featured

Ekonomist Özgür Demirtaş Anlattı: Nasıl Para Biriktirilir | Türk Lirası Birikim Yapılır mı | Birikim Yapma Yöntemleri ve Yatırım Araçları Nelerdir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nasıl para biriktirilir, hangi yatırım araçlarına yatırım yapılmalıdır gibi soruların cevapları günümüzde oldukça merak ediliyor. Finans ve ekonomi uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bir gazete haberinde gördüğü ‘Para Biriktiren Adam’ haberi üzerinden Youtube kanalını takip eden kişilere basit bir anlatımla nasıl para biriktirilir anlattı. Özgür Demirtaş Youtube kanalında, kendisini takip eden izleyicilere Türk Lirası birikim yapmak mantıklı mı değil mi sorularına da yanıt verdi. TL ile birikim yapmanın olumsuzluğuna değinen Demirtaş, alternatif olabilecek yatırım araçları nelerdir açıkladı ve rakamlarla ortaya koydu.

YouTube video

Nasıl Para Biriktirilir | Türk Lirası Birikim Yapmak Mantıklı mı

Prof. Dr. Özgür Demirtaş Youtube kanalından izleyicilerine oldukça basit bir anlatımla nasıl az parayla yatırım ve birikim yapabileceğini anlattı. Geçtiğimiz aylarda bir gazete yer alan haberden esinlenerek video çeken Demirtaş, takipçilerine nasıl para biriktirilir hakkında bilgiler verdi. 7 yıl kumbaraya para atarak 12 bin 800 TL biriktiren vatandaşın aslında başka yatırım araçlarıyla, aynı süre içinde daha fazla kazanç elde edebileceğini söyleyen Demirtaş rakamlarda konuştu ve nasıl para biriktirilir anlattı.

Yedi yıl boyunca tasarruf yaparak birikim sahibi olan kişinin ortalama olarak birikim yapmaya başladığı tarihin kur verilerine ulaşan ve günümüze kadar olan değişimleri inceleyen Demirtaş, TL dışında başka yatırım araçları tercih edilseydi, 12 bin 800 TL’den daha fazla kar elde edilirdi dedi. Gazete haberindeki gibi aylık 152 TL gibi az bir tasarrufla nasıl para biriktirilir anlatan Demirtaş, tercih edilebilecek yatırım araçları olarak şunları sıraladı:

USDAltınBist 100 (Türk Borsası)Nasdaq 100 (Amerikan Borsası)

Ekonomist Özgür Demirtaş: Enflasyonu Olan Bir Para Birimi Kumbaraya Atılmaz!

Prof. Dr. Özgür Demirtaş Youtube kanalında ‘’enflasyonu olan bir para birimi kumbaraya atılmaz.’’ dedi. Hiç birikim yapmamaktansa yine de TL birikim yapmanın önemli olduğunu söyleyen ekonomist, para biriktirecek olan kişilerin enflasyonu olan TL’ye değil; altın veya dövize yatırım yapmasını tavsiye etti. Özgür Demirtaş Youtube kanalında neden TL birikim yapılmamalı sorusuna cevap olarak da yüksek enflasyon nedeniyle ‘’Türk Lirası’nı birazcık cebinizde tuttuğunuz zaman alım gücü düşüyor.’’ dedi ve nasıl para biriktirilir, az parayla nasıl yatırım yapılır anlattı.

Türk Lirası Biriktirmek Mantıklı mı

Nasıl para biriktirilir sorusuna yaşanmış bir örnek ve verilerle cevap veren finans uzmanı Özgür Demirtaş, Türk Lirası’nın enflasyonu ve hatta yüksek enflasyonu olduğu için biriktirmenin mantıklı olmadığını söylemektedir. Ancak Demirtaş’a göre TL birikim yapmak, hiç birikim yapmamaktan iyidir ve Türk Lirası para biriktirmek, en kötü birikim yapma yöntemleri arasındadır.

Bist 100 Yatırımı Yapmak

Örnekte olduğu gibi 7 yıl boyunca her ay 152 TL’lik tasarruf, Türk Lirası’na değil de Türk Borsası’nın ilk 100 şirketine yani BİST100’e yer alan hisse senetlerine yatırım olarak yapılsaydı, 7 yılın sonunda 12 bin 800 TL değil; 15 bin 666 TL olacaktı. Nasıl para biriktirilir ve kazançlı yatırım nasıl yapılır açıklayan Demirtaş durumu grafiklerle ortaya koydu. Birikim yapma yöntemleri arasında BİST 100 hisse senetlerine yatırım yapmak, Türk Lirası olarak kumbaraya para atmaktan biraz daha kar sağlıyor.

