featured

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar? Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anne adaylarını çok yakından ilgilendiren bu yazı gebeliğin en önemli belirtilerinden birisi olan mide bulantısı ile ilgilidir. Kişilerin psikolojik, fizyolojik ve biyolojik durumlarına göre farklılık gösteren hamilelikte mide bulantısı genellikle hamileliğin ilk 3 ayında oluşan bir durumudur.

Kimi adaylar kendilerini gün boyunca hasta hisseder, kimileri ise aniden mide bulantısı geçirir. Beta HCG ve östrojen hormonlarından kaynaklanan bu durum halk arasında genellikle sabah bulantısı olarak adlandırılır.

Bu durumdan kurtulabilmek için anne adayları birçok yöntem denemektedir. En çok tercih edilen yöntemler ise kimyasal içerik barındırmayan doğal yöntemlerdir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur ?

Hamilelikte mide bulantısı neden olur, sorusunun cevaplarından birisi; anne adayı ilk kez bir hamilelik geçiriyorsa bu durum daha sık görülür. Hormonların etkisinden dolayı ortaya çıkan mide bulantısını stres ve düzensiz beslenme de etkileyen faktörler arasındadır.

Hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının fazla baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketmesi mide bulantısını tetikler. Bundan dolayı yemekte aşırıya kaçınılmamalıdır. Mideye doğru baskı yapan hareketler de yine mide bulantısını tetikleyen sebeplerdendir.

Mide bulantısı bebeğe ya da anneye zarar verebilecek bir faktör değildir. Fakat ileri derecede kusma sonucu vücutta susuzluk oluşur, bundan dolayı aday, çok sık su tüketmelidir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Her gebelik farklı reaksiyonlar gösterdiği için hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusu da duruma göre farklılık gösterebilir. Hamileliğin ilk zamanlarında görülen mide bulantısı hamileliğin tümünde görülmez, belli bir süre sonra kesilir.

Hamilelik nedeniyle mide kasları gevşer ve kan şekerinde düşüş yaşanır, bu durumda mide bulantısına sebebiyet verir. Anne adayları bu durumdan psikolojik olarak oldukça etkilenirler; stresli ve gergin olurlar. Kimi anne adaylarında bu durum hiç yaşanmayabilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer ?

Anne adaylarında çok sık görülen mide bulantı ve kusma durumlarının temel sebebi baharatlı, ağır yağlı besinler tüketilmesidir. Az kaloriye sahip hafif yiyeceklerle beslenen anne adaylarında mide bulantısı az görülmektedir.

Mide bulantınızı karşı yeterli miktarda su tüketimi de önemlidir. Günde 2-2.5Lt su tüketimi olmalıdır. Anne adayları aç kalmamaya dikkat etmeli ve sağlıklı besinlerle hem bebeğini hem kendisini doyurmalıdır.

Havasız ortamlara, kapalı yerlere çok fazla maruz kalınmamalıdır. Bol bol temiz hava alması gereken anne adaylarının yeterli derecede uykularını almaları da önemlidir. Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer sorusuna bir diğer cevap ise; anne adaylarının ağır hareketler içeren sporlar yapmamalarıdır.

Tamamen hareketsiz kalmamaları adına; doğada yürüyüş, yüzme, yoga gibi dinlendirici ve yorucu olmayan sporlar tavsiye edilmektedir. Hareket, annedeki hormonların daha dengeli çalışmasına neden olur, bu nedenle mide bulantısı gibi hormonal dengesizliklerin ortaya çıkmasını en aza indirir.

Anne adaylarının rahatlamasını sağlayan çiçek aromalı kokular mide bulantısına iyi gelir. Mide asidini bastırmada işe yarayan kraker ve simit gibi besinlerde mide bulantısı seviyesini düşürür.

Özellikle gece uyumadan evvel az kalori içeren yoğurt gibi besinler tüketilmesi, mide bulantısının hafiflemesine kolaylık sağlar. Mide boş kaldığı sürece rahatsızlık verir ve bulantıya sebep olur. Bu nedenle az ama sık sık öğün yapılmalı bu bir doktor kontrolünde de olabilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer, sorusuna verilen cevap şu şekildedir; yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan istatistiklere göre mide bulantıları hamileliğin ilk 3 ayında sürüyor. Gebeliğin ilk 3 aydan sonra mide bulantısı görünmüyor.

