featured

2020 Yılında Sağlıklı Yaşamanın 10 Altın Kuralı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı Yaşam, hayatımızda küçük değişiklikler yaparak elde edebileceğimiz, hem iş hem de sosyal çevremizi yakından ilgilendiren çok önemli bir varlıktır. Bir kimsenin sağlıklı yaşam sahibi olması, onun hem fiziksel hem de duygusal yönlerden sağlıklı olması ile mümkündür. Yeni bir yıla girdiğimiz bugünde, 2020 Yılında Sağlıklı Bir Vücuda Sahip Olmak İçin Neler Yapmalıyız?, Sağlıklı Yaşamın Sırları Nelerdir?, Sağlıklı Yaşamın İpuçları Nelerdir?

2020 Yılında Sağlıklı Yaşamanın 10 Altın Kuralı

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Uzman Aile Hekimlerinden Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran 2020 Yılında Sağlıklı Yaşamın Sırları arasında temizlik ve uykuya değinmektedir. Peki, Sağlıklı Yaşam için gerekli davranışlar nelerdir? İşte, 10 Maddede Sağlıklı Yaşam Önerileri!

1 -Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı 

Sağlıklı Yaşam ipuçları arasında en önemlisi dengeli ve sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı besinlerle beslenmek ise yalnızca zararlı gıdalardan uzak durmak demek değildir. Sağlıklı beslenmek aynı zamanda mevsimine uygun beslenmektir. Mevsiminde satılan meyve ve sebzeler ile beslenmek, derin dondurucuda bekletilen sebzelerle beslenmekten çok daha faydalıdır.

Ayrıca, güne zengin bir kahvaltı ile başlamak, sağlıklı beslenmenin ilk adımıdır. Her gün 3 ana ve 3 ara öğün olarak yemek yeme alışkanlığı edinmek, vücudun daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Ayrıca su tüketimine dikkat etmek ve bol bol su içmek, vücudun şeker oranını da dengeler. 

2 – Sağlıklı Yaşam Spordan Geçer

Hem fiziksel hem de mental sağlık için düzenli spor yapmak önemli bir davranıştır. Düzenli spor demek, illa ki bir spor merkezine kayıt olmak ya da düzenli bir spor kulübüne devam etmek değildir. Düzenli spor, daha doğru bir deyiş ile hareketli yaşamdır. Yürünebilecek mesafedeki uzaklıklara yürüyerek ulaşmak, evde ayak üstü yapılabilecek işlerde oturarak iş yapmamak ya da günde en az yarım saat tempolu yürümek, günlük spor ihtiyacına karşılık verebilir. Bu noktada kişinin vücut endeksi ve kilosu büyük öneme sahiptir. Spor yapma ihtiyacı ve düzeni kişiye özel programlanmalıdır. 

3 – Sigara ve Alkol Sağlıklı Yaşam Düşmanları!

Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar kişinin hem kendisine hem de çevresine zarar veren sonuçlar ortaya koymaktadır. Özellikle sigara tüketimi konusunda “Kapalı Ortamlarda İçmiyorum” ya da “Çocukların yanında içmiyorum” savunmalarını çürüten bir araştırma yapılmıştır. Araştırmaya göre Sigara Dumanı Damlacıklar Yoluyla Havada İlerliyor Kişinin giysileri tarafından tutulan sigara parçacıkları, kişinin kendisini ve çevresindekileri tehdit etmek için yeterli oluyor. Ayrıca sigara ve alkol tüketimi, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ağız içi hastalıklara sebep oluyor. 

4 – Sağlıklı Vücut İçin Sağlıklı Uyku Önem Taşıyor

Serhat Koran, sağlıklı vücut için sağlıklı uykunun önemli olduğunun altını çizmektedir. Uzman Aile Hekimi’ne göre sağlıklı uyku, mutlaka karanlık odada uyunan ortalama 7 ile 8 saatlik uykudur. 

5 – Güneş Işınlarına Dikkat Etmek Sağlıklı Yaşam İçin Önem Taşır

D vitamininden faydalanmak yani güneş ışınlarından olumlu yönden etkilenmek için, güneşin kanserojen etkisinin olduğu öğlen 1 ile 4 arasındaki saatlerde güneş ışınına direk olarak maruz kalmamak gerekmektedir. Güneş ışınlarının en faydalı zamanları sabah ve akşam saatleridir. Ayrıca mümkün olduğunca güneş koruyucu krem kullanmak deri kanseri gibi önemli rahatsızlıkların önüne geçmeye yardımcı olmaktadır. 

6 – Stresten Uzak Durmak Sağlıklı Yaşam İçin Altın Kuralı

Sağlıklı yaşam için gerekli olan en önemli alışkanlıklardan biri de stresten uzak durmaktır. Çünkü strese neden olan hormonlar hem fiziksel hem de mental sağlığı etkileyen bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Stres, kişide uyku ve yeme problemleri başta olmak üzere birçok noktada sosyal soruna neden olmaktadır. Bu sorunlar ise kişinin fiziksel olarak yorgunluk yaşamasına ve dolayısı ile sağlığını kaybetmesine neden olabilir. Bu noktada stresle başa çıkma yolları öğrenilmeli ve hayatın her alanına uygulanmalıdır. 

7 – Beyni Çalıştırmak Sağlık Yaşamın Anahtarı

İnsan beyni ne kadar aktif olursa, vücut da o kadar zinde ve sağlıklı olur. Günde 10 ile 15 sayfa kitap okumak, bulmaca çözmek ya da matemaik mantık sorusu çözmek beyni çalıştırmanın pratik yolları arasındadır. 

8 – Kişisel Kontrol Önemli

Sağlıklı yaşam için kişisel kontrol büyük öneme sahiptir. Vücutta ortaya çıkan benler ve şişlikler vücudun hasta olduğuna işaret edebilir. Bu noktada her duşta vücudun kontrol edilmesi önemlidir. 

İlginizi Çekebilir: 4 Maddede Mamografi Öncesi ve Sonrası Bilinmesi Gereken Tüm Detaylar

9 – Temizlik Sağlıktır

Temiz bir vücut sağlıklı bir vücut için büyük önem taşır. Haftada en az 3 kez duş almak, elleri sık sık yıkamak ve dişleri günde en az 3 kez fırçalamak, kişisel bakım ve sağlık yönünden oldukça önemlidir. Ayrıca temiz olmak çevreden bulaşabilecek hastalıklardan korunmak noktasında faydalıdır. 

10 – Aşı Olmak Sağlıklı Yaşamı Destekler

Aşı olmak yalnızca çocuklar için değil; yetişkinler için de önemlidir. Kronik ve mevsimsel hastalıklara karşı alınabilecek aşı önlemi sağlıklı yaşama sahip olmayı sağlar. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!