir sorusunun cevabını geniş bir şekilde vermeye çalıştık. Eğer siz de çocuğunuz da ya da bir yakınınızda bu hastalıktan şüpheleniyorsanız çok fazla gecikmeden bir uzmana başvurmanızda fayda var.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!