featured

Nobel Fizik Ödülleri Sahiplerine Verildi | Üç Bilim İnsanı Ödül Aldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2021 Nobel Fizik Ödülü, karmaşık fiziksel sistemleri anlamaya yönelik çığır açan katkıları nedeniyle Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi’ye verildi.

”Giorgio Parisi’nin Buluşları Karmaşık Sistemler Teorisine En Önemli Katkılardan Oldu”

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ödülleri’nin bu seneki kazananlarını açıklanmaya devam ediyor. 2021 Nobel Fizik Ödülü’nü üç bilim insanı aldı. Ödül, karmaşık fiziksel sistemleri anlamaya yönelik çığır açan katkıları nedeniyle Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi’ye verildi.

Akademi’den yapılan açıklamaya şöyle:

“Syukuro Manabe, çalışmasında, atmosferde karbondioksit seviyelerinin yükselişinin, dünya yüzeyinde sıcaklık artışına nasıl yol açtığını gösterdi. Manabe’nin çalışmaları, mevcut iklim modellerinin geliştirilmesinin temelini attı.Klaus Hasselmann, hava durumu ve iklimi birbirine bağlayan bir model oluşturarak, ‘hava değişken ve kaotik olmasına rağmen iklim modellerinin neden güvenilir olabileceği’ sorusunu yanıtladı. Ayrıca metotları, atmosferde artan sıcaklığın, insan karbondioksit emisyonlarından kaynaklandığını kanıtlamak için kullanıldı.Giorgio Parisi’nin buluşları, ‘karmaşık sistemler’ teorisine en önemli katkılardan biridir. Yalnızca fizikte değil, aynı zamanda matematik, biyoloji, sinirbilim ve makine öğrenimi gibi çok farklı alanlarda rastgele materyalleri ve fenomenleri anlamayı ve tanımlamayı mümkün kıldı.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!