featured

Tarihi ile Baş Döndüren Belgrad’da Gezilecek Yerler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belgrad, Sırbistan’ın başkenti olarak tarihi dokusu ve panoramik görüntüsüyle cazibe ve ilgi odağı haline gelmiştir.  Geçmişle günümüzü harmanlayan, birçok medeniyete ve tarihi eserlere ev sahipliği yapan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize şartı bulunmayan harika şehirlerden biridir. Yaşamın ucuz olmasıyla, gece hayatının canlılığı ve tarihi dokusuyla gözde mekanlardandır. İnsanlarının misafirperverliği, kalbe dokunan naif caddeler, şehrin ortasından geçen Tuna ve Sava nehirleri şehri cazibeli kılan unsurlar arasında yerini alarak, yerli yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Tuna ve Sava nehirlerinin tarihi dokularla cazibesi eşliğinde panoramik görüntülere ev sahipliği yapan bu şehir başlı başına bir Açıkhava müzesi statüsündedir.  Doğayla ve tarihle iç içe geçmiş bu şehir, yerli halkı ve gelen turistleri keyifli anlar yaşatacak cazibe noktası haline gelmiştir. “Avrupa’da gezeyim, uygun fiyata eğleneyim, yeni yerler keşfedeyim” diyenler için nokta atışı tercihlerden biridir.

Belgrad Nerede?

Sırbistan’ın başkenti olarak Avrupa ‘da yer almaktadır. Avrupa’da gidilecek yerler arasında tercih edilen Sırbistan’a, Türk vatandaşları vizesiz girebilmektedir. Avrupa’da yer alan büyük kentlerin içinde etkileyici yere sahip olan bu şehre, ülkemizden de kısa mesafede gidilebilmektedir. İstanbul-Belgrad arası uçakla mesafe yaklaşık 1 saat 20 dakika gibi bir zaman dilimi mesafesindedir.

Sırpça resmi dil olarak kullanılmakla birlikte Hırvatça, Macarca gibi çeşitli dillerde konuşulmaktadır.  Küçük bir kesin Türkçeyi konuşabilmektedir ve Türk Dil Kurumu (TDK) verilerine göre Sırpçada 8 bin 742 Türkçe kökenli kelime belgelenmiştir. Sırpça ve Ermenice en çok Türkçe kelime barındıran dillerdendir. Aynı zamanda İngilizce dili etkili bir iletişim aracıdır.

Sırp Dinarı, ülkenin para birimi olarak kullanılmakta ve Türk parası karşılığı değişiklik göstermekle birlikte 0,076 Türk Lirasıdır. Türk parası karşılığında değeri düşük seyir etmektedir. Ülkenin parası başkent adıyla Belgrad para birimi olarak da sorgulanmaktadır.

Belgrad’da Gezilecek Yerler

Belgrat gezilecek yerler arasında oldukça şanslı bir yerdir. Caddesiyle, sokaklarıyla nehirleri ve gece hayatıyla insanları büyüleyerek Sırbistan’ın en işlek ve kalabalık şehri olmuştur. Tur ile yapılan geziler yanında, yürüyerek gezme şansını da sunan kent adeta Açıkhava müzesi statüsündedir.

1- Kalemegdan Kalesi

YouTube video

Roma ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kalemegdan Kalesi çevreden sürekli yerli ve yabanı turistleri kendine çekmektedir. ‘Beyaz Şehir’ olarak da bilinen kent ismini beyaz kale duvar renginden almıştır ve Belgrat kalesi olarak da bilinmektedir. Osmanlı izlerini de üzerinde taşıyan Kale Meydan günümüze kadar korunarak gelmiştir. Savunma amaçlı kullanılan kale, Kenz Mihailova Caddesinde yer alarak canlı olan ortama, nostalji ve tarihi yapısıyla ahenk katmaktadır.

2- Aziz Sava Katedrali

Sırp krallığı merkezi haline gelen, ülkenin en büyük katedrali olarak ziyaretçilerini beklemektedir. Dini törenlere ve bayramlara ev sahipliği yapan Aziz Sava Katedrali, stratejik olarak da oldukça önemli yerdedir.

3- Knez Mihailova Caddesi

Belgrad şehrinin merkezi olan Knez Mihailova caddesi aynı zamanda tarihi binalarla iç içe bulunmaktadır. Cafe ve restoranlarla kaplı olan bu yer aynı zamanda alışveriş mağazalarını da bünyesinde bulundurmaktadır. Yapılan şehir planlaması ile cadde bugünkü görünümünü alarak misafirlerini ağırlamaktadır. Ulusal Müze ve Ulusal tiyatro binasını içinde bulunduran cadde, tarihi havasıyla aynı zamanda marka mağazalara da ev sahipliği yapmaktadır. Cadde ve sokaklarda Türk Kahvesi ve kokusu ile karşılaşmanız çok normal karşılanmaktadır. Cafelerde, Türk Kahvesi ikramları cezve ile sunum eşliğinde yapılmaktadır ve halk tarafından oldukça sevilmektedir.

4- Belgrad Cumhuriyet Meydanı

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış şehir meydanı, insanları bir araya toplayarak tarihi binalara ve heykellere ev sahipliği yağmaktadır. Ulusal Parlamento Binası, Devlet Posta Merkez Binası ve Prens Mihailo adına dikilen ve onu tasvir eden heykel meydanda bulunmaktadır.

5- Zemun Bölgesi

Belgrat şehrinde stratejik öneme sahip olan kentin önemli noktalarından biri de Zemun Bölgesidir. Çeşitli önemli tarihi binalara ve kiliselere ev sahipliği yaparak gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Sava nehri eşliğinde gezip, görebileceğiniz harika tarih dokusuyla birlikte ünlü kiliseleri de göreceksiniz. Tuna ve Sava nehirleriyle bütünleşen, panoramik görüntülere ev sahipliği yapan caddeler, kiliseler ziyaretçilerini beklemektedir.

6- Ulusal Müze (Narodni Muzej)

Belgrat gezilmesi gereken yerler arasında bir diğer durak Ulusal Müzedir. 1844 yılında inşa edilen müze Sırbistan Ulusal Müzesi olarak hizmet vermektedir. Binlerce eseri bünyesinde barındıran müzede farklı koleksiyonlarla sanat adına görsel şölenler sunulmaktadır. Dünyaca ünlü eserlere ev sahipliği yapan müzedeki eserlerin kökeni Orta Çağ’a kadar dayanmaktadır.

Bölgede farklı müzeler bulunmakta ve yerli ve yabancı ziyaretçilerine hizmet sunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!