Bazı anne adayları ise doğum anına kadar hamilelikte mide bulantısı yaşayabiliyor. Vücut direnci zayıf olan ve hormon düzeyleri değişimlerinin midesini rahatsız ettiği anne adayı için kötü kokulardan uzak durması önerilmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir Saraçoğlu

https://www.youtube.com/watch?v=55WhUUWsydU

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir  sorusuna cevap veren İbrahim Saraçoğlu, erken gebelik dönemine ve hamilelik belirtilerine değiniyor.

Saraçoğlu gebelikte mide bulantısı ve kusma ilişkin şu şekilde açıklamalar yapmıştır: Hamilelikte mide bulantısına çözüm olarak;  baş parmak büyüklüğünde kök zencefili bıçakla kesin 2 ya da 3e bölün, 1 bardak suda 5 dakika kaynatın ve ılımaya bırakın yudum yudum içtiğinizde mide bulantılarınız azalacaktır.

Saraçoğlu ağır tatlılardan, tuzlu ve kızartma olan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini açıklamıştır. Sağlıklı bir beslenme türü nasılsa gebelikte de bu durum sağlanmalıdır. İşlenmemiş, taze gıdalar bu dönem için çok önemlidir.

Özellikle hamilelik sürecini ilk defa geçiren anne adayları bu konuya daha çok dikkat ederek, sağlıklı beslenmeli, hafif sporlar ve hareketlerle hormonal dengeyi sağlamalıdır.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir ?

Hemen her anne adayı için en belirgin hamilelik belirtisi regl döneminin yani adet döneminin geçmesidir. Adet olması gereken günlerde regl görmeyen kadın, eğer bir de hamilelik beklentisi varsa mutlaka test yapmak ister.

Bazı anne adayları ise test yapmadan önce diğer hamilelik belirtileri arasından birkaç tanesini de görmek ister. Aksi halde hayal kırıklığı yaşamak istemez. İşte, hamilelik belirtileri!

Göğüs Hassasiyeti

Göğüs hassasiyeti, anne adaylarının yaşadığı en temel hamilelik belirtisidir. Göğüste sızlama hissedilmesi, göğüs uçlarının renk değiştirmesi ya da göğsün olması gerekenden çok daha hassas hale gelmesi, hamilelik belirtisi olabilir.

Stres

Hamilelik belirtileri arasındaki bir diğer durum ise strestir. Anne adayının vücudunda görülen hormon değişimleri strese neden olabilmektedir. Bu durum çalışan kadınlarda hamilelik belirtileri arasında çok sık görülendir.

Çok Çabuk Yorulma

Özellikle erken dönem hamilelik belirtileri arasında yer alan çok çabuk yorulma hissi, anne adayının kendisini bitkin, yorgun ya da halsiz hissetmesine neden olmaktadır.

Anne adayı bu durumu iş yorgunluğuna ya da hayatın akışına yorumlayabilir. Fakat hamilelik belirtileri arasında çok çabuk yorulma durumu da bulunmaktadır.

Kokulara Hassasiyet Başlaması

Daha önceden ilgisini çekmeyen kokuların dikkat çekici olması ya da kokusundan rahatsız olunmayan esanslara karşı hassaslaşmak hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır.

Bazı anne adayları bu dönemde belirli meyve , sebze ya da besinlere ya da herhangi bir kokuya karşı fazla hassasiyet geliştirerek hamilelik boyunca bu kokudan rahatsız olabilir.

Kasık Ağrısı

Hamileliğin ilk belirtileri arasında olan kasık ağrısı erken gebelik dönemlerinin en belirgin semptomlarındandır.

Anne adayının rahminde gerçekleşen değişimler ve annenin vücudunun bebeğe hazırlık yapması, kasık ağrısına neden olabilir. Bu noktada sık ve uzun kasık ağrılarında ve kanamalarda doktora başvurulmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!