featured

Renk Uyumu Nedir? Doğru Kombin Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Giyinmeyi çok seviyorsunuz ancak hangi renklerle hangi renklerin kullanılması gerektiğini bilmiyor musunuz? Eğer doğru bir renk uyumu yakalayamaz iseniz, rüküş olmanız kaçınılmazdır. İşte doğru kombin yapmanız için renk uyumu nedir, cevapladık!

Kıyafette Renk Uyumu ve Renk Kombinleri

Kıyafette renk uyumu çok önemlidir. Renklerin hayatımıza kattığı güzellikler oldukça fazladır. Kıyafetler, grafik tasarımı, dekorasyon işleri, baskı işleri derken hemen her alanda renkler yer almaktadır. Günlük yaşantımızda gözümüze hoş gelen görüntülerin arkasında doğru renk uyumu yatmaktadır. Böyle olmasının kişinin bilinç düzeyi ile hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. İster bilinçli isterse de bilinçsiz olunsun renklerde yer alan uyum, zevk algımıza büyük oranda etki etmektedir. Bu sebeple, görsel haz elde etmek amacı ile insanlar, her ortamda renk uyumu yakalamaya çalışmaktadır.

Bazı insanlar sabah evden çıkmadan önce doğru ve güzel renk kombinasyonlarını kıyafetlerinde elde etmeye çalışırlar. Bazı insanlar da yaptıkları işlerde renk uyumu ile görsel açıdan hoş bir ürün ortaya çıkarmaya çabalarlar. Ancak renklerin uyumunu elde edebilmek için renklerin dünyasını iyi bilmek gerekir. Renk bilgisine sahip olmadan yapılan renklerin uyumu çalışmaları, çok etkili sonuçlar vermeyecektir. Bir kıyafet kombini yapılacaksa kullanılan rengin hangi renkler ile uyumlu olduğu bilinmelidir.

Kıyafette Renk Uyumu Kuralları Bilinmeli

Kıyafette renk uyumu görsel anlamda haz veren bir konu olma özelliğine sahiptir. Bu uyum hakkında bilgi sahibi değilseniz ortaya etkileyici bir kombin çıkarmanız kolay olmayacaktır. Bir rengin hangi renkle daha güzel olduğunun kararı, her zaman kullanıcısına aittir. Ancak, renk bilgisi konusunda aydınlatıcı bilgilere sahip olmak, etkili kombinler için herkese yardımcı olacaktır. Renkler konusunda yapılan sayısız araştırmalar sonucunda renklerin kombinasyonları ile ilgili olarak bazı ortak algılar belirlenmiştir. Her renk için farklı kombinasyon seçenekleri mevcuttur.

Kırmızı Renk Hangi Renklerle Kombinlenir?

Kadınlar tarafından gerek gündelik olarak gerekse de özel davetlerde kırmızı renk sıklıkla kullanılmaktadır. Kırmızı, fazlasıyla iddialı bir renk olma özelliğine sahiptir. Moda ve dekorasyon işlerinde çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Kırmızı renk ile uyan renkler şöyledir:

SiyahSarıEkru,Yeşil

Kıyafette renk uyumu söz konusu olduğunda; kırmızı renk, siyah renkle birlikte iddialı hale gelmektedir. Herkes tarafından iddialı bir görüntüye sahip olmak tercih edilmeyebilir. Bu nedenle aşırı iddialı bir kombinasyondan ziyade sade ve şık bir görüntü elde etmek için kırmızı renk ile beyaz ya da ekrunun kullanımı güzel sonuçlar verecektir. Kırmızı beyaz elbise şık bir görüntü elde etmek için sıklıkla tercih edilmektedir.

Hardal Sarısı İle Hangi Renkler İle Uyumludur?

