featured

Edison’u Kıskandıran Dahi Nikola Tesla İcatları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazımızda sizlere dahi bilim insanı Nikola Tesla icatları hakkında bazı bilgiler vereceğiz. Dünyaca üne ancak öldükten sonra kavuşan Sırp mucit, günümüze yön veren buluşların sahibidir. Nikola Tesla icatlarım ve hayatım eserinde de bahsedildiği gibi ünlü mucidin buluşları ile bilim bir hayli ilerlemiştir. 

YouTube video

Nikola Tesla bilime katkıları sayesinde günümüzün en önemli isimlerinden biri kabul ediliyor. Her ne kadar kendi yaşadığı dönemde Edison’un gölgesinde kalmış da olsa Tesla’nın büyük bir mucit olduğu artık biliniyor. Biz de bu yazımızda dünyaca ünlü dahi bilim insanının en önemli buluşlarına odaklanmak istedik. İşte, günümüze yön veren en önemli Nikola Tesla buluşları:

Nikola Tesla’nın Yaşamı

Nikoa Tesla icatları hakkında konuşmadan evvel dahi mucidin yaşamına yönelik bazı detayları derlemek istedik. Nikola Teslanın yaşamı kısaca, başarılar ve başarısızlıklar üzerine gelgitler ile kuruludur denilebilir. 1856 yılında dünyaya gelen Tesla, papaz bir babanın oğlu olarak büyütülmüştür. Muhafazakar bir ailede büyüyen Tesla’nın da papaz olması beklenmektedir.  

Sırp mucit, ailesi ile olan bağlarını çok sıkı tutmayarak babasının yolundan ilerlememeye karar verir. Bu yolda pek çok okul değiştiren Tesla, bazen başarısız olmanın da tadına varmıştır. Yine de mükemmel zekası sayesinde her girdiği ortamda kendini belli etmeyi de başarmıştır. Girdiği işlerde çeşitli buluşlara imza atan Tesla’nın en önemli 10 buluşunu sizler için anlatıyoruz.

Nikola Tesla İcatları ve En Önemli 10 Buluşu

Nikola Tesla buluşları ve yaşamı kısaca anlatıldığında bu yolda 10 en önemli buluşa dikkat etmek gerekiyor. Hayatı boyunca pek çok önemli adım atan Tesla, özellikle 10 buluşu ile ön plana çıkmayı başarıyor. Fizik alanında elde ettiği gelişmeleri farklı bir yola yönlendiren usta mucit, elektrik akımına yönelik yaptığı işlerle ön plana çıkıyor.  

YouTube video

Tesla icatları, alternatif akım ve kozmik dalgalar üzerine yapılan çalışmalar ile dikkat çekiyor. Öyle ki aynı dönemin bir diğer önemli ismi Edison ile arası da alternatif akım çalışmaları yüzünden açıldı. İkilinin ortaklığı da bu buluşun henüz ilk evrelerinde sona ermiş oldu. İşte adım adım Nikola Tesla icatlarım ve hayatım üzerine günümüze dek ulaşan en önemli detaylar.

1 – Alternatif Akım

Tesla icatları arasında şüphesiz ki en bilineni alternatif akımdır. Öyle ki Edison tarafından keşfedilen doğru akım ile Tesla’nın alternatif akımı “akım savaşları” olarak da anılmaya başlayacaktı. Tesla tarafından üretilen alternatif akım sayesinde elektriğin daha uzan bir mesafeye daha uygun bir fiyata gönderilmesi sağlandı. Eğer Tesla’nın bu buluşu mucit için gerekli parayı sağlasaydı Tesla, dönemin en zenginlerinden biri olabilirdi.  

https://www.youtube.com/watch?v=f3Nv68btmjM

Alternatif akım sebebiyle Edison ile arası bozulan Tesla, buluşunu George Westinghouse’a sattı. Westinghouse Electric Company, zor günler yaşayınca Tesla da bu buluşu için hak ettiği parayı alamadı.

2 – Tesla Bobini

Nikola Tesla icatları İngilizce dilinden Türkçe’ye çevrilen bir kitap olarak Tesla bobininden fazlaca bahsetmektedir. Tesla’nın bizzat kendi adını taşıyan bu buluşu ile dünya çapında kablosuz elektrik enerjisi dağıtımı amaçlanmıştır. Tesla’nın görsel olarak da büyük bir keyif sunan bu buluşu, günümüz mühendisleri için de dönüm noktası olmuştur.

3 – Radar

1917 senesinde ünlü mucit tarafından bir başka çığır açan buluş daha ortaya atıldı. Tesla’nın çalışmalarıyla birlikte kozmik dalgaların yardımı ile radar ismi verilen bir aygıt keşfedildi. Tesla, bu buluşundan Edison’a bahsetse de Edison bu yeni buluş ile pek ilgilenmedi. Öyle ki Amerikalı bilim insanları da radar için pek umutlu yaklaşımlarda bulunmadı.  

