featured

Kawasaki Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüsü ardından bu defa da çocuklarda görülen kawasaki hastalığı gündeme gelmeye başladı. Hastalık, özellikle çocuklarda baş gösterirken Avrupa’da vakaların sayısındaki artış dikkat çekmeye başladı. Kawasaki hastalığı corona virüsünün de etkisi ile ortaya çıkan bir hastalık olarak nitelendiriliyor. Yani koronavirüsün kawasaki’ye yol açtığı tahmin ediliyor. İlk olarak İngiltere’de görülen bu hastalığın daha sonra İtlaya’da ortaya çıkması bu tahminleri güçlü kılıyor.

Aslında uzun zamandır görülen bir hastalık olan kawasaki, genellikle 9 yaşın altındaki çocuklarda yoğun bakım sürecine de neden olabiliyor. Bu yazımızda kawasaki hastalığı nedir ve kawasaki hastalığının tedavisi nasıl yapılır üzerine faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Kawasaki hastalığı, genellikle 9 yaş altındaki çocuklarda görülen nadir bir hastalık türüdür. Çok sık görülmeyen bu hastalığın son günlerde özellikle Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülür olduğu gözlemlenmiştir. Yalnızca İngiltere’de yakın zamanda 15 adet yeni kawasaki hastalığına yakalanan vakaya rastlanmıştır.

Kawasaki sendromu olarak da bilinen bu hastalık genellikle kalp ve damarları etkileyen bir hastalıktır. Buna göre orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon durumu gelişmektedir. Bu durum özellikle de koroner arter anevrizması olarak damarlarda gözlemlenmektedir. Kalbe kan taşımakla görevli olan bu damarlar, zamanla kalpte oluşan rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Kalp ve damarda meydana gelen bu durum, ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden hastalığa yakalanan çocukların yoğun bakım ünitesine yerleştirilmesi gerekebilir.

Kawasaki Sendromunun Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?

Kawasaki hastalığı nedir sorusuna hastalığın kesin nedenleri ile cevap verebilmek ne yazık ki pek mümkün değildir. Sendromun hangi nedenlerden dolayı meydana geldiği günümüzde hala netlik kazanmıştır.. Hastalığa çeşitli kalıtsal faktörlerin neden olabileceği düşünülüyor.

Aynı zamanda hastalığın çeