featured

8 Adımda Beden Dili ve Anlamları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmanlara bakılırsa, karşımızdaki hakkında söylediği sözcüklerin yanı sıra vücut diline de dikkat ederek pek çok bilgi edinebiliriz. Bu konuda uzman kişiler erkek beden dili ve kadın beden dili olarak daha ayrıntılı bir inceleme ve değerlendirme yapabilmektedirler.

Beden Diliniz Ne Anlatıyor” isimli yazımızda, cinsiyet ayrımına girmeden günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız 8 hareketin bize ne anlatmaya çalıştığı hakkında konuşacağız.

1 – Beden Dili ve Kavuşturulmuş Kollar

Kollarınızı kavuşturup karşınızdakini dinlemek size rahat mı geliyor? Pek çok beden dili uzmanına göre birbirine kavuşturulmuş kollar uzak, güvenmekte zorlanan, genel olarak anksiyeteye yatkın, kolayca savunmacı bir konuşma tarzına geçebilecek ya da daha da açık söylemek gerekirse biraz dediğim dedik inatçı bir insanla konuşmakta olduğunuzu gösterebilir.

Fakat bir dakika… Genel olarak kollarını çapraz kavuşturmuş kişiler için söylenebilecek çok olumlu özellikler de bulunuyor. Söz gelimi bu pozisyonu tercih eden insanlar sadakat konusunda pek de zorlanmıyorlar yani kendiliğinden sadık olmayı tercih ediyorlar.Ayrıca beden dili ile ilgili araştırmalar kollarını çaprazlayan insanların zor matematik sorularında pes etmeden çalışmaya devam etme eğilimlerinin, diğerlerine göre % 30 oranında daha fazla olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, kollarını kavuşturarak rahat eden insanların hem sağ hem de sol beynini birlikte daha rahat kullanabildiğini, bu nedenle de bilişsel işlevsellik açısından daha başarılı bir performans gösterdiklerini söylüyor.

Eski bir FBI ajanı, kollarını kavuşturan insanların diğerlerini engellemekten daha çok kendilerini sakinleştirmeyi tercih eden insanlar olduğunu söylüyor.

Konuşmakta olduğunuz kişi kollarını çaprazlayarak kavuşturup sizi dinliyorsa, vücut diline göre onu kızdırdığınızı ya da sıktığınızı düşünmeyin, çapraz kollar sadece, karşınızdakinin daha mantıklı cevaplar aradığının göstergesidir.

2 – Beden Dilinde Göz Teması Kurmak

Karşınızdakine değer verdiğinizi göstermek, onu dikkatle dinlediğinizi göstermek istiyorsanız konulurken göz teması kurun. Fakat burada tam dengeyi kurmak gerekir. Aşırı dozda göz teması kurmak, karşınızdaki tarafından gereksiz bir tehdit ya da saldırgan bir tepki olarak da kabul edilebiliyor.

Bu konuda denge için bir ölçülendirme yapacak olursak, konuşmanın toplam süresi 100 dakika olsun. Toplam konuşma süresi boyunca yani 100 dakikalık sürede 80 dakika göz teması kurduğunuzda karşınızdaki bu durumdan rahatsız oluyor.

Çok az göz teması kurduğunuzda ise toplam 100 dakikanın 40 dakikasından daha az bir zaman dilimde göz teması kurmanız karşınızdakine önemsenmediğini, hatta kendisine yalan söylendiğini hissettiriyor.

Tam olarak iyi bir etki bırakmak için toplam 100 dakikalık sürenin 60 dakikası boyunca ( bu süre biraz daha az ya da fazla olabilir) göz teması kurduğunuzda karşınızdaki sizin onula işbirliği yapmaya yatkın olduğunuzu düşünecektir. Bu durumda sizin hakkınızda pozitif bir yargıda bulunur.

Küçük bir ipucu karşınızdaki ile biraz göz teması kurduktan sonra kısa bir süre için uzağa doğru göz atın. Karşınızdaki söylediklerine değer verdiğiniz düşünecektir.

class=”ss-pika ss-expand”>

3 – Beden Dilinde Bacaklarını İki Tarafa Yayarak Oturmak

Bu şekilde bir oturuş tarzı benimsiyorsanız büyük ihtimalle kendi bölgenizi belirlemekten hoşlandığınızı gösteriyor. Kendi bölgenizi belirliyor ve bu bölgede patronu siz olduğunu karşıya belirtmek istiyorsunuz. Burada temel nokta daha güçlü olanın daha çok yer kapladığının kabul edilmesi şeklinde ortaya çıkıyor.

