featured

B6 Vitamini Ne İşe Yarar Faydaları Nelerdir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzün en önemli bağışıklık güçlendirici besinlerden biri olan B6 vitamini ne işe yarar sorusunun cevabı, vücudun ihtiyacı olan en temel vitaminlerden biridir şeklinde cevap verilir. Pridoksin olarak da bilinen B6 vitamini, insan sağlığına oldukça faydalı olup pek çok sebze ya da kırmızı etten alınabilir. 

Vücutta B6 Vitamini Ne İşe Yarar

B6 vitamini ne işe yarar sorusuna öncelikle beyin fonksiyonları için önemli bir vitamin kaynağı olduğu şeklinde cevap verilir. 8 vitaminden biri olan B6 vitamini, vücutta depolanmaz ve suda eriyen vitaminlerden birisi olup nohut ve bezelye gibi tahıllarda çok bulunur.

B6 vitamini tavuk, böbrek, karaciğer, beyin gibi hayvansal ürünlerde ayrıca süt ve süt ürünleri ile yumurta sarısında bulunduğu gibi, patates, ıspanak, yulaf, muz son zamanların en popüler meyvesi haline gelen avakado gibi meyvelerde vardır. Işığa karşı hassasiyeti olan B6 vitaminini güneş ışığından uzak tutmak gerekir.  

Faydaları Bakımından B6 Vitamini Ne İşe Yarar

B6 vitamini ne işe yarar en temel faydası olarak vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamasıdır. B6 vitamini faydaları arasında hayati işlevlerin devamlılığını sağlaması yer alır.  Vücut sağlığı açısından bağışıklık sistemi ve sinir sisteminde önemli rolü bulunur. B6 vitamini yeterli miktarda alındığında yorgunluk ya da uykusuz sorunlarını önler.

Beslenme ve takviyeler ile alınması gereken B6 vitamini ne işe yarar öncelikle unutkanlık ve cilt sorunları gibi rahatsızlıklarının önüne geçer. Beyin sağlığı için aktif rol oynar ve Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarının zarar görmesi sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı korur. Anemiyi engellediği gibi tedavi eder göz sağlığına karşı koruma sunar, hamilelik döneminde meydana gelen bulantıya iyi gelir.

B6 vitamini ne işe yarar ayrıca kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı vücuda direnç sağlar. Ruh haline iyi geldiği gibi depresyonu önle ve kansere karşı korur. Deride döküntülere karşı iyi gelen B6 vitamini ayrıca dudak çatlamalarına, ağız ya da dudak çevresinde oluşan kuruluk ve dökülmelere karşı da koruma sağlar.

Hayvansal gıdalarda olduğu gibi bitkisel gıdalarda da yer alan B6 vitamini, vücudun protein almasını da sağlar. B6 vitaminin fazla ya da eksik olması vücutta bazı sorunlara yol açar. Bu neden ile dengeli ve yeterli vitamin alımı gerekir. B6 vitamini, kas kramplarını ve vücut kasılmalarını önler. 

B6 vitaminin yararlarından en üst seviyede faydalanabilmek için dengeli beslenme önem taşır. Vitamin gereksinimleri en çok gebelik, emzirme ve yaşlanma gibi durumlarda ya da kronik hastalıkların varlığında artar. Bu tip zamanlarda B6 vitamini takviyelerine gerek duyulabilir. Takviyeler alımı için öncelikle doktora danışmak, vitamin ve mineral konusunda bilinçsiz hareket edilmemesi gerekir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!