featured

Maine Coon Kedisi Beslemek İçin 10 Öneri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maine Coon kedisi, kedi cinsleri içerisinde ebat olarak en büyük olanıdır ve ilk defa ABD’de keşfedilen sevimli bir hayvandır. Kökeni ABD’nin Maine eyaletinden olan ve adını da buradan alan sevimli büyük kedi, görenleri kendine hayran bırakıyor. Maine eyaleti ile özdeşleşen bu sevimli kedilerin ‘nazik devler’ ile tabir edilen takma isimleri de vardır. Dev diye tabir edildiğine bakmayın; kedilerin dost canlısı varlıklar olduğu hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Şimdi ise bu can dostu kedilerimizi yakından tanımak ve beslemek için nelerin önemli olduğuna bir göz atmakta fayda var.

Maine Coon Kedisinin Genel Özellikleri

Maine Coon kedisi, kendini ilk olarak Kuzey Doğu Amerika’da gösteren, o yöreye has, çok eski bir kedi türüdür. Amerika’ya, denizcilerin yapmış oldukları seyahatler sonucunda rastlanılan bu kedi türleri, başta çok uzun tüylere sahip olmasına rağmen sonradan kısa tüylü kediler ile çiftleştirilmesi sonucu bugünkü görüntülerini almışlardır.

İlk zamanlarda uzun tüylerinin varlığı ile dikkat çeken bu kediler, zamanla diğer kedilere göre ebat olarak büyük olmasının da etkisiyle dikkatleri ikiye katlamayı başarmıştır. Bir hayli uzun ve çok yoğun bir tüy yapısına sahip olan bu kediler, bu tüy yapıları sayesinde hem kış koşullarına olan dayanıklılığı hem de pofuduk görüntüsü ile gören herkesi büyülemeyi başarmıştır.

1 – Maine Coon Kedisine Genel Bakış

Bu tür kediler Amerika’nın en popüler ırkı haline gelen ve ülke ile özdeşleşen bir kedi türüdür. Bu sevimli kedi türü, görenleri kendine hayran bırakan görüntüsü ve sevecenliği ile herkesin dikkatini çekmektedir. Nazik devler diye adlandırılan bu tür, sevgi dolu olmasının yanında, sadık olan yapısı ile de pek çok kitleye hitap etmektedir.

Kedi sahibi olmak isteyen çoğu hayvan severin merceği altında olan bu türün, tek dezavantajı, kedilerin edinme fiyatının bir hayli pahalı olmasıdır. Ne olursa olsun bilinen tek bir gerçek var ki, o da bu sevimli dostumuzun ideal bir ev arkadaşı olduğudur.  Günümüzde artık, farklı bir cins olarak da kabul edilen bu devasa kediler, 1993 yılında resmen tanınarak koruma altına alınmışlardır.

2 – Sevimli Dostlarımızın Kişiliği

Maine Coon kedisi; kibar ve sevecen yapısı ile herkesçe bilinen bir kedi ırkıdır. Cana yakınlığı ile bilinen bu kedi türü, her an çevresinde olup biten her şeye dikkat kesilme özelliğine de sahiptir. Çevresinde olan insanlar ile sürekli iç içe ve samimi olmak isteyen bu kedi türü, onu sahiplenen hayvan severlerin arasından bir an olsun ayrılmak istememektedir. İlgiyi bir hayli seven bu kedi, sahibinin dizinin dibinden bir an bile olsun ayrılmak istemeyecektir. Coon kedisi, son derece zeki ve fazlasıyla akıllı olması ile tanınan bir türdür.

Amerika’da ortaya çıkan bu kedi türü, zeki ve akıllı olması sayesinde sürekli yeni şeyler öğrenmeye açıktır. Yeni şeyler öğrenmeye olan açlığı ve yenilikleri çabuk kavrama özelliğine sahip olması ile de görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Bu üstün zeka özelliği sayesinde yenilikleri hızla kabul etmesi, onu diğer cinslerinden ayıran en belirgin özelliklerinden biridir. Oldukça büyük bir görüntüye sahip olmasına rağmen sakin sesle konuşması ve kibar olması ile görüntüsünün tam aksini yansıtmaktadır. Her ne kadar kibarlığı ile nam yapmış olsa da karnı acıktığında, yemeği getirilmezse ses tonları fazlasıyla kabalaşmaktadır.

3 – Erkek ve Dişi Olmasının Karakterleri Üzerinde Etkisi

Kendisini sahiplenen hayvan severler ile oldukça güçlü bir bağ kurmayı becerebilen bu kediler, sadece bu özelliklerine sahip olmaları ile bile, bu türü, en iyi ev arkadaşı yapmaya yetmektedir. Bu tatlı kedi, oyun oynamaktan çok fazla zevk alan ve komik hareketleri ile görenlerde sempati uyandıran bir kedi türüdür. Eğlenceli kimliğe sahip olan, evin komik çocuğu bu kediler, sürekli oyun oynamaktan kendilerini alamamaktadır. Bu durum kendini sahiplenenleri biraz olsun yorsa da onların o eğlenceli hallerine şahit olmak, kedi sahiplerinin tüm bu yorgunluklarını alacaktır.

