featured

Uzay Turizmi Nedir? Uzay Turizmi ve Ticareti Nasıl Yapılmaktadır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzay turizmi endüstrisinde seyahat edenlerin dünyanın yörüngesinde dolaşıp tüm dünyayı dünyadan 10 kat uzakta mavi bir dünya olarak görmesi hayati önem taşıyor. Şu anda bu işin teknik seviyesine ulaşmak için araştırmalar devam ediyor. Peki uzay seyahati mümkün mü? Uzay seyahati fiyatları ne kadar? İsterseniz gelin şimdi birlikte daha yakından bakalım…

Uzay Turizmi Nedir?

Uzay turizmi nedir ve ne olduğu konusuna gelirsek, özel şirketlerin ticari uzay pazarına girmesi için popüler kavramlardan biridir diyebiliriz. Ayrıca giderek sadece astronotların değil, herkesin deneyimleyebileceği bir yolculuk haline gelmektedir. 2000’li yılların başında 7 kişi uzaya gidebildi ve belli sayıda uçuş gerçekleştirildi. Bugün de birçok firmanın önümüzdeki yıllarda uzay seyahtini geliştirme ve düzenleme hedefini oluşturmuştur.

Bunlardan biri, şüphesiz TESLA elektrikli otomobil şirketinin kurucusu Elon MUSK’a ait olan Space X. 30 Mayıs 2020’de, Space X’in Crew Dragon Demo-2 uzay mekiği Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı. Yeni uzay çağında bir kilometre taşı olarak kabul edilen bu lansmanı milyonlarca insan da izledi.

Uzay Turizmi ve Taşımacılığında Tarih Ne Zaman?

Geçtiğimiz yılın başlarında SpaceX, Mayıs ve Haziran ayları arasında NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceğini duyurdu. Uzay kapsülü ilk yolcu testini gerçekleştirecek. Boeing ayrıca çeşitli yazılım kusurlarını ve diğer sorunları çözmek için çalışan Starliner uzay aracı ile ticari bir mürettebat sözleşmesi imzaladı.

Uzay Turizmi Nasıl Araçlarla Gerçekleştirilecek?

Uzay seyahati için kullanılacak olan araç, Virgin Galactic’in SpaceShipTwo adlı uzay aracı iki bölümden oluşuyor. Taşıyıcının WhiteKnightTwo adlı dört motorlu, çift gövdeli jet uçağı 15.000 metre yüksekliğe ulaştıktan sonra SpaceShipTwo ayrılacak ve sürüşe devam edecek. Uzay Aracı II, iki pilot dahil sekiz yolcuya kadar taşıyabilen kanatlı bir uzay aracıdır. SpaceX’in uzay mekiğine de Dragon denilmektedir.

2012 yılında, herhangi bir hükümet gönderimi olmaksızın, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo teslim eden tek ticari uzay aracı oldu. Uzay mekiği personel taşımak için yeniden tasarlandı ve Dragon 2’ye güncellendi, böylece NASA SpaceX’in personeli uzaya taşımak için bu kapsülü kullanmasına izin verildi.

Uzay Turizmi Kimler Tarafından Gerçekleştirilecek? Fiyatları Belli Oldu mu?

Amerika Birleşik Devletleri’nde uzay turizmi ile dünyayı dolaşabilen sadece iki şirket var. Virgin Galactic ve XCor Aeroscape’ten yalnızca 16 şirket bu konu üzerinde çalışmaya devam ediyor. Rusya’nın Kosmo Kurs firması da iki yıl içinde uzay seyahatine başlayacağını açıkladı. Ayrıca Orion Span, 2022 yılında ilk lüks uzay oteli açmaya hazırlanıyor.SpaceX’in aksine uzay seyahatini en büyük hedefi olarak alan Blue Origin, bu konuya büyük önem veriyor. Şirket, insanları bilimsel amaçlar olmadan uzaya getirmeyi amaçlayan Virgin Galactic ile bu alana yatırım yapmaya devam edecek. Reuters’e göre uzay turizmi fiyatları 200.000 ile 300.000 ABD Doları arasında olacak. Önceki “milyon dolar” tahminiyle karşılaştırıldığında, bu fiyat makul, ancak yine de önemli bir seviyede. Şirket, insanları yerden 100 kilometre yukarı taşıyacak ve New Shepard ve Crew Capsule 2.0 adlı son roket altı uzay turistini taşıyacak. Oldukça geniş bir pencereye sahip olan Crew Capsule 2.0, şu an hala testlerden geçiyor.

Uzay Turizmi ile Mars’a Gitmek Mümkün Olacak mı?

2007’de Google, Lunar X adında bir ödül duyurdu ve aya bir araba yerleştiren ilk şirkete 20 milyon dolarlık bir ödül açıkladı. Ödül için son tarih 2012, ancak bu süre 2016’ya kadar uzatıldı ve ödül de 30 milyon ABD dolarına çıktı. Şu anda 16 şirket bu konuyu inceliyor. Bu şirketlerden biri olan Moon Express’in de daha büyük bir hedefi var: Dünya’da nadir bulunan ancak ayda bulunan bazı elementleri buradan buraya taşımak. Ayrıca Golden Spike Company, 2020’de aya turist getirmeyi planlıyor. Mars’a ne kadar sürede gidilir konusunda da hala net bir zaman verilmemektedir.

Mars keşfi için birçok plan, NASA’ya ve diğer devlet kuruluşlarına aittir. Ancak bazı özel şirketlerin bu konuda planları var. Örneğin; SpaceX. Aslında planları daha da ileri gitti: Mars’ta bir koloni kurmak. SpaceX, “Red Dragon” görevinin bir parçası olarak Mars’a insansız bir uzay aracı göndermeyi planlıyor ve ardından bu aracı Dünya’ya geri getirmeyi planlıyor. Şu anda görevin 2022’de tamamlanması planlanıyor, ancak net bir durum yok. Elon Musk’ın Hyperloop projesi de son zamanlarda sıkça dikkat çekmekte.

Türkiye’de Uzay Turizmi Yapılacak mı? F

Türk Scx firmasının Türkiye distribütörlüğü de VIP seyahat hizmetini sunacak.VIP Turizm, şimdiye kadar üç kişinin uzaya gitmek için başvurduğunu ve kişi başı uzay turizmi fiyat açısından 100.000 dolar rezervasyon ücreti ödediklerini söyledi. Bu gezinin ücreti 250.000 $ ‘dır.

Bonus! Uzay seyahati yapma fikri eğer hoşunuza gittiyse, bu konuda daha fazla bilgi edinebilmeniz açısından izleyebileceğiniz güzel bir belgesel getirdik. İyi seyirler 🙂

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!