Savaş dönemine gelindiğinde ise Edison’un yardımları ile Tesla radarı kullanılmaya başlandı. Radarın bulunmasından tam 25 sene sonra değeri tam olarak anlaşılmaya başlanmıştı. Bu yolda da bilim insanları Edison ile ortak çalışmalar yapmayı tercih etmişti.

4 – Kablosuz Enerji Üretimi

1884 senesinde Tesla icatları daha farklı bir yolda ilerlemekteydi. Başarıları ile ön plana çıkan Nikola Tesla, Edison ile ortak çalışmalar yapıyordu. Buradaki çalışmalarda amaç elektriğin ampul ile aktarımını başarılı bir şekilde sağlamaktı. Edison tarafından geliştirilen ampul, bu konuda yetersiz kaldı. Tesla ise bu alandaki çalışmalarına devam ederek kablosuz enerji üretimi sistemini yarattı. Bu başarısını da Tesla bobini sayesinde elde etti.

5 – Uzaktan Kumandanın Bulunması

1898 yılında Tesla tarafınsan yapılan ilk uzaktan kumandalı motorlar gösteriye çıkmıştır. İlk uzaktan kumandalı model botunu üreten ünlü mucit, bu buluşunu günümüze dek aktarabilmiştir. Öyle ki günümüzdeki uzaktan kumandalı her cihaz için Tesla’ya teşekkür etmeliyiz.

6 – Radyo Frekansları

İtalyan mucit Marconi, radyoyu ilk bulan kişi olarak tarih kitaplarında yerini almıştır. Fakat radyo frekanslarının bulunması yolunda ilk adımı da Nikola Tesla atmıştır. Tesla icatları arasında en dikkat çekenlerden biri olan radyo, telsiz ile iletişime de olanak sağladı. Günümüze dek ulaşan bu icat için Tesla’nın hakkı ne yazık ki verilmemiş oldu.

7 – AC Motor

Tesla’nın alternatif akım buluşunu destekleyen bir diğer önemli buluş da AC motor sistemleridir. Dönen manyetik alan buluşunu AC motora aktaran Tesla, bu sayede AC jeneratörleri de yaratmış oldu. Bu buluş ile bir sonraki adım olan elektriğin dağıtımı da desteklenmiş olacaktı. Günümüzde kullanılan elektriğin dayanak noktası olarak da bu motor sistemleri gösterilmektedir.

8 – Kozmik Dalgalar ve Uzay

Tesla icatları arasında uzay ile ilgili önemli adımlar da yer alıyor. Dünyanın en fazla patente sahip bilim insanı olan Tesla, uzay ile ilgili çalışmalarda da bulundu. Laboratuvarında bazı ses dalgalarını uzaya yollayan Tesla, buradan gelen kozmik dalgaları incelemiştir. Kozmik ses dalgalarının ilk kaydı da ünlü Sırp mucit Tesla tarafından yapılmıştır.

9 – İlk Hidroelektrik Santral

Dünyanın ilk hidroelektrik santralinin de Tesla tarafından üretildiğini söylesek sizi şaşırtmış olmayız. Her alanda önemli çalışmalara imza atan mucit, hidroelektrik santralin kurulmasında da önemli rol oynamıştır. Su gücü sayesinde elektrik üretmeye başlayan santral, ilk olarak Niagara Şelalesi’ne kuruldu. Öyle ki santral ile günümüzde de Kanada ve ABD’nin elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır.

10 – Floresan ve Neon Lambalar

Tesla icatları arasında floresan ve neon lambaların da önemli bir yeri bulunuyor. Dört farklı ışıklandırma türü geliştiren Tesla, günümüzdeki neon tabelaların babası olarak anılıyor. Aynı zamanda Tesla’nın geliştirdiği ışıklandırma yönteminde floresan lambalar da yer alıyor. 

Bu yazımızda geçen tüm icatlara Nikola Tesla icatlarım pdf seçeneğinden de ulaşabilirsiniz. Sırp asıllı dahi bir mucit olan Nikola Tesla, hayatına Thomas Edison ile New York firmalarında devam etme kararı aldı. Alternatif akımla birlikte Edison ile ters düşen mucit, hayatı boyunca pek çok haksızlığa uğradı. Çok daha iyi bir seviyede olması gerekirken Tesla, Ocak 1943 yılında borç içinde öldü. Tesla nın icat etti denilen tüm buluşları günümüzde kullanılıyor. Bu da Tesla için bir avuntu olabilir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!