featured

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne İyi Gelir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamilelikte bulantı olması aslında iyiye işaret sayılabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar hamileliğin ilk 3 ayı içinde bulantı ve kusma şikayeti olan kadınların, bu semptomları yaşamayan kadınlara göre   hamilelikte mide bulantısı ne iyi gelir düşük yapma ihtimalinin çok daha az olduğunu gösteriyor. Hamilelikte mide bulantısına birçok şey sebep olabilir. Yaşam koşulları, anne adayının direnci, hassasiyet ya da kan değerlerindeki ani ve hızlı değişimler bebek sahibi olmak isteyen anne adayının ilk üç ay boyunca yaşayabileceği durumlardır.

Mide bulantısı neden olur? Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Mide bulantısının ne zaman geçeceğini nasıl anlarız? İlk kaç hafta hamilelik boyunca mide bulantısı yaşanır? Aşırı mide bulantısına iyi gelen yiyecekler nelerdir? ve Hamilelikte mide bulantısı ne iyi gelir sorularının cevaplarını birlikte bulalım. 

Hamilelikte Mide Bulantısı Düşük Yapılması Arasındaki İlişki

Hamilelerde bulantı ve kusma olması sağlıklı bir hamilelik dönemi için gerekli hormonlarda yükselme olduğunun işareti sayılabilir. Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında bulantı ve kusmadan sorumlu hormonun koryonik gonadotropinin olduğunu işaret ediyor.

Hamilelikte döllenmiş yumurtanın uterus zarına yapışmasını takiben, vücut kısa bir süre sonra HCG üretimine başlar.

Şiddetli sabah bulantısı ve kusması olan hamilelerde (hiperemezis gravidarum) diğer hamilelere oranla daha yüksek düzeyde HCG seviyelerine sahiptir. Aynı şekilde hamilelik sırasında artan bir başka hormon olan östrojen de hamilelik esnasında bulantı ve kusmayı tetikleyen etkenlerdendir.

Bu sayılan etkenlerin yanı sıra bulantı ve kusma canlı plasental doku varlığının da bir belirteci olabilir.Bütün bu sonuçlar bilimsel olarak elde edilmiş olmasına karşılık, gebelik hormonu seviyeleri yüksek olan hamileler kesin olarak bulantı ve kusma belirtileri gösterir şeklinde bir yaklaşım doğru değildir. Yani bulantı ve kusmanın olmadığı bir hamilelik sorunlu bir hamileliktir şeklinde bir yaklaşım doğru değildir. Pek çok sağlıklı hamilelik sürdüren kadın, sabah bulantısı yaşamaz.

Hamilelikte Sabah Bulantısı Tedavisi ve Kullanılabilecek Takviyeler

Sabah bulantısı hamileliğin özellikle ilk 3 aylık döneminde yağın olarak görülen bir problemdir. Hamilelerde bu rahatsızlık sabah erken saatlerde başlar ve gün ilerledikçe azalır. Bu dönem anne adayı için zor bir dönemdir ve bu konuda biraz rahatlama yaşamanız için bazı önerileri sizin için araştırdık bu yazıda sunuyoruz.

Sabah Bulantısını Azaltmanın Yolları

Sabahları bulantıyı hafifletmek için yataktan kalkmak için kendinize uzun bir zaman aralığı verin. Söz gelimi normal uyanma saatiniz 6:00 ise saatin sabah alarmını 5:00’e kurulabilir. Uyanır uyanmaz, mide bastırması için yatağın başucunda kraker ya da kuru tahıl bulundurmak işe yarayabilir. Yataktan ani hareketlerle kalkmayın. Yataktan yavaş hareketlerle çıkın.

Gün İçinde Bulantıyı Azaltmanın Yolları

Gün içinde fazla bulantı olmasa bile midenin tamamen dolu ya da tamamen aç olmaması için gün boyunca sıklıkla az az atıştırın. Progesteron hormonu sindirimi yavaşlatır. Midenin tümüyle boş ya da dolu olmasının önlenmesi için genel olarak yemeklerden yarım saat önce sıvı bir şeyler tüketilmesi yararlıdır. Bu dönemde yemeklerle birlikte sıvı içmemeye özen gösterilmedir.

Bunun yanı sıra dehidrasyonun önlenmesi için gün boyunca düzenli olarak sıvı tüketilmelidir.

Bu dönemde hamileler olabildiği kadar dinlenmelidir. Bu dinlenme konusu özellikle sabah erken kalkılması gerekiyorsa çok önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken konu, yemekten hemen sonra kısa da olsa uyunmamasıdır. Yemek sonrası kestirmek, bulantıyı körükleyebilir.

Bulantının daha da kötü hale gelmesine sebep olabilecek yiyecek ya da kokulardan uzak durulmalıdır.Çok sıcak ortamlar da bulantıyı arttırabilir.

Akşam Saatlerinde Bulantıyı Azaltmanın Yolları

Akşam yemeğinde baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Yumuşak ve kokusuz yiyecekler tercih edilebilir. Yoğun aromatik kokulu yiyeceklerden özellikle ilk 3 ay için uzak durulmasında yarar vardır.Erken yatmaya çalışılmalıdır. Erken kalkarak bütün gün dayanabilmek için yeterli enerjiyi biriktirebilmek açısından dinlenmek önemlidir.

Gece yarısı tuvalet ihtiyacı nedeni ile uyanılırsa, yatak başucunda küçük atıştırmalıklar bulundurulmalıdır. Bunların atıştırılması bulantını şiddetini azaltabilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne İyi Gelir Önerileri

Hamilelik döneminde mide bulantısı şikayeti olan kadınlar için genel olarak önerilen yiyecekler şunladır:

Soğuk yiyecekler ( sandviçler çiğ sebzelerden hazırlanan salatalar, bu dönemde salata sebzeleri çok iyi yıkanmalıdır. Enfeksiyon riski göze alınmamalıdır)Yumuşak yiyecekler ( tavuk çorbası, et suyu, sade fırınlanmış patates)Sossuz hazırlanmış sebze ya da meyvelerLimon (küçük parçalar halinde yenilebilir, emilebilir, hatta koklamak dahi iyi gelebilir.)Zencefil (zencefil çayı, zencefilli gazoz, zencefil reçeli vb.),Nane çayıKraker,Jöle,Tuzlu krakerB6 vitamin açısından zengin yiyeceklerdir. B6 vitamin açısından zengin doğal yiyecekler şunlardır:SusamKabakKetenKabak çekirdeğiAntep fıstığı,Fındık,CevizYer fıstığı,Kaju fıstığıTuna ya da somon balığı gibi balıklar,Tavuk hindi türünden kümes hayvanlarıKuru erik,Kuru üzümKuru kayısıYağsız sığır eti,Muz,AvokadoIspanak

Hamilelikte Bulantı ve B6 Vitamini

B6 vitamini hamilelikte çok önemlidir. Hamilelikte mide bulantısı ne iyi gelir diye düşünüldüğünde en önemli vitamin B6’dır.Hamileler için B6 vitaminin başlıca yararları şunlardır:

B6 Bazı hamilerde sabah bulantılarının bazılarını önleyebilir.Kan şekerini düzenler.Egzama ya da düşük doğum ağırlığı türünde sorunları önleyici etkisi vardır.Hamilelik başlangıcında bulantı ve kusmanın en kötü olduğu zamanlarda bahse konu semptomları ciddi oranda azaltabilir.Yukarıda da bahsedildiği gibi bu dönemde yemek porsiyonlarını küçük tutmakta yarar vardır. Az ve sık yemek mide problemlerinin önüne geçer.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!