featured

Bizleri Bekleyen Muazzam Yeni İcatlar 2020

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni icatlar 2020 yılında bomba gibi geliyor. Teknolojinin her gün, büyük bir hızla geliştiği bu günlerde 2020 yılı hareketli geçecek. Teknoloji şirketlerinin geliştirdiği ve tasarladığı birçok yeni teknolojik ürün insanlara hizmet etmeye hazırlanıyor. Peki, bu icatlar ve gelişmeler neler?

Institute for the future isimli araştırma şirketi, yaptığı araştırmalar sonucunda 2020 yeni icatlar hakkında bir dosya hazırladı. Dosya içerisinde 10 yıl içinde hayatımıza girecek ve insanlığın yararına olacak teknolojiler yer almakta. Bu firma Apple ve Netscape gibi büyük firmalara danışmanlık hizmeti vermektedir.

Yazımızda bahsedeceğimiz icatları belki birkaç sene öncesinde hayal bile edemezdik. Hayalini kursak bile sadece filmlerde olur böyle şeyler diyerek, gerçek olacağını düşünmezdik. Ama listeleyeceğimiz icatlar çok kısa bir zaman sonra hayatımıza adapte olacaklar.

İşte bizleri bekleyen muazzam yeni icatlar 2020 listesi.

1. Ay Üzerinde Robot Destekli Üs Kurulacak

Institute for the future araştırmalarına göre Japonya 2020’li yıllar içinde ay üzerinde robot destekli üs kuracak. Bu üssü tamamen kendi geliştirdikleri robotlar ile gerçekleştirecekler. Bu proje için özel olarak uzay mekiği icat ettiler. Japonya Devleti ay üzerine üs kurmak için yeterli teknoloji birikimine sahip. Bu projenin önündeki tek engel ise yüksek maliyet gibi görünüyor.

2. Biyo Yakıtlar Daha Etkin Hale Geliyor

Amerika ordusu yaptığı açıklamaya göre, 2020 yılından itibaren kullanacakları yakıtların yarısı yenilenebilir yakıtlar oluşacak. Biyo yakıtı ilk olarak büyük yol kat eden donanma gemilerinde kullanacakları düşünülüyor. Biyo yakıtların kullanımının yaygınlaşması ile fosil yakıtlarla rekabeti hızlanacak. Bu da hem fiyatlara hem de hava temizliğine faydalı şekilde yansıyacaktır.

3. Sürücüsüz Otonom Araçlar Yollara Çıkıyor

Sürücüsüz araçlar, belki de herkesin hayal dünyasında tasarladığı fakat gerçek olacağını düşünmediği bir icattır. Fakat artık geliştirilen yazılımlar sayesinde bu hayal de gerçeğe dönüşüyor. Tesla gibi büyük firmaların geliştirdiği yazılımlar günümüzde piyasaya sürüldü. Bu yazılımlar sayesinde gideceğiniz konumu belirledikten sonra arkanıza yaslanabilirsiniz. Direksiyona dokunmanıza gerek kalmadan arabanız sizi belirlediğiniz noktaya götürecektir.

YouTube video

Uber taksi hizmeti veren şirketler bu teknolojiye büyük bir önem veriyor. Kendi otonom araçlarını yollara çıkarabilmek için çalışmalara başladılar. Sürücüsüz otonom araçlar teknolojisinin öncüleri arasında Google ve Darpa gibi büyük kuruluşlar bulunuyor.

Şuan için sürücüsüz araçların tek eksiği kendi aralarında kablosuz bir iletişim ağının olmaması olarak görülüyor. Fakat bu eksiklik 2020 yeni icatlar ile beraber çözüme kavuşacaktır. 10 yıl içinde de sık sık sürücüsüz araçlara yollara rastlayacağız.

4. Pekin-Londra Arasına Hızlı Tren Yapılacak

Çin hükümeti, İpek Yolu’nu eski canlı günlerine getirmek amacı ile Türkiye ve diğer batılı birçok ülke ile görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme sonucuna göre Pekin-Londra arasına kesintisiz bir taşımacılık sağlayacak ray sistemi yapılacaktı. Çalışmalar sonrasında, Kasım ayında, Çin Demiryolu Ekspresi ilk uzun yolculuğunu Çekya’ya kadar gerçekleştirdi.

Çin Hükümetinin projeyi Londra’ya kadar gerçekleştirebilmesi için yaklaşık 20 ülkeyle daha anlaşma sağlaması gerekiyor. Yüksek maliyetli projenin alt yapısı için diğer ülkeler ile kereste, maden, petrol gibi hammadde anlaşması yapması gerekiyor. Bu projenin 2020’li yıllarda hayata geçmesi olağan olsa da devletlerarası anlaşmazlıklar tarihi öteleyebilir. Corona virüs sonrası çalışmalar büyük oranda sekteye uğradı.

