featured

Basit Diz Ağrısı Egzersizleri ile Ağrılardan Kurtulun

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diz ağrısı egzersizleri, her yaştan insanın çektiği sıkıntılara çözüm olabilecek niteliktedir. Evde, bahçede, iş yerinde, sahilde yapabileceğiniz basit egzersizler sayesinde ağrılarınızda azalmalar hissedeceksiniz. En doğru ve kesin çözümü ise doktorunuz verecektir. Doktorunuzun önermediği ve tavsiye etmediği hiçbir şeyi denememeniz konusunda küçük bir hatırlatma yapmamız gerekiyor.

Diz ağrısı her yaştan bireyin başına gelebilecek yaygın bir sağlık problemidir. Diz ağrıları, yırtılan bir bağ dokusuysa da kopuk bir kıkırdak yapısı gibi pek çok sakatlanma sonrası meydana gelebilir. Ayrıca artrik, gut ya da bir başka enfeksiyon durumu da bu ağrıların nedeni olabilir.

YouTube video

Hastalıklardan kaynaklanan diz ağrılarının yanı sıra olumsuz yaşam koşulları da bu ağrıların ana kaynakları arasındadır. Özellikle hareketsiz bir yaşam tarzı, aşırı kilo ve ağır işlerde çalışmak bu durumun başlıca kaynaklarıdır. Bu durumlarla birlikte kemik yapısında sorun oluşturabilecek travmalar, doku bozuklukları ve enfeksiyonlar da birer sebeptir.

Diz Ağrıları İçin Diz Egzersizleri

Diz ağrıları kronik bir sorun haline dönüştüğünde mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekiyor. Fizik tedavi yöntemleri, diz ağrısı egzersizleri ve çeşitli operasyonlarla bu ağrılardan kurtulmanız mümkün. Ancak çeşitli zorlamalar, hafif sakatlanmalar ya da doku sorunları gibi nedenlerle dizinizde ağrı varsa şu egzersizleri yapabilirsiniz:

Birinci egzersiz yönteminde öncelikle bir yastık yardımıyla boynunuzu zemine yan olacak şekilde sabitleyerek uzanın. Bacaklarınızı karnınıza doğru çekerek vücudunuzla aynı konumda olmasına dikkat edin. Sırtınız da bu pozisyonda dik olmalıdır. Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak küçük hareketlerle geriye çekin. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın.

YouTube video

İkinci egzersiz yönteminde boynu bir yastık yardımıyla destekleyerek zemine sırt üstü uzanın. Dizlerinizi sırt ve ayaklarınız aynı hizada olana kadar bükün. Bu durumda sırtınız, kalçanız ve ayaklarınız aynı konumda bulunmalı. Sonrasında kalçanızı yukarı doğru yavaşça kaldırıp indirin.Üçüncü egzersizde yine boynu destekleyerek sırt üstü uzanmanız gerekiyor. Bu pozisyondayken bir dizinizi ayağınız kalçanızla aynı hizada olacak şekilde bükün. Diğer dizinizi ise yüksekte olan bacağınıza doğru kaldırıp indirmeyi deneyin. Bu egzersizi de üç part halinde 10 kez uygulamanız mümkün.

Sağlıklı Bir Beden ve Omurga İçin Neler Yapabiliriz?

Diz ağrısı egzersizleri ile dizlerinizdeki ağrıları hafifletebilirsiniz. Fakat ağrılardan komple kurtulmak için hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Yaşanılan tüm bu ağrıların çözümünde hayat tarzınızı değiştirmek yatar. Hayat tarzınızda değişiklik olmadığı takdirde bu ağrılar aralıklı olarak sizi rahatsız etmeye devam edecektir. Bu sebeple fazla kilolarınız varsa ideal kilonuza ulaşarak ilk adımı atmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle bacaklarınız ve omurganız daha az bir yükü taşıyacak. Bununla birlikte hareket kabiliyetiniz yükselecek.

Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa günlük rutinler oluşturmayı deneyin. Günlük sadece yarım saatlik bir yürüyüş vücut dengeniz için ideal bir süre olabilir. Bununla birlikte sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ile daha sağlıklı bir beden yapısına kavuşabilirsiniz.

Diz Ağrısı Olanlar Yürüyüş Yapabilir mi?

Dizlerinden şikayetçi olan kişiler özellikle eklem kireçlenmesi yaşayan kişiler yürümekten oldukça çekinirler. Çünkü yürüme sonucunda eklemlerine daha çok zarar vereceklerini düşünürler. Böyle bir korku ve tedirginlik kabul edilebilir fakat yürümemek bir çözüm değildir. Aksine uzmanlar yürümeyi önermektedir.

Diz ağrısı egzersizleri verilmesinin amacı eklemleri ve kas yapısının güçlendirmektir. Yürüyüş de aynı mantık ile size hizmet edecektir. Kendinizi fazla zorlamadan yürüyüş yapmak bacağın ve dizin güçlenmesi için gerekli bir davranıştır. Ayrıca bu sayede fazla kilolardan kurtulabilir ve dize yüklenen ağırlıklardan kurtulabilirsiniz.

Diz Kuvvetlendirme Egzersizleri

Dizler vücudun tüm ağırlığını taşıyan bölgelerdir. Bu nedenle güçlü bir yapıya sahip olmaları gerekir. Kas ve eklemleri kuvvetlendirecek hareketleri günlük yaparak bu gücü kazanabilirsiniz. Bol bol yürüyüş yapmak, imkan varsa havuzda egzersiz yapmak, dizleri kuvvetlendirecek ağırlık kaldırmak gibi tercihler değerlendirilebilir.

YouTube video

Tüm bunları yaparken uzman tavsiyesi ile yapmanız önemlidir. Çünkü aşırı bir güç yüklemesi kasları ve eklemleri zedeleyecektir. Bağların da kopması ile sonuçlanabilecek egzersizlerden kaçınmalısınız. Kulaktan dolma bilgiler ile egzersiz yapmaktan mutlaka kaçınmalısınız. Diz ağrısı egzersizleri mutlak suretle uzman tavsiyeleri ile sürdürülmeli ve artırılmalıdır.

Çömelince Diz Ağrısı Çekenler İçin Tavsiyeler

YouTube video

Bazı hastalar, çömelince diz ağrısı çekmekten yakınırlar. Bunun en büyük nedenlerinden bizi diz içinde oluşan ödemlerdir. Bir burkulma, darbe alma gibi durumlar sonrasında farkına varılmayan ödem oluşması gerçekleşebilir. Bu ödem de diz içerisinde sizleri rahatsız eder. Diz üzerine oturamazsınız, uzun süre diziniz bükülü seyahat edemezsiniz veya rahat şekilde merdiven çıkamazsınız.

Böyle bir durumda doktorunuza başvurarak ödem olup olmadığını kontrol ettirmeniz gerekir. Eğer diz bölgesinde ödem var ise çeşitli ilaçlar ile bu ödem giderilecektir ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edeceksiniz. Diz ağrısı egzersizleri ile de dizinizi güçlendirmeye devam etmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!