featured

Sabah Sporu Aç Karnına Yapılır mı? Aç Karnına Kardiyo Spor Yapmanın Zararları | Sabah Aç Karnına Spor Yağ Yakar mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabah sporu yapmak aç karnına mı iyi yoksa tok karnına mı sorusu önemli ve sporunuzun gidişatını belirleyecek olan bir durumdur. Sabah sporu esnasında kan şekerinizin düşmemesi ve diğer egzersiz konularının düzgün şekilde devam edebilmesi için kapsamlı değerlendirme olmalıdır.

Tok Karnına Sabah Sporu Yapmanın Zararları Var mı | Aç Karnına Fitness Yapmak

Tok karnına spor mu daha iyi yoksa aç karnına spor mu yapmak daha iyidir sorusu kritik önem taşıyor. Kapsamlı bir şekilde yapılan kan değerleri araştırmasına göre spor anlamında sabahları spor yapmak zararlıdır.

Sabah sporları yapılırken aç karnına bunu gerçekleştirmek ciddi anlamda sıkıntıya dönüşebilir. Erken saatlerde zaten metabolizmanız hızlı çalışacağı için dikkat edilmesi gereken tansiyonunuzu düşürmemek konusudur. Aç karnına spor yerine akşam saatlerinde yemeklerden birkaç saat sonra işlem yapılmalıdır.

1. Tokken Spor Yapmak | Aksam Spor Sabah Aç Karnına 1 Saat Yürüyüş

Akşam sporu yaparken sabah yediklerinizle aç karnına hareket yapmamalısınız. Aç karnına yemek yemeden yapılan spor size zarar verecektir. Vücudunuzun salgıladığı hormon miktarı azaldığında ve kan şekerinizdeki değerler yükseldiğinde ayaküstü bayılma riski bile taşıyabilirsiniz.

2. Sabah Sporu Kahvaltıdan Önce mi Sonra mı Yapılmalı?

Sabah sporu yapmadan önce eğer mümkünse sabah civarı kalkmalısınız. Saat 5 gibi kahvaltı yaparak 7 -8 gibi de yürüyüş ve spor etkinlikleri düzenleyebilirsiniz. Bol protein içeren sabah kahvaltıları size birkaç saat ardından iyi gelecektir. Hormonlarınızın düzelmesi adına yapılması gereken doğal bir yöntem olarak bu işlem gerçekleşebilir.

3. Sabah Sporu Yapmak mı Akşam Sporu mı | Sabah Spor Yapmanın Faydaları

Sabah sporu yapmak zararlı mı konusunda fayda zarar anlamında değerlendirme yapmak gerekmektedir. Akşam sporları esnasında kaslarınızın zarar görmesini engellemelisiniz. Kas yapısı aç karnına zarar görebilir. Çünkü enerji harcarken aç karnına yağlar yerine kaslar yakılmaktadır.

4. Sabah Sporu Yapmadan Önce Ne Yemeli?

Sabah sporu yapmadan önce yenmesi gereken yemekler ağır olmamalıdır. Sabahları vücudunuz kendisini en hızlı şekilde yenileme dönemi içindedir.  Bolca yumurta, peynir vs. tüketebilirsiniz. Aşırı yağlı kızartma gibi yiyecekleri almamalısınız. Enerji vermesi için tüketilen şekerli yiyecekler de doğal şeker olmalıdır.

Sabah Aç Karnına Su İçilir mi | Sabah Spor Öncesi Ne İçilir?

Sabahları aç karnına su içilebilir, ancak sınırlı miktarda olması tavsiye edilir. Asit ve diğer şekerli maddeleri pek de tüketmemek yerinde olacaktır. Midenizin genel anlamda boş olması faydalı olacaktır. Ancak enerjisiz olmakla bu karıştırılmaması gerekir.

Midenizde uzun süre yemek olmadığında vücudunuz ekstra enerjiyi çok sınırlı harcamak  için kan şekerinin dengesini değiştirir. Basınç değişimi nedeniyle tansiyonunuzda düşmeler yaşanabilecektir. Sabah sporu hareketleri yaparken aç karnına tercihiniz varsa, çok yoğun hareketler yapmadan ve kendinizi zorlamadan keyif için bunu gerçekleştirmelisiniz.

Sabahları Yapılmaması Gereken Hareketler

YouTube video

Sabah sporu öncesi beslenme konusunda çok da kurallara uymak istemiyorsanız hareketler konusunda kendinizi sınırlandırabilirsiniz.

Temiz havada yürüyüşHafif tempoda koşuKolay fitness hareketleriİp atlamaYüzme gibi etkinlikler yapılabilir.

Kas yaparken yağ yakmak gibi ayrı kapsamlı bir çalışmanız varsa daha farklı bir değerlendirme gerekecektir. Yoğun antrenmanlar için dayanıklı bir ayakkabı arayışınız varsa spor ayakkabı modelleri araştırması yapabilirsiniz.

Sabah sporu size etki açısından ideal bir zemin hazırlayabilir, ancak spor yaparken kendinize zarar vermemelisiniz.  Saat ayarlamanıza göre akşam saatlerinde 20 ve daha geç saatlerde yapılan sporlarda da zorlayıcı hareketler yapılmaması gerekir. Kan akışınızın genel gidişatını iyi tutarak ilerlemelisiniz.  

Kan akışınızı gereksiz yere zorladığınız saatler yeni uyandığınız ve uyumaya hazırlandığınız saatlerdir. Akışın en hızlı devam ettiği sürede sporla daha da hızlandırmak bağışıklık düşürücü etki yapar. Akşam saatlerinde de kalp akışınızı zorlamış olursunuz. Bu nedenle genel spor saat önerileri 16-20 arasıdır.

Aç Karnına Kardiyo Yapmadan Önce Ne Yemeli?

YouTube video

Aç karnına kardiyo yapılması hafif şekilde gerçekleşecekse, yağlı ve mideye baskı yapıcı bir yemekten uzak durmak gerekir.  Kalp sisteminiz zaten zorlanıyorken bir de zor öğütülen besinlerle durumu daha kötü hale getirmemelisiniz.

Aç karnına kardiyo sistem çalışmalarınızda yenmesi gereken en önemli gıda proteindir. Protein sayesinde vücudunuz kan akışını daha iyi şekilde dengeler. Şekerli yiyecekler tüketmek kan akışında soruna neden olur. Dolayısıyla genelde nasıl beslendiyseniz saatler buna göre de değişecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!