Dolara Yatırım Yapmak

Finans ve ekonomi uzmanı Özgür Demirtaş Youtube kanalında, ‘Para biriktiren adam’ videosunda, 7 yıl boyunca ayda 152 TL ile Türk Lirası olarak birikim yapmak yerine dolara yatırım yapılsaydı ne olurdu senaryosuna da cevap verdi. Eğer 7 yıl boyunca ayda 152 TL, her ayın kuruna göre TL, dolara çevrilseydi toplamda 27 bin 844 TL elde edilmiş olacaktı. Az tasarrufla nasıl para biriktirilir dersi veren Demirtaş, bu senaryoda elde edilen parada faiz getirisinin olmadığının da altını çizdi. Eğer bu dolar birikimi vadeli döviz hesabında tutulsaydı, faiz getirisi de olacaktı ve toplam tutar 27 bin 844 TL2nin daha da üzerinde olacaktı. Dolayısı ile birikim yapma yöntemleri arasında USD yatırımı yapmak da, TL’ye yatırım yapmaktan daha fazla kazanç sağlıyor.

Altına Yatırım Yapmak

Birikim yapma yöntemleri nelerdir hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özgür Demirtaş, altına yatırım yapılması durumunda 7 yılın sonunda ne kadarlık bir kazanca sahip olunabileceğini de ortaya koydu. Eğer örnekte olduğu gibi bir kişi, 7 yıl boyunca söz konusu ayların kurundan gram altın satın alsaydı (fiziki olarak veya bankadan) ve saklasaydı, 7 yılın sonunda günümüzde toplamda 43.318 TL’ye sahip olacaktı.

Üstelik bu meblağda da dövizde olduğu gibi bankaların altın hesabı faiz getirisi yok. Eğer bankaların altın hesabı faiz getirisi olsaydı, toplam meblağ 43.318 TL2nin çok daha üstünde olacaktı. Görüldüğü üzere; kazancı yüksek nasıl para biriktirilir diye bakıldığında, TL yerine altın yatırımı yapmanın getirisi çok daha fazla.

Nasdaq 100 Yatırımı Yapmak

Ekonomist Özgür Demirtaş Youtube kanalında, Nasdaq 100 yatırımının da Türkiye’den nasıl yapılabileceğini kısaca anlattı. Türkiye’de pek çok banka tarafından, pek çok NASDAQ 100 fonlarının satıldığını söyledi. Demirtaş, bu fonlar aracılığı ile Amerika’daki şirketlere yatırım yapılabileceğini belirtti.

Uzman ekonomist Özgür Demirtaş, bir kişinin ayda 152 TL tasarruf ile 7 yıl boyunca her ay Nasdaq 100 listesindeki Amerikan teknoloji şirketlerinin hisselerine yatırım yapılması durumunda çok daha fazla kazanca sahip olunabileceğini gözler önüne serdi. Çünkü bu senaryo gerçekleştirilseydi sahip olunacak meblağ 12 bin 800 TL değil; yaklaşık olarak 73 bin 127 TL sahibi olunacaktı. Avantajlı bir biçimde nasıl para biriktirilir açıklayan Demirtaş, TL biriktirmek yerine dört farklı senaryoda daha kazançlı çıkılacağını ortaya koydu.

Türk Lirası ile Neden Birikim Yapılmaz?

Kazançlı olacak şekilde nasıl para biriktirilir diye araştırmasını örnek üzerinden ortaya koyan Demirtaş, Türk Lirası’nın enflasyonu olmasından dolayı biriktirilmemesini tavsiye ediyor. Çünkü bekletilen her TL, günler içinde eriyor; TL ile alım düşüyor. Günümüz şartlarında birikim yapma yöntemleri olarak dolar, altın ve hisse senedi karşımıza çıkıyor. Kısacası nasıl para biriktirilir diye araştıran kişilerin günümüzde TL birikiminden uzak durması tavsiye ediliyor.

Türk Lirasının Değer Kazanması için Ne Yapılmalı?

Prof. Dr. Özgür Demirtaş Youtube videosunda, nasıl para biriktirilir örneğinden yola çıkarak günümüz enflasyonu nedeniyle TL birikiminin yapılmamasını tavsiye ediyor ancak bunun değiştirilebileceğini, Türk Lirasının değer kazanabileceğini de söylüyor. Demirtaş’a göre yapılması gerekenler oldukça basit ve şunlar;

Reform yapılmalıMerkez Bankası bağımsız olmalıFaiz kararları ideolojik olarak alınmamalı

Demirtaş, bu adımlarının atılması durumunda, Türk Lirası’nın kumbaraya atılabilecek, değer taşıyan paralar arasına gireceğini söylüyor. Çünkü günümüz şartlarında TL biriktiren kişiler, dolar, altın veya hisse senedi yatırımı yapan kişilerin 6 katına kadar düşük kazanca sahip oluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!