featured

Whatsapp Tüm Özel Bilgilerimizi İfşa Etmek İstiyor! Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi Nedir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Whatsapp gizlilik sözleşmesi bugünlerde herkes tarafından merak ediliyor. Yeni yayınlanan kullanım koşulları ve gizlilik sözleşmesine bakıldığı zaman Whatsapp’ın, kullanıcılarının tüm bilgilerini açıkça işleyeceği, kullanacağı ve hatta satacağı görülüyor. Yani bu sözleşmeye onay veren kişiler, kendi bilgilerini kendi elleriyle vermeye de onay vermiş oluyor.

Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi Nedir?

YouTube video

Whatsapp gizlilik sözleşmesi yayınlandı. Yeni sözleşmeye göre 8 Şubat 2021 tarihine kadar onay vermeyenler artık Whatsapp uygulamasını kullanamayacak. Onay verenler ise Facebook şirketlerine verilerini kullanma izni vermiş olacak. Bu da; Whatsapp kullanıcılarının tüm hareketlerinin ve işlemlerinin Facebook şirketleri tarafından görülebileceği anlamına geliyor.  

Bu zamana kadar zaten Whatsapp yasal bir temele dayanmadan tüm bilgilerimizi topluyordu. Konuştuğumuz ya da araştırdığımız bir konu ile ilgili bir görselin, reklamın karşımıza çıkması da bu nedenle gerçekleşiyordu. Ancak artık Whatsapp kullanım koşulları ve gizlilik ilkeleri onayı verilmesiyle bu yasal bir hale gelecek.  

Yeni Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi Avrupa Ülkelerine Dayatılmıyor

Yeni Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi Avrupa’lı kullanıcılara dayatılmıyor. Avrupa ülkelerinde kişisel verilerin korunmasına yönelik yasalar oldukça katı. Ancak ülkemizde de kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal bir zemin bulunmasına rağmen Whatsapp bunu hiçe sayıyor ve yeni kullanıcı sözleşmesini açık bir şekilde dayatıyor.  

Birleşik Kralık da dahil olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde Whatsapp kullanım koşulları ve gizlilik ilkeleri dayatması yapılmaması ancak ülkemizde bunun yapılmak istenmesi, Whatsapp kullanıcıları tarafından eleştirilerin yapılmasına neden oldu. Pek çok Whatsapp kullanıcısı, bu uygulama yerine alternatif uygulamalara yöneldi bile…

Whatsapp’ın Gizlilik Sözleşmesi Nedeniyle WP Kullanıcıları Telegram ve Signal Uygulamalarını İndirmeye Başladı

Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi okunduğunda; tüm mesajlaşmaların, durum bilgisinin, bağlantıların, konum bilgilerinin, seslerin, fotoğrafların, videoların kısacası akla gelebilecek olan her şeyin Facebook şirketlerince kullanılabileceği ve hatta satılabileceği anlaşılıyor. Bu da özel hayatın gizliliği açısından büyük bir tehlike. Üstelik bu sözleşmenin Avrupa ülkelerinde uygulanmayacak olması, uygulamada çifte standart uygulandığının bir göstergesi.

Kısacası; özel bilgilerini kendi eliyle Facebook şirketlerine vermek istemeyen kişiler, alternatif WP enzeri uygulamalara yöneliyor. Bu nedenle de özellikle Telegram ve Signal uygulamaları tercih ediliyor. Elon Musk, sosyal medya hesbaından WP yerine kullanılabilecek olan uygulama olarak Signal’i işaret etti. Bugünlerde Türkiye’de Telegram ve Signal yoğun olarak tercih ediliyor. Turkcell müşterileri de Bip uygulamasını, WP yerine bir alternatif olarak görüyor.  

Dikkatli olunmasında fayda var… Pek çok kişi ‘’Whatsapp beni bilgilerimi ne yapacak ki’’ diye düşünüp bu durumu önemsemiyor. Ancak pek çok kişi de bu verilerin nasıl ve ne için kullanılacağını açıkça bilmediğinden, aynı sözleşmenin Avrupa ülkelerine dayatılmadığından dolayı duruma şüpheci yaklaşıyor. Yine de bu durum, Türkiye’de Whatsapp’ın ciddi kullanıcı kaybedeceğine işaret ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!