featured

Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir? Göz Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mobil cihazlar, bilgisayar ve televizyon derken gözlerimiz gün içerisinde en çok yorulan organlarımız olurlar. Yorgun bir günün ardında ise yorulmuş ve ağrımış gözler ile evimize dönmek zorunda kalırız. Genel olarak göz yorgunluğu denilen bu durum hemen herkeste yaşanmaktadır. Sık sık göz yorgunluğu belirtileri ile karşılaşan kişiler ise göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunun cevabını bulmak için araştırmalar yapar. Bu yazımızda, evde uygulanabilecek göz yorgunluğu tedavisi türlerini bir araya getirdik. 

Göz Yorgunluğu Nedir ?

Gözleriniz dünya ile tüm bağlantınızın kurulmasına aracılık eden organınız olduğundan bazen fazla yorulabilir. Bu durumlarda ise bazı belirtiler ile bunu size anlatma yoluna gidecektir.Göz yorgunluğu nedir sorusunun cevabı niteliğini taşıyan göz yorgunluğu belirtileri ve bu belirtilerin sıklığını fark edebilmek bu hastalığın atlatılabilmesinde büyük rol oynamaktadır. Göz yorgunluğu, karşılaşılan yoğun ışık, radyasyon ya da stres nedeniyle yaşanan göz hastalığıdır. 

Göz Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir? 

Gözlerinizin yanması, sulanması veya bulanık görmeye başlaması göz yorgunluğu belirtisi olarak kabul edilmelidir. Belirtilerin devamlı hale gelmesi durumda ise en yakın zamanda göz doktoruna gitmek gerekir. Bu sayede ileride daha ciddi sorunların oluşması engellenir. Göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunun cevabını bilmek bu sorunun daha fazla ilerlemesini önleyecektir. Gözünüzün daha ileri seviyede sorun yaşamaması için yapılması gereken önlemler almak olmalıdır.

A – Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir ?

Evde uygulanabilecek yöntemler ile göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunun cevabı bulunabilir. Bu noktada bazı kişisel alışkanlıklar üzerinde değişiklikler yapılarak evde göz yorgunluğu tedavisi yapılabilir. Bunlar; dinlendirme, ekran parlaklığı ayarlama ve göz masajı şeklindedir. 

1 – Gözleri Dinlendirme 

Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir sorusunun en basit yolu gözleri dinlendirme alışkanlığıdır. Gözünüzün yorgun olduğunu fark ettiğinizde onu dinlendirmek için biraz zaman ayırmalısınız. Bilgisayar başında çalışan veya gözleri ile belli bir noktaya odaklanmak zorunda kalan kişilerin birer saat çalıştıktan sonra dinlenmesi önerilir. Gözlerinizi dinlendirmek için yapılması gereken ise kapatılması gerekir. Gözleri kapatarak rahatlamak ve kısa molalar oluşturmak gözlerinizin daha fazla yorulmasına engel olacaktır. Ayrıca karanlık bir ortamda olması daha etkili olmasına neden olur.

2 – Ekran Parlaklığı Düzenleme

Gözleri yoran en büyük nedenlerin başında kullanılan elektronik cihazlara ait olan parlaklıklar gelir. Gün içerisinde en sık kullanılan bilgisayar veya telefon ekran parlaklıkları farkında olmadan gözlerinizin yorulmasına neden olur. Ayrıca akşam karanlık ortamda bu durum gözlerin zarar görmesine kadar uzanan ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Bundan dolayı ekran parlaklıklarının azaltılması gözün yorulmasını engellemek için bir başka yol olacaktır.

3 – Göz Masajı

Göz yorgunluğu yaşadığınızda bununla başa çıkmak için bir başka yol da gözlerinize masaj yapmaktır. Gözleriniz yanmaya ve bulanmaya başladığında büyük ihtimalle yorgunluk kapınızı çalmış demektir. Bunun için 5 dakikalık bir masaj arası vermeniz gözlerinize iyi gelecektir. Gözlerinizi kapattıktan sonra parmaklarınız göz kapaklarınıza gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Kaşlarınıza doğru aşağı ve yukarı yönlü olarak yapılan hareketler gözlerinize masaj etkisi yapılmasına olanak sağlar. Bu sayede yorgunluğunuz biraz daha azalacaktır. Ardından 5 dakika kadar da gözleriniz kapalı kalacak şekilde beklemeniz daha da etkili olur.

4 – Bol bol Su Tüketin

Sık sık göz yorgunluğu şikayetinde bulunuyorsanız mutlaka ve mutlaka su tüketiminize dikkat etmelisiniz. Su tüketmek göz kuruluğunu önleyeceği gibi vücudun ürettiği stres ve yorgunluğu da giderici özelliğe sahiptir. 