Siyah renk, özel renk olma özelliğini burada da göstermektedir. Hardal sarısı rengi ile siyah renk çok kolay bir şekilde kombinasyon oluşturmaktadır. Herkesin dolabında siyah renkte kıyafetinin olduğu varsayımı ile hardal sarısının kombinasyonu için zorlanılmayacağı düşünülmektedir. Sade olurken aynı zamanda şık olmak isteyen kadınlar için siyah-hardal sarısı kombinasyonu çok etkili sonuçlar ortaya koyacaktır. Ayrıca zıt renklerin uyumu her dönem için kıyafetlerde kullanılan bir yöntemdir.

Kıyafette renk uyumu için hardal ile yapılan kombinasyonlar önemlidir. Hardal tonların kombine edilmesine yardımcı olacak diğer renklerden bir diğeri, kot rengidir. Mavi koyu bir renge sahip olan kot pantolonun üzerine hardal sarısı bir kazak giyilmesi sonucunda, ortaya hoş bir görüntü çıkacaktır. Hardalın ikizi olarak adlandırılan tarçın ve taba renkleri de bu kategoriye girmektedir. Hardal rengi ile tarçın ve taba renklerinin uyumu muhteşemdir.

Hardal rengi ile herhangi bir şeyin altına ya da üstüne tarçın ve taba renklerini kullanmak her zaman olağanüstü kombinasyonları meydana getirmektedir. Hardal rengi ile birbirine uyumlu renkler hangileridir sorusu da böylelikle cevaplanmıştır.

Beyaz Renk Hangi Renklerle Uyumludur?

Kıyafette renk uyumu yanı sıra grafik tasarımlarında da renklerin birbirine uygun düşmesi önemlidir. Grafik tasarım alanında beyaz rengin kullanımı oldukça fazladır. Beyaz renk ile farklı renklerin uyumu çok rahatlıkla yapılmaktadır. Bu durumun sebebi de beyazın her rengi içinde barındırıyor olmasındandır. Beyaz rengin en iyi üç kombinasyonu şöyledir:

Kırmızı,Mavi,Siyah.

Kullanım alanına uygun düşecek bir şekilde, beyaz rengi yukarıda sayılan 3 renk ile kullanmak kaliteli kombinlerin kapısını aralayacaktır.

Mavi İle Uyumlu Renkler Hangileridir?

Kıyafette renk uyumu konusunda mavi renk, son yılların gözde rengi konumundadır. Bu nedenle Mavi ile uyumlu renkler merak edilmektedir. Mavi rengin kombinasyonu, diğer renklere göre daha zordur. Bu nedenle insanlar mavi rengin kombinasyonunda bazı hatalar yapmaktadır. Mavi, şu renklerle uyum sağlar.

GriSarıKahverengiBeyazTuruncuPembe

Mavinin kullanılan tonuna göre yukarıda sayılan renklerin kombinasyonu ayarlanmalıdır. Mavi ile yapılan kombinasyonların dikkatli bir şekilde yapılmasında fayda bulunmaktadır. Mavi rengin kombinasyonu zor olduğundan dolayı, yapılan çoğu kombinasyon yanlış olmaktadır. Böyle olması da renk uyum kurallarına ters düşeceğinden dolayı göze hoş görünmeyen sonuçlara yol açabilir.

Pembe Hangi Renkler İle Uyum Sağlar?

Pembe rengin toplum tarafından kabul görmesi uzun bir süre almıştır. Ancak günümüzde bu renk, çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. Pembe renk ile yapılan kombinler oldukça güzel kombinasyonların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu nedenle pembe ile uyumlu renkler merak konusu olmaktadır. Pembe ile hoş kombinasyon yapılabilecek renkler şöyledir:

Açık yeşil,Yeşil,Gri,Turkuaz,Mavi.

Kıyafette renk uyumu sağlamak için renklerin doğru renk kombinasyonları ile kullanılması gerekmektedir. Renk kombinasyonu yapmak, doğru renkleri eşleştirmeyi bildiğiniz taktirde oldukça kolaydır. Hangi renklerin tamamlayıcı renk olduğunu bilmeniz önem taşır. Tamamlayıcı renkler, nötr renkler de olabilir, daha uçuk renklerde. Elinize bir renk paleti alıp renk uyumlarına bakabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!