featured

Gelmiş Geçmiş En İyi Besteciler ve Unutulmaz Eserleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şüphe yok ki sanat tarihi için çok önemli olan oldukça fazla besteci bulunmaktadır. Fakat bunlar arasında en kaliteli eserleri meydana getiren ve daha fazla esere sahip olabilmiş besteciler, en iyi besteciler olarak adlandırılmayı hak eden sanatçılardır. Bu sanatçılar genel olarak yaşadıkları dönemin en önde gelen sanatçıları oldukları gibi, günümüzde de sanatseverler tarafından en çok beğenilen sanatçılardır.    

Gelmiş Geçmiş En İyi Besteciler ve Unutulmaz Eserleri!

Dünyanın en güzel müziklerine imza atan en iyi besteciler ve o unutulmaz eserleri ile sanat dünyasına kısa bir yolculuğa hazır mısınız? İşte, dünyanın en iyileri…

1 – Wolfgang Amadeus Mozart Kimdir?

27 Ocak 1756 tarihinde, Salzburg şehrinde doğmuş olan Wolfgang Amadeus Mozart, tam anlamıyla üstün zekalı bir çocuktu ve hatta ilk bestesini 4 yaşında yaptı. Bu yaşlardayken babası ile beraber Münih, Prag, Paris, Lahey ve Donaueschingen şehirlerine giderek konserler vermiş ve bu yeteneği ile dönemin müzik dünyasında kısa sürede tanınmıştır.

YouTube video

Dolayısıyla en iyi besteciler arasında özel bir yeri vardır. Venedik, Milano ve Bologna’da da önemli çalışmalar yapmış olan Mozart’ın eserleri çoğunlukla Viyana’da meydana getirilmiştir. Eserleri ile hala çok sevilen Mozart, 5 Aralık 1791 tarihinde, Viyana’da ölmüştür.  

Wolfgang Amadeus Mozart’ın Eserleri Nelerdir?

YouTube video

Mozart’ın eserleri çoğunlukla operalardan meydana gelir. Bu operalar farklı konuların işlendiği, farklı eserlerdir. Mozart, oldukça fazla sayıda opera eseri meydana getirmiş olmasına rağmen bunlardan en çok bilinenleri şunlardır:

38, Apollo et Hyacinthus; Romalı ozan Publius Ovidius Naso’nun “Metamorfozlar” adlı eserinden uyarlanmıştır.51 1964 revizyonunda KV. 46a, La Finta Semplice, üç sahnelik bir operakomik eseridir.422, L’oca del Cairo, tamamlanmamış bir müzikli dramdır.486, Der Schauspieldirektor, bir perdelik müzikli komedidir.588, Cosi Fan Tutte, iki perdelik dramadır.620, Die Zauberflöte, iki perdelik singspiel, yani şarkı oyunudur.

2 – Johann Sebastian Bach Kimdir?

21 Mart 1685 tarihinde Almanya’nın Eisenach şehrinde doğan Johann Sebastian Bach da en iyi bestecilerdendir. Tıpkı kendisi gibi bestecilerden meydana gelen, soylu bir ailenin çocuğu olarak yetişmiştir. Ailesindeki en başarılı besteci olan Bach, ilk olarak Saksonya – Weimar Düklüğü orkestrasında kemancılık yaparak müzik kariyerine başlamıştır.

YouTube video

Org da çalarak kendini geliştirmesi ile beraber, 1717 yılında Anhalt Düklüğü’ne bağlı bir müzik şefi olmuştur. Bunlar gibi çok daha farklı görevler alarak gelişmiş ve başarılı eserler ortaya çıkarmıştır. Hatta sanat tarihçileri, Mozart’ın Bach’tan etkilendiğini bile iddia edebilmektedir.  

Johann Sebastian Bach’ın Eserleri Nelerdir?

YouTube video

BWV eser dizinine göre sıralanmış olan bu eserlerin tamamına yakını dinî konuları işlemektedir. Bu eserlerden bazıları şunlardır:

BWV 244. Matthauspassion, Aziz Matta’nın konu edinildiği bir eserdir.BWV 245. Johannespassion, Aziz Yuhanna ya da John’un konu edinildiği bir eserdir.BWV 246. Lukaspassion, Aziz Luka’nın konu edinildiği bir eserdir.BWV 247. Markuspassion, Aziz Markos’un konu edinildiği bir eserdir.BWV 65. 123. Festo Epiphanis, İsa Mesih’in ölümden dirilişinin konu edinildiği bir eserdir.BWV 1. 182. Fest Maria Heimsuchung, Meryem Ana’ya İsa Mesih’i doğuracağı hakkında haber verilmesinin konu edinildiği bir eserdir.

3 – Ludwig van Beethoven

17 Aralık 1770 tarihinde, Almanya’nın Bonn şehrinde doğmuş olan Ludwig van Beethoven, Avusturyalı klasik müzik bestecisi olan Joseph Haydn ile yaptığı çalışmalardan sonra müzik alanında da daha gelişmiştir ve en iyi bestecilerden birisi olmuştur.

YouTube video

Henüz yirmili yaşlarındayken usta bir kemancı olmasının yanı sıra, çeşitli kulak problemleri yaşamasına rağmen oldukça başarılı eserler ortaya çıkarmıştır. Hatta hayatının son on yılını tamamen sağır olarak geçirmiştir. Beethoven, 1827 yılında siroz hastalığından dolayı Viyana’da ölmüştür.  

Beethoven’ın Eserleri Nelerdir?

YouTube video

Beethoven’ın en ünlü eseri şunlardır:

21. Senfoni No. 1, C36. Senfoni No. 2, D60. Senfoni No. 4, B117. König StephanAy Işığı Sonatı

4 – Vivaldi Kimdir?

https://www.youtube.com/watch?v=hqnHzs40Aw4

Venedikli bir besteci olan Vivaldi, 4 Mart 1678’de doğmuştur. Müzisyenlik dışında rahiplik de yapmıştır ve kızıl saçlı olmasından dolayı lakabı ise “Kızıl Papaz” şeklindedir. İlk müzik eğitimini babasından alan sanatçı, rahiplik görevinin yanı sıra bir kızlar yetimhanesinde keman öğretmenliği de yapmaya başlamıştır. Yaklaşık olarak 1710 yılından sonra ise tamamen müzisyenliğe yönelmiştir. 28 Temmuz 1741 tarihinde ise Viyana’da ölmüştür.  

Vivaldi’nin Eserleri Nelerdir?

YouTube video

En iyi besteciler arasında olan Vivaldi’nin eserleri, çeşitli konçerto, sonat ve senfonilerden oluşmaktadır. Bunlar arasında en ünlü olan opera eserleri ise şunlardır:

RV 728 :  Orlando Furioso, Çılgın Orlando adlı yapay destandan uyarlanmış olan bir eserdir.RV 703 :  Bajazet, Yıldırım Bayezid ve Emir Timur arasında gerçekleşmiş olan Ankara Savaşı’nı konu alan bir eserdir.RV 807 :  Dixit Dominus, dinsel bir müzik bestesidir.RV 627 :  In Turbate Mare, dinsel bir müzik bestesidir.RV 633 : Vestro Principi Divino, dinsel bir müzik bestesidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!