featured

Gezegenler İsimleri Hangi Mitolojik Tanrılardan Almıştır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezegenler isimleri, mitolojinin bazı karakterlerinden almıştır. Güneş sistemi içerisinde yer alan gezegenlerin keşfi ile birlikte bilim insanları mitolojik kahramanlara yönelmiştir. Buradan da yola çıkarak Dünya haricindeki tüm gezegenlere tanrı ve tanrıçaların isimleri verilmiştir. Güneş sistemindeki gezegenler özellikle de Yunan ve Roma mitolojilerinden izler taşımaktadır.

YouTube video

Gezegenlerin sıralaması içerisinde mitolojik ögeler barındıran bazı uydular ve bulutsular da bulunuyor. Biz de bu yazımızda gezegenlerin isimlerini ve bu isimlere karşılık gelen mitolojik kahramanların özelliklerini derledik.

1- Merkür

Güneşe en yakın birinci gezegen olarak bilinen Merkür, adını Roma tanrısı Merkür’den almıştır. Güneşe yakın gezegenler arasında ilk sırada olmasıyla dikkat çeken bu gezegen, oldukça büyük bir hıza sahiptir. Dünyanın yaklaşık 1.6 katı bir hıza sahip olan Merkür, bundan dolayı adını Merkür isimli tanrıdan alır. Mitolojiye göre de Merkür, en hızlı hareket eden tanrıların başındadır.

2- Venüs

Gezegenler isimleri yazımızda Venüs için Roma mitolojisini göstermemiz mümkündür. Roma mitolojisinin ana tanrıçalarından biri olan Venüs, aşk ve güzelliği simgelemektedir. Öyle ki Venüs’ün Yunan mitolojisindeki karşılığı da Afrodit’tir. Güneş sistemi içerisindeki en parlak gezegen olan Venüs, adını da bu parlak güzelliğinden dolayı almıştır.

3- Mars

Gezegenler isimleri listemize Mars ile devam ediyoruz. Gezegenler arasında Dünya’ya en yakın olan gezegen Mars da adını Roma mitolojisinden alıyor. Kızıl Gezegen olarak da adlandırılan Mars’ın adı Roma savaş tanrısından geliyor. Mars, kızıl kan rengine sahip olduğundan savaş tanrısının adını almıştır. Mars’ın Yunan mitolojisindeki karşılığı da Ares’tir.

4- Jüpiter

Gezegenler hakkında bilgi alırken Jüpiter gezegeninin de adının mitolojiden geldiğini atlamamak gerekiyor. Jüpiter, Roma mitolojisinde yer alan en kuvvetli tanrı olarak da kabul edilmektedir. Öyle ki bu tanrının Yunan mitolojisindeki tam karşılığı da tanrıların tanrısı Zeus’tur. Jüpiter, en büyük gezegen olma özelliğine sahip olduğundan dolayı bu adı almıştır.

5- Uranüs

Gezegenler isimleri listemizin bir diğer üyesi Uranüs, adını Yunan mitolojisinden alan gezegenler listesinde tektir. Yunan mitolojisinin başlangıcında yer alan Uranüs, Gaia ile birlikte olarak titanları yaratmıştır. Cennet Tanrısı olarak da adlandırılan Uranüs, evreni yaratan anlamına da gelmektedir.

6- Neptün

Güneş sistemindeki gezegenler ve yıldızlar arasında mitolojik geçmişi ile Neptün de ön plana çıkıyor. Neptün, masmavi rengi ile gezegenlerin arasında adeta parlıyor. Bu yüzden de adını Roma mitolojisindeki deniz tanrısından aldığı söyleniyor. Neptün aynı zamanda Satürn ve Plüton’un da kardeşi olan bir Roma tanrısıdır.

7- Satürn

Gezegenler isimleri arasında mitolojik bir isime sahip olan bir diğer gezegen de Satürn’dür. Roma mitolojisinde yer alan tarım tanrısından adını alan bu gezegen, aynı zamanda zamanı da temsil eder. Yunan mitolojisindeki karşılığı Kronos olan bu tanrının yeryüzünde yaşadığı bilinmektedir. Diğer tüm tanrılar gökyüzünde yaşarken Kronos, hasat zamanını ayarlar ve kontrol eder.