5. Uçan Arabalar Sahneye Çıkıyor

Uçan arabalar fikri eskiden beri insanların hayallerini süsleyen bir teknolojik gelişmedir. Herkes birgün şahsi arabaları ile gökyüzünde süzülmek ister. Bu hayal de 2020 yeni icatlar listesinde gerçeğe dönüşen icatlar arasında. Hali hazırda şuan uçan arabalar icat edildi ve satışa çıkarıldı. 3 tekerlekli ve 2 kişilik olmak üzere uçan araçlar seri üretime geçti.

Fakat bu teknolojinin yaygınlaşması şuan için biraz zor gözüküyor. Bunun nedeni ise hava trafiğini kontrol edecek bir sistemin oluşturulamamasıdır. Ayrıca uçan arabalar yüksek maliyetli teknolojilerdir. Bu araçları alabilecek kişi sayısı dünya üzerinde sayılıdır.

6. Beyne Yerleştirilecek Mikroçipler Geliyor

Teknoloji devi Intel yaptığı açıklamada beyne çip yerleştirildiğini, tepki alındığını fakat herhangi bir cihazı kontrol edemediklerini iletti. Bunun nedenini ise beyin sinir sisteminin çok karmaşık çalışması ile açıkladı. Bilim insanları için beyin yapısı halen çözülmeyi bekleyen bir sır kutusu. 2020 yeni icatlar listesinde mikroçipler yerine alsa da kullanımı şuan için kısıtlı olacak.

7. Tüm Ekranlar OLED Sistemine Geçiyor

2020 yeni icatlar listesinin parçası olan OLED ekranları çevremizde sıklıkla gördüğümüz ince ekranlardır. 2020 yılında halen LCD ekranlar çoğunlukla kullanılıyor olsa da çok kısa zamanda televizyon ve bilgisayar ekranlarının hepsi OLED dönüşümü olacaktır.

Ekranlar incelmek ile yetinmeyecek ve büyük bir çoğunluğu dokunmatik ekran olacak. Liebhold, bu ince ekranların ilerde insan hayatının her noktasında olacağı görüşünde. Duvar, ayna ve cam gibi alanlarda dahi OLED kullanılacağı ön görülüyor.

8. Uzay Turizmi Başlıyor

Elon Musk öncülüğünde uzay turizmi ve ticareti çok yakın bir zaman dilimde gerçekleşecek. Bunun için çalışmaların büyük bir çoğunluğu tamamlandı. Maliyeti oldukça yüksek olacağı tahmin etmesi zor bir durum değil. Bu nedenle uzay turizminden belli bir zümre faydalanabilecek. Fakat uzayda uzun süre kalındıktan sonra oluşabilecek rahatsızlıklar henüz tam olarak kestirilemiyor. Bu konu hakkında çalışmalar devam ediyor.

YouTube video

Uzaydan ay, göktaşı ve maden gibi maddelerin getirilmesi 10 yıllık süreçte mümkün görülmese de ileriki süreçlerde gelişimini göreceğiz. Bu konu hakkında da çalışmalar tamamlandıktan sonra 2020 yeni icatlar büyük bir atılım görecektir.

9. İnsan Beyni İle Aynı Kapasitede Bilgisayarlar Çıkacak

Teknoloji uzmanlarının ön görüsüne göre önümüzde ki 10 yıllık süreç içerisinde insan beyninin işlem gücüne sahip bilgisayarlar piyasaya sürülecek. Bu bilgisayarların fiyatlarının 1000 Dolar olacağı düşünülüyor.

10. Anlık Tercüme Edebilen Yazılımlar Yaygınlaşacak

Şuan Google bu teknolojiyi kullanıyor olsa da halen eksik bazı noktaları bulunuyor. Anlık tercüme için bazı dillerin algoritmaları çözülmeye çalışılıyor. Bunlarda tamamlandıktan sonra akıllı mobil cihazlarda anlık olarak tercümeler dünya genelinde yaygınlaşacak. Bu sayede yabancı dilde iletişim son derece kolay hale gelecek. Bu teknolojinin daha da gelişmiş versiyonunu DARPA şuan aktif olarak kullanıyor. 2020 yeni icatlar listesinin en kullanılabilir icatlarından biri olarak görülüyor.

2020 icatları hakkında ki ön görüler Aralık 2019 yılı içerisinde yapılmıştı. O sıralar korona virüs salgını henüz gündemde değildi. Ama şu an tüm dünya virüse karşı bir şekilde savaş açmış durumda. Bu nedenle ilerde bizleri bekleyen nasıl bir süreç var tahmin etmek zor. Virüsün son bulması ile beraber çok daha fazla icat için çalışma mutlaka yapılacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!