featured

Antioksidan İçeren Yiyecekler Nelerdir? Antioksidan İle Sağlıklı Oruç Tutun

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalp ve damar hastalıklarını, iltihapları, göz hastalıklarını ve kolesterol gibi rahatsızlıkların azalmasında da son derece etkili olan antioksidan, cildin korunmasında da büyük rol oynar. Peki, vücudumuz için birçok faydası bulunan bu antioksidan içeren yiyecekler nelerdir?

Antioksidan Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Antioksidan hangi yiyeceklerde bulunur, sorusu merak uyandıran sorulardan biri olmakla birlikte, bilinmesi gereken bir konudur. Antioksidan vücutta olan fakat gıdalar yardımı ile sağlanan bileşiklerdir. En önemli antioksidan bulunduran kaynaklar vitaminler olmakla birlikte, birçok meyve ve sebzeler ile yeşil yapraklı sebzelerde bulunabilmektedir.

Bunun dışında fındık ve ceviz gibi yemişlerde antioksidan içeren yiyecekler arasında yer alır. Kepekli tahıl ürünlerinde de bulunan bu bileşik, ayrıca bazı hayvanlarda da bulunabilmektedir. Bu hayvanlara tavuk gibi kümes hayvanları ve deniz ürünlerinden olan balıklar örnek verilebilir.

En Güçlü Antioksidan Nedir?

En güçlü antioksidan nedir, sorularına cevap olarak, arıların bal yaptıkları kovanlardaki istenilmeyen boşlukların kapatılması olarak kullanılan propolisi göstermektedir. Propolis, içerisinde zengince bulundurduğu organik besinler sayesinde, zararlı bakterilere karşı koruyucu özelliği vardır. Bu yüzden antioksidan içeren yiyecekler arasında ilk sırada yer alır.

İçerdiği çeşitli bileşikler sayesinde en güçlü antioksidan özelliğini alan bu kaynağın çoğu hastalığın tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Hücrelerin yaşlanmasını engellemede büyük bir rol oynadığı öne sürülen propolis, ayrıca bazı virüs çeşitlerine karşı koruyu etkisiyle de bilinmektedir.

En Çok Antioksidan İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Antioksidan içeren besinler çok sayıda olmakta olup, tüketimi kolay olan besinlerdir. İşte en çok antioksidan içeren yiyecekler:

•             Domates: C vitamini açısından zengin olan domates antioksidan bakımından zengin bir sebzedir. Bu yüzden antioksidan içeren yiyecekler arasında yer alır. Ayrıca içinde bulundurduğu potasyum gibi mineraller sayesinde de antioksidan özellik kazanmaktadır. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmakla birlikte, egzama gibi cilt problemlerini de ortadan kaldırma da etkilidir.

•             Havuç: Betakaroten açısından son derece zengin olan sebzeler arasında gelen havuç, yemek sofralarında yerini sıklıkla almaktadır. Betakaroten özelliği sayesinde vücudun kanser hücrelerine karşı korunmasını sağlamaktadır.

•             Brokoli: Turpgiller ailesinden olan brokoli de havuç gibi betakaroten bakımından zengin olan besinler arasında yerini almaktadır. Antioksidan kaynağı olan havuç, kalp ve göz rahatsızlıklarının riskini azaltmaktadır.

•             Elma: Elma da meyveler arasında en çok antioksidan bulunduran yiyecekler arasında yerini almaktadır. Sarı-beyaz pigmentler arasında yer alan, flavonoid bakımından zengin olan elma ile antioksidan ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.

•             Kuruyemiş: E vitamini antioksidan bakımından son derece zengin bir bileşendir. Ceviz ve badem gibi kuruyemişlerde çokça bulunmaktadır. Kuruyemişler antioksidan içeren yiyecekler arasında yer alır.

•             Et ürünleri: Balıketi, koenzim q gibi önemli bir antioksidan olan bileşeni içerisinde bulundurmaktadır. Dışarıdan alınabilen bu antioksidan ayrıca vücutta da üretilebilmektedir. Kanser hastalıklarına karşı önemli derecede koruyucu rol oynamaktadır.

Antioksidan içeren yiyecekler aynı zamanda iyi bir folik asit kapısıdır. Yaban mersini gibi meyveler de antioksidan içerir. Saydığımız yiyeceklerin hepsi iyi bir antioksidandır ve ödem atmanız konusunda yardımcı olur. Yeşil çay da antioksidanlar içerir. Birçok kanser hastası bu yiyecekleri tüketebilir. Folik asit bakımından zengindir diyebildiğimiz hemen hemen her yiyecek antioksidan özelliğine sahiptir. Balık da bunlardan biridir. Daha yüksek folik asit içeren balık iyi bir antioksidan kaynaktır. Daha fazla antioksidan içeren yiyecekler, sağlıklı besin olarak adlandırılan yiyeceklerdir. Antioksidan zengini yiyecekler vitamin açısından iyi bir kaynaktır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!