8- Plüton

Gezegenlerin büyüklükleri konusu açıldığında akıllara ilk olarak Plüton geliyor. Adını da karanlıkların tanrısı Plüton’dan alan bu gezegen karanlık bir görünüme sahiptir. Bu tartışmalı gezegenin isminin Yunan mitolojisindeki karşılığı da Hades’tir. Karanlıklar ve yeraltını çağrıştıran bu isim aynı zamanda ölüleri de temsil eder.

9- Charon

Gezegenler isimleri listemize bir uydu ile devam ediyoruz. Charon, bir gezegen değil Plüton’un uydularından biridir. Gezegenler arasında yer almasa da en büyük uydulardan biri olarak kabul edilmektedir. Plüton’un da en büyük uydusu olan Charon, adını da mitolojiden alıyor. Yunan mitolojisinde ölüleri Hades’in yeraltı dünyasına taşıyan Charon, mitolojinin kayıkçısıdır. Gizemli kayığı ile ölüleri taşıyan bu karakter, aynı zamanda ölülerin hazinelerine de sahip olmaktadır.

10- Tethys

Satürn gezegenine ait bir uydu olan Tethys de adını mitolojiden alan uyduların başında geliyor. Yunan mitolojisinde okyanusları temsil eden Tethys, oldukça çekici bir kadın kahramandır. Uranüs ile Gaia’nın da kızı olan bu tanrıça, ilk kadın tanrıçalardan da biri kabul ediliyor. Tethys için aynı zamanda Nil Nehri’nin de anasıdır adı verilmektedir.

11- Helene

Gezegenler isimleri listesinde yer almasa da Helene de listemize Satürn’ün bir diğer uydusu olarak giriş yapıyor. Adını Yunan mitolojisinden alan bu uydu, aynı zamanda Truva Savaşı için de önemli bir karakter. Truva Savaşı’na neden olduğu söylenen Helene, savaşta Achille ile çarpışmıştır. Tanrıların da gücünü yanına alan Helene’nin Zeus’un kızlarından biri olduğu da söylenir.

12- Titan

Satürn’ün bir diğer uydusu olan Titan da adını mitolojiye borçlu uydulardan biridir. Titan, Zeus ve diğer tanrılardan önce tahtı elinde tutan Titanlar’dan adını alıyor. Altın Çağ dönemlerinde hüküm süren Titanlar’ın soyu da, Zeus’un Titan olan babası Kronos’u öldürmesi ile son buluyor. Zeus’un babası Kronos aynı zamanda Chronos uydusuna da adını vermiştir.

13- Phoebe

Yine gezegenler isimleri arasında yer almasa da listemize giren Phoebe, Satürn’ün bir diğer uydusudur. Titanlar’ın soyundan gelen bu mitolojik kahraman hakkında pek çok gizem mevcuttur. Zaten karanlığı ve esrarı temsil eden Phoebe, aynı zamanda güçlü bir kahindir.

Dünya Adını Nereden Alıyor?

YouTube video

Gezegenler arasında mitolojik geçmişe sahip olmayan tek gezegen Dünya’dır. Dünya, Venüs gezegeni ya da Merkür gibi adını herhangi bir mitolojik kahramandan almıyor. Dünya, bu açıdan bakıldığında sistemde farklı bir ad sahip olan tek gezegendir. Dünya’nın adı “Earth” yani toprak sözcüğünden gelmektedir.

YouTube video

Aynı zamanda Dünya için toprak anlamına gelen bir diğer sözcük olan “terra” da kullanılır. Dünya ile özdeşleşen bu isimlerin arasında kimi zaman Gaia ismine de rastlamak mümkündür. Gaia da Yunan mitolojisinde toprak ana karşılığında bir karakterin adıdır.

Haziran 2020 içerisinde sizlerle bu gibi keyifli konuları paylaşmaya devam edeceğiz. Biz gezegenlerin evrende şarkısı sözleri içerisinde de cüce gezegen ve diğerlerinin isimlerini bulabilirsiniz. Güneş etrafındaki dönüşünü yaklaşık olarak seneler sonra tamamlayan gezegenleri öğrenince de çok şaşıracaksınız. Ayrıca ortalama sıcaklığı Dünya’ya oranla çok yüksek ya da çok düşük gezegenleri de bu şarkıda öğrenebilirsiniz. Gezegenler isimleri şarkısı miniyo seçeneğinden bu şarkıyı dinleyebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!