Bu kedi türünü sahiplenecek olan kedi severler, cinsiyetine göre Maine Coon karakter özelliklerinde değişiklikler olabileceğini bilmelidir. Bu sevimli kedi türünün dişisini tercih edecek olanlar, son derece oturaklı ve ağır bir yapı ile karşı karşıya kalırken; erkeğini tercih edenler ise, kedinin daha hareketli, yerinde duramayan özelliği ile karşılaşacaktır.

4 – Dış Görünüşünün Belli Başlı Özellikleri

Maine Coon kedisi; kuvvetli gövde yapısı, gelişmiş ve kaslı vücudu, kalın bacaklarının olması ile oldukça devasa bir görünüme sahiptir. Büyük oluşu ile dikkat çeken kedi, kulak yapısının sivri oluşunun aksine gözlerinin yuvarlak olması özelliğine sahiptir. Son derece güçlü ve kaslı yapıya sahip olan bu sevimli dostların vücut görünümü, dikdörtgen şeklini andırmaktadır. Dikdörtgen şeklinde vücut yapısına sahip bu kediler yaklaşık olarak 3 ile 5 yaşına kadar bir olgunlaşma evresi yaşamaktadır.

Yuvarlak gözlere sahip olan bu sevimli varlıkların göz renkleri ise genelde; altın sarısı, yeşil veya bakır renklerinde olmaktadır. Maine Coon sarı renkli olan türleri ilgi görmektedir. Tüylerinin parlak oluşuyla dikkatleri üzerine çeken Amerika cinsi bu kediler, hemen her renkte tüy özelliğine sahiptirler. Ama daha çok karşımıza kahverengi ve beyaz lekesiz olarak çıkmaktadır. Bu cinsin dışında kalan renklerin başında ise çikolata kahverengisi ve leylak gelmektedir.

5 – Bakımı İçin Önemli Hususlar Nelerdir?

Her evcil hayvanda olduğu gibi Maine Coon kedisinin de özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Diğer kedi türlerine oranla daha yoğun bir kıl yapısına sahip olan bu kedi, zamanla oluşacak olan ölü tüylerinden kurtulması için sıklıkla taranması gerekmektedir. Kediler için özel olarak yapılmış taraklar sayesinde düzenli bir taramanın sonunda sevimli hayvanlar bu ölü tüylerden kurtulmaktadır. Suyu sevmeyen yapılarının olmasına rağmen belli aralıklarla ılık bir banyo yapılması da atılacak bu tüylerin dökülmesini kolaylaştıracaktır.

Kedilere has ve onlara özgü şampuanlar ile güzelce yıkanan bu canlılar atılması gereken tüylerinden rahatlıkla kurtulacaklardır. Banyo işleminden sonra kurutma makinesi ile tüylerinin kurutulması hem hoşlarına gidecek hem de tüylerinin yapış yapış olmasının önüne geçecektir. Ayrıca kurutma işlemi sayesinde hasta olmalarının önüne de geçilmiş olunacaktır. Kedilerin, kendilerine özel kokular ile de buluşturulması kurutma sonrası yapılacak son hamle şeklindedir.

6 – Kedilerde Beslenme ve Mama Seçimi

Ev dostu kedilerimiz için her zaman en kaliteli mamaları tercih etmek gerekir. Maine Coon kedisine sahipseniz eğer, gün içerisinde belli aralıklarla ve belirli ölçüde öğün saatleri uygulamanız gerekmektedir. Belirli saatlerle öğünün sınırlı tutulması, onun sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; beslenme düzeni oturmuş kediler ile beslenme düzeni olmayan kediler arasında yaşam standardı olarak farklılıklar oluşmaktadır.

Kediler için fazlasıyla önem arz eden konuların başında mama seçimi, su ve kum kabı gelmektedir. Kum kabının sürekli olarak dezenfekte edilmesi kedi sağlığı için son derece önemlidir. Mikroplara ve hastalıklara karşı alınabilecek en etkili çözüm yolları arasında hiç şüphe yok ki temizlik işlemleri ve bunların yapıldığı sıklık derecesi gelmektedir. Kedinizin her daim sağlıklı bir şekilde yanınızda olmasını istiyorsanız tüm bu sayılanlara özen gösterilmesi gerekmektedir.

