featured

Sıcak Kemoterapi Nedir | İleri Evre Kanser Tedavisi İçin Sıcak Kemoterapi Yeni Umut mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savaşması zor bir hastalık olan kanser, erken teşhis edilmediği durumlarda hastaları daha zor durumda bırakabiliyor. İleri evre kanser hastaları için önerilen sıcak kemoterapi ile ilgili Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nde görev yapan Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Orman şunları söyledi:

“Önceki yıllarda 4’üncü evreye gelmiş kanser hastaları için 6-12 aylık bir süre vaat edilirken sıcak kemoterapi sayesinde kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıl ön görülen yaşam süresi yüzde 40’a kadar çıkmış durumda.”

Sıcak Kemoterapi Nedir?

Hipertermik Intraperitoneal Kemoterapi (HİPEK) yani halk arasında bilinen adıyla “Sıcak Kemoterapi” nedir merak ediliyor. Sıcak kemoterapi işlemi normal kemoterapiden biraz farklı. Ameliyat sırasında uygulanan Sıcak Kemoterapi’yi kalın bağırsak, mide, yumurtalık, kulak zarı ve apendiks kanserlerinde uygulanıyor. Sıcak Kemoterapi’yi uygularken hastaya uygun olacak şekilde 45 dakikayla 2 saat arası bir süre ilaç veriliyor. Sanılanın aksine normal kemoterapi gibi damardan uygulanan bir kemoterapi şekli değil.

‘’Gözle Görülemeyecek Kadar Küçük Tümörleri Ortadan Kaldırmayı Hedefliyoruz’’

Klasik kemoterapi uygulamasının genelde hastalara ameliyat sonrasında uygulandığını, Sıcak Kemoterapi uygulamasının ise tümörlerin alındığı ameliyatta uygulandığını belirten Doç. Dr. Süleyman Orman şu bilgileri veriyor:

“Bu yöntem ile gözle görülemeyecek kadar küçük tümörleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Karın içerisine verilen Sıcak Kemoterapi sayesinde karın içini yıkıyoruz. Böylece gözle fark edilemeyecek kadar minik yaklaşık 2 milimetre boyutundaki tümörlere işleyerek onları yok etmeyi amaçlıyoruz. Tabi bu uygulama için hastanın genel durumu ve Sıcak Kemoterapi için sağlık durumunun elverişli olması oldukça önemli.”

Sıcak Kemoterapi Hastanın Yaşam Süresinin Uzamasını Sağlıyor

Sıcak Kemoterapi sayesinde hastanın yaşam süresinin uzayabildiğini belirten Doç. Dr. Orman, önceleri 4’üncü evreye kadar ilerlemiş kanser vakalarında hastaya 6-12 aylık bir yaşam süresi vaat edilirken Sıcak Kemoterapi yöntemiyle birlikte kalın bağırsak kanserleri için 5 yıllık yaşam süresi yüzde 40’a eriştiğini belirtti. Doç. Dr. Orman konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Ayrıca apendikste görülen kanser vakalarında bu oran yüzde 90 civarlarına, yumurtalık kanserlerinde ise yüzde 80’e kadar yükselmiş durumda. Bu uygulamayla birlikte 4’üncü evre kanser hastalarına umut olabilir.”  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!