4 – Beden Dilinde Bacakları Birbiri Üzerine Atarak Oturmak

Eğer bacaklarınızı çapraz olarak birbirinin üzerine atarak oturuyorsanız bunun anlamı genel olarak kendine güvenli birisiniz ve baskın bir karakteriniz var. Bacak bacak üstüne atmak, ağırlıklı olarak maskülen bir hareket olarak kabul edilse de günümüzde kadınların da çok tercih ettikleri bir oturma şekli olarak görülüyor.

Otururken ya da ayakta dururken ayak bilekleriniz çaprazlayarak duruyorsanız, bu durumda biraz tedirginsiniz hatta korkuyorsunuz demektir.

En son olarak yapılan bir araştırmada bacaklarını çapraz olarak üst üste atmış bir kadının erkekler tarafından çok çekici bulunduğu saptandı. Hanımlar siz bilirsiniz!

5 – Beden Dilinde Eller Belde/ Kalçada Dik Durmak

Eller kalçada ya da belde Süpermen pozunda durarak rahat ediyorsanız kendinize güvenli bir duruş sergilediğinizi düşünebilirsiniz. Yalnız bu duruşa dikkat etmekte yarar var.

Uzmanlar bu duruşu beden dilinde karşınızdaki kişi tarafından saldırgan bir poz olarak tanımlandığını söylüyor.Çünkü bu pozisyonda dirseklerinizi sivrilterek daha fazla yer kaplıyorsunuz ve karşınızdakine meydan okuyorsunuz. Diğerlerinin sizin alanınıza girmelerine engel oluyorsunuz.

Günümüzde insanlar oldukça tedirgin tek elinizi kalçanıza dayamak dahi karşınızdaki tarafından tehdit olarak algılanabiliyor.

6 – Beden Dilinde El Sıkışmak

Ek sıkmak yüzlerce yıldan beri süren adetlerden birisidir. Hatta bu hareketin tarihinin eski Romalılara kadar uzandığı düşünülüyor. Daha önceleri insanlar tek elleri ile karşılarındaki insanın koluna dokunuyordu. Şimdi ise karşımızdakinin avucuna kadar temas kurabiliyoruz

Tokalaşmak, genel olarak karşınızdakini onayladığınız güvendiğiniz ve hoş geldin anlamına gelebilir. Bu durumda karşıdaki insan kendisini görmekten mutlu olduğunuzu düşünebilir.Yine de sizinle karşılaşmaktan hoşlanmayacağını düşündüğünüz birinin elini tutup sıkmanız, karşınızdakinde size karşı bir olumsuz duygular oluşturabilir.

7 – Beden Dilinde Konuşurken Sıklıkla Gülümsemek

Konuşurken kibarca tebessüm etmeyi alışkanlık haline getiren bir insan, diğer insanlarla etkileşime girmeye istekli olduğu izlenimini verir.

Eldeki araştırma sonuçlarına göre gülümsemek ya da kahkaha atmak konuşmada samimiyeti arttırır. Çünkü kahkaha atmanın, bağışıklık sistemini korunması üzerine olumlu etkisi vardır. Gülümseyerek konuşanların fikirlerini daha iyi pazarladıkları, herhangi bir öğretiyi karşıdakine daha iyi ilettiğini, daha fazla insanı kendisine çektiğini gösteriyor. Bazı araştırmalar kahkaha atmanın direk olarak yaşam süresini uzattığını gösteriyor.Komik ya da bir başka deyişle karşısındakini güldürme yeteneğine sahip olmak pek çok insan tarafından çekici bulunuyor.

8 – Beden Dili ve İki Elin Parmaklarını Birbirine Değdirmek/Kenetlemek

Kendi elinizin parmaklarını bir başkasının parmakları ile birleştirirseniz, bu romantik bir jest olabilir. Fakat iki elinizin parmaklarını birleştirmeniz o anda bir stres altında olduğunuza hatta kendinizi oldukça rahatsız hissettiğinize işarettir.

Uzmanlara göre bu hareket, bulunduğunuz ortamdan hoşnut olmadığınızı ve kendinizi sakinleştirmeye çalıştığınızı gösteren bir ipucudur.

Araştırmacılar genel olarak insanların kendilerini rahatsız eden bir durum olduğunda parmaklarını birleştirmeye ve ellerini ileri/ geri doğru hareket ettirmeye eğilimli olduğunu söylüyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!