B – Evde Göz Yorgunluğuna İyi Gelen Tarifler

Gözleri dinlendirme, ekran parlaklıkları düzenleme ve göz masajı gibi davranışsal tedavi yöntemlerinin yanı sıra göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunun evde hazırlanabilecek pratik tarifler içeren cevapları bulunmaktadır. 

1 – Patates Tamponu

Göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunun en basit ve en hızlı çözümü bir adet orta boy patatesin içinde. Tek yapmanız gereken, orta boy bir patatesi rendelemek ve bir bez içerisinde gözlere tampon yapmak. Patatesin içeriğindeki nişasta ve dinlendirici maddeler, hem göz yorgunluğunu hem de mikropları giderecektir. 

2 – Kivi Tamponu ile Göz Yorgunluğu Tedavisi

Göz yorgunluğuna iyi gelen şeyler arasında kivi de yer almaktadır. Eğer gözleriniz çok fazla yorulmuş, göz kapaklarınız göz bebeklerinize batıyorsa, kivi tamponu uygulaması ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Tek yapmanız gereken orta boy bir kiviyi rendeleyerek bir bez içerisinde göze tampon yapmak. Gözlerinizin nasıl hızla rahatladığına inanamayacaksınız. 

3 – K Vitamini Katkılı Kremler 

YouTube video

Eğer göz çevrenizi korumak için herhangi bir krem ya da bakım ürünü kullanıyorsanız, ürünün içerisinde K vitamini olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca K vitamini oranı yüksek besinleri de tüketerek hem sağlıklı bir cilde hem de sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. 

4 – Papatya Çayı

Göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı ise doğal bir çay olan papatya çayında yer alıyor. Günde 1 fincan papatya çayı, hem beden hem de göz yorgunluğunu giderici etkiye sahiptir. 

5 – Lavanta Yağı

Lavanta çiçeği yağı ile göze tampon yapmak, göz yorgunluğu gidermek için tercih edebileceğiniz kolay yöntemler arasındadır. Hem hoş kokusu ile hem de rahatlatıcı esansı ile gözlerinizi dinlendirecek olan lavanta çiçeği yağını cildiniz için de kullanabilirsiniz. 

6 – Çay Kompresi 

Gözlere kaynamış soğutulmuş çay demi kompresi yapmak gözdeki mikropların öldürülmesinde ve göz yorgunluğunda fayda sağlamaktadır. Bu yöntemde yapmanız gereken, çayı demledikten sonra demini soğutmak ve bir bez içerisine alarak göze tampon yapmak olacaktır. 

7 – Salatalık 

Göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunun en bilindik cevaplarından bir tanesi de salatalık uygulamasıdır. Halka şeklinde doğrayacağınız salatalıkları gözünüze tutarak sırt üstü yatarak 10 15 dakika kadar beklemeniz, gözlerinizin dinlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca salatalık yağı ile tampon yapmak da yine göz yorgunluğu ya da göz stresi ile baş etmekte etkili olacaktır. 

8 – Soğuk Su – Buz Tamponu

Buzluktan yeni çıkmış bir buz parçasını bez içerisine sararak göze tampon uygulayarak gözlerinizi hem dinlendirebilir hem de mikroplardan koruyabilirsiniz. Soğuk su kompresi gözlerin su oranını da dengelerken göz kızarmalarını da ortadan kaldırır. 

9 – Gül Suyu

 

Gözlerinizin hem daha sağlıklı hem de daha genç kalmasını istiyorsanız, göz yorgunluğu yaşamasanız da bu yöntemi kullanmalısınız. Göz yorgunluğuna iyi gelen şeyler arasında önemli bir yere sahip olan gül, cildi güzelleştiren özelliği ile de biliniyor. Gül suyu ile gözlerinize tampon yaparak göz yorgunluğunu ortadan kaldırabilirsiniz. 

10 – Süt ile Göze Tampon

Soğuk süt ile göze tampon yaparak, sütün yapısındaki göz damarlarını rahatlatıcı özellik sayesinde göz ağrısı ve yorgunluğu ile baş edebilirsiniz. Düzenli süt tüketmek de hem sağlıklı hem de cildi koruyucu etkiye sahiptir. 

Uzun süre ışığa maruz kalmış ya da radyasyona uğramış gözlerde göz yorgunluğu dediğimiz kızarma, batma ya da yanma hissi uyanabilir. Gözler için büyük bir öneme sahip olan bu durumla baş etmek için göz yorgunluğunun nedeni bilinmelidir. Mavi ışık ya da ultraviyole ışınlara maruz kalan gözler eğer bu ortamlardan uzaklaşmak mümkün değilse uzman bir göz doktoru tarafından incelenerek konu ile ilgili daha iyi bilgi alınmalıdır.

Göz yorgunluğuna ne iyi gelir sorusunu cevapladığımız konumuz içerisinde bulunan aynı zamanda hem göz hem de baş sağlığını etkileyen sağlık sorunları ile ilgili daha çok fazla bilgi almak için Sağlık kategorimizi inceleyiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!