7 – Sağlık Durumu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Koşullar

Diğer kedi türlerine oranla yaşam süresi daha uzun olan Maine Coon kedisi, kalıtsal bir hastalığı olmadığı müddetçe yaklaşık olarak 9 ile 15 yıl arasında yaşamını sürdürmektedir. Sahipleri tarafından kaliteli mama ve düzenli sağlık kontrolleri ile de bu yaşam süresi desteklenmektedir. Ancak; yine de eğer bu sevimli kedi türünü sahiplenmek istiyorsanız bazı kalıtsal hastalıkların özelliklerine dikkatinizi çekmekte fayda var. Bu kalıtsal hastalıklar şunlardır:

Hipertrofik Kardiyomiyopati; bu cins kedilerde görülen kalıtsal bir kalp rahatsızlığıdır,Polikistik; bu ise kalıtsal böbrek hastalığıdır,Spinal Müsküler Atrofi; bu durum, gövde ve bacaklardaki kasları etkileyen genetik bir rahatsızlıktır,Kalça Displazisi.

Her ne kadar bu kedilerde kalıtsal rahatsızlar gözükse de sahipleri tarafından kontrollü bir çiftleştirme yapılması sonucunda bu hususların önüne geçmek mümkün olacaktır. Bu noktada en önemli husus; kedilerin alındığı yerlerin güvenilir, kaliteli ve orijinal garanti sertifikasına sahip petshoplar olmasına dikkat edilmesidir. Devlet kontrolünün olduğu dev petshop mağazalarından alınması tavsiye edilmektedir.

Maine Coon kedisinin ömrünü sıhhatle geçirebilmesi için beslenme durumunun özenli seçilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Mama seçerken herhangi bir mama olmamasına ve yaşına uygun olan mamanın seçilmesine özen göstermek gerekmektedir. Böylece kedilerin yaşam standartlarının kalitesindeki artış kaçınılmaz olmaktadır.

Ayrıca bu ‘Nazik Dev’ kedilerin bağışıklık sistemlerinin de güçlü tutulması, kullanılan mamalara düşen bir görevdir. Sevimli ev dostlarımızın bakterilere ve mikroplara karşı korunması için de uzman bir veteriner hekim tarafından aşılarının yapılması, özellikle dikkat edilmesi noktaların başında gelmektedir. Bu aşılar yılın ya da belli bir ayın içerisinde, belli aralıklarla düzenli olarak yerine getirilmelidir.

8 – Maine Coon Kedisinin Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla Olan ilişkisi

Sevimli ve bir o kadar da sevecen tavırlarıyla dikkat çeken bu kedi türü, nazik yapısının sayesinde çocuklarla olan bağı kolaylıkla sağlamaktadır. Tıpkı iki arkadaşmış gibi hareket eden kedi ve çocuk, sempatikliğin ön planda tutulduğu bir durum sergilemektedir. İnsancıl yapılarının fazla olmasından olacak ki, çocuklu anneler tarafından en çok tercih edilen kedilerdendir. Çocuklarla arası iyi olan ve onlarla hoşça vakit geçiren bu sevimli kediler, annelerin de çocuklarını oyalamadaki büyük yardımcısı durumundadır.

Kibarlıkları ile dünyada nam yapmış olan bu kediler, davranışlarının böyle olması sayesinde, karşısındakileri incitmeden arkadaşlık kurabilmektedir. Böylelikle aileler gönül rahatlığıyla evlerinin kapılarını bu sevimli dostlarımıza açabilirler. Ancak yine de çok küçük yaşlarda bir çocuğa sahip iseniz kedi ve çocuğu kendi kontrolünüz olduğu bir ortamda tutmak en doğru karar olacaktır.

Maine Coon kedisi kendileri ile beraber büyütülmüş diğer evcil hayvanlar ile de rahatlıkla anlaşabilmektedirler. Diğer evcil hayvanlar ile iletişimini gayet sağlıklı bir şekilde kurabilen bu kedi türü; daha çok kendi türü olan bir kedi, köpek ve başka cins kedilerle aynı ortamda bulunmakta zorlanmayacaktır. Ancak diğer evcil hayvanlar ile ilk kez karşılaşacaklarsa, bunun kontrollü ve gözetimli bir şekilde yerine getirilmesinde fayda vardır.

9 – Maine Coon Kedisine Dair Fiyat Bilgisi

Diğer kedi türlerine göre bir hayli pahalı bir kedi türüdür.  Maine Coon satılık fiyat konusunda doğru bir araştırmak yapılmalıdır. Sevimli kedi, ‘Catarvis Dergisi’nin gerçekleştirmiş olduğu yarışmada diğer rakiplerini geçerek birinci olmuştur. ‘Nazik Dev’ olarak bilinmesine rağmen avcılık konusunda oldukça gelişmiştir, ilk yıllarda avcılık konusunda Norveç Orman Kedisi ile kıyaslanmıştır

10 – Maine Coon Kedisi Öğrenme Becerisi

Verilen komutları hızlı bir şekilde anlayan üstün zekaya sahiptirler. Çok çabuk öğrenebilme kabiliyetleri gelişmiştir.  Maine Coon XXL olarak adlandırılan bu kediler, gövde boyutu en büyük olan kedi ırkıdır. Siyah, beyaz, gri, leylak ve çikolata renklerinde tüylere sahiptirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!