featured

Alman Devi Volkswagen Türkiye’den Çekiliyor mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alman otomotiv dergisi Automobilwoche, Wolkswagen hakkında çarpıcı bir iddia ortaya attı. Dergide yer alan habere göre, Wolkswagen Türkiye’de fabrika açma kararından vazgeçti.

Koronavirüs öncesi ve sonrası hem sosyal hayat hem de ekonomik hayat büyük değişimler getirdi. Birçok sektör sekteye uğradı. Salgın bahanesi ile birçok iş iptal edildi. Ekonomiyi ve üreticiyi kalkındırma adına adımlar atıldı. Bunun dışında da yabancı yatırımcının ülkeye çekilebilmesi için girişimler gerçekleştirildi.

Yabancı yatırımcılar ve yatırımlar arasında şu aralar en çok konuşulanı hiç şüphesiz Wolkswagen’in Türkiye’de açacağı fabrikadır. Tam bir yılan hikayesine dönen fabrika yatırımında yeni iddialar ortaya atıldı.

Almanya’nın en bilinen otomotiv dergilerinden olan Automobilwoche, yazılarında ismini vermedikleri ama güvenilir olduklarını söyledikleri bir kaynaktan aldıkları habere yer verdiler. Yazıda bahsedilen habere göre Almanya devi Volksvagen Türkiye’de açmayı düşündüğü otomotiv fabrikasından vazgeçti.

Türkiye’de kurulması düşünülen fabrikada Passat ve Skoda Suberb modelleri üretilecekti. Şirket aldığı son karar ile bu iki modeli Bratislava’da bulunan fabrikalarında üretecek.

Aslında fabrika kurma işleminin sekteye uğrayacağının sinyalleri çok önceden verilmişti. Ekim ayında Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı askeri operasyonlar sonrasında fabrika yatırımı kararı ertelenmişti. Şirket sözcüsü yaptığı açıklamalarda, böyle bir durumda fabrika kurmak şirketin itibarını zedeleyecektir ifadelerini kullanmıştı. Bölgede olan olayları kaygıyla izlediklerini belirtmişti.

Geçmişte Neler Yaşanmıştı?  

Almanya’nın en büyük otomotiv devlerinden olan Volksvagen, kurmayı düşündüğü yeni fabrika için ülke seçeneklerini değerlendirmekteydi. Yatırım yapılması planlanan ülkeler arasında Bulgaristan ve Romanya gibi bölgenin en uygun ülkeleri yer alıyordu. Tüm detayları değerlendiren şirket daha sonra kararını konumu nedeniyle Türkiye’den yana kullandı.

Fabrikanın kurulacağı ülkede karar kılındıktan sonra hızlı şekilde işlemler yapılmaya başlandı. Birçok adım hızlı şekilde atıldı ve sona yaklaşılmıştı.

Fakat daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye üzerine bir askeri operasyon kararı aldı ve operasyonu gerçekleştirdi. Bu adım Wolkswagen tarafından pek sıcak karşılanmadı ve itibarlarına zarar vereceğini düşündüler. Attıkları her yatırım adımını bir anda durdurdular.

Bu süreçte Volksvagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ adında bir şirket kurdular ve 943,5 milyon TL sermaye koydular. Fakat bu büyük sermayeli şirket kurulması bile askeri harekat sonrası kararın değişmesinde etkili olmadı. Alman otomotiv devi Volkswagen Türkiye’de yatırımı durdurma kararı aldı.

YouTube video

Şimdi ise Alman otomobil yatırımı için Türkiye’den vazgeçmiş gibi görünüyor. Dünyayı kasıp kavuran salgın da bahane gösteriliyor. Daha fazla bilgi elde edildiğinde paylaşılacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!