featured

Anis El Doleh Aşkından 145 Kişinin Uğruna İntihar Ettiği Kadın

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gündemi son zamanlarda en çok meşgul eden konuların başında, İran Şahı Nasıreddin ve haremin gözdesi şahın karısı Anis El Doleh gelmektedir. İran Şahı Nasıreddin, 3 bin yıllık İran Devleti’ni 47 yıl boyunca yönetmiş ve bu süre içinde, ülkesine kültür bakımından birçok yenilik getirmiştir. İşte, tüm detayları ile İran Şahı Nasıreddin ‘in Gözdesi Anis El Doleh Hayatı !

İran Şahı Nasıreddin kültür anlamında ülkesini yükseklere çıkarırken, hareminde bulunan yüzden fazla kadınla da adından söz ettirmeyi başarmıştır. Pers Krallığı yani İran tahtının 47 yıllık mutlak hükümdarı olan Şah Nasıreddin, diğer hükümdarlara göre oldukça farklı biriydi.

Günlük tutan, tuttuğu günlükleri yayınlanan Şah Nasıreddin, hareminde bulunan yüzden fazla kadınla da anılmış ancak en çok reformcu tarafıyla göz önünde bulunmuştur.

Avrupa’ya ilk giden modern Pers şahlarından olan Şah Nasıreddin, Almanca, Felemenkçe ve Fransızca dillerinde iyiydi. Yasak olan nargile ve tütünü yeniden kullanılması için emir vermiş ve kadınların da nargile ya da tütün kullanımına kısıtlama getirmemiştir.

Şah Nasıreddin’in Haremi

İran Şahı Nasıreddin, diğer şahlar gibi döneminde harem kurmuş ancak kurduğu harem, diğerlerinkinden biraz daha farklı olmuştur. Hareminde yüz kadın bulunduran Şah Nasıreddin, o zamanlarda kadınların tüylerini aldırması yasak olduğu için, haremindeki çoğu kadında bıyık bile bulunuyordu.

O zamanın gözdelerinden ve ileride şahın 25 karısından biri olacak olan Anis El Doleh bile, bıyıklı harem gözdesi olarak anılacaktı.

Sahneye Anis El Doleh Çıkıyor

3000 yıllık İran Devleti’nin en uzun saltanatını yaşayan Şah Nasıreddin’in 25 karısı vardı. Dönemin gözdelerinden biri olan Anis El Doleh, Şah Nasıreddin’in 25 karısından bir tanesiydi.

İran Şahı Nasıreddin ’in karısı olmasına rağmen, uğrunda birçok kişinin intihar ettiği Anis El Doleh’in birçok talibi de vardı. Söylentilere göre Anis El Doleh ’e 145 erkek aşık olmuş, bu erkeklerden 13’ü de Anis El Doleh ’den hayır cevabı aldığı için intihar etmiştir.

O dönem kadınlar kısa etekler giyebilmekte, resim için poz verebilmekteydi. Sadece krallığında değil, tüm dünya üzerinde modernliğin sembolü olarak anılan Şah Nasıreddin, 25 karısından biri olan Anis El Doleh için ise, güzelliğini başkası görmemesi açısından, hareminde kadınların tüylerini almalarını yasaklamış ve bu yüzden de güzeller güzeli Anis El Doleh, tıpkı bir erkek gibi hareme girdikten sonra bıyıklı olmuştur.

Tiyatronun Yasak Olduğu Dönemler

Şah Nasıreddin ile evlenerek haremine giren Anis El Doleh, o dönem güzelliğiyle, dikkat çekmiş ve Şah Nasıreddin ile evlendikten sonra bıyıklı resimleri ortaya çıkmıştır. Haremdeki kadınların o dönemde yüzündeki tüyleri almaları yasak olmasından dolayı, Anis El Doleh de bu yasaktan nasibini almış ve güzel yüzü, bıyıklı şekilde resmedilmiştir.

Ancak daha sonradan yapılan araştırmalarda ise İran Devrimi olmadan önce, tiyatro oyunlarında kadınların oynamasının yasak olduğu dönemde, erkeklerin kadın kılığına girerek tiyatro yaptığı bilinmektedir.

O zamanlarda ve şimdi sosyal medyada yayınlanan ve asıl adı Anis El Dawla olan Anis El Doleh’e ait olduğu söylenen birçok resim de aslında o dönemde kadınların yerine oyun oynayan erkeklerin resimlerinden oluşmaktadır.

O dönem güzelliğiyle dillere destan olan Anis El Dohle, sadece 47 yıl hüküm süren Şah Nasıreddin’in harem kurallarına kurban gitmiş ve güzelliği, o dönem tüylerin alınmasının yasak olması yüzünden, gölgede kalmış ve diğer harem kadınları gibi bıyıklı kalmıştır.

145 Kişinin Aşık Olduğu İran Şahı Nasireddin’in Karısı Anis El Dohle Kimdir ? ( Video Anlatım)

https://www.youtube.com/watch?v=MJh_n_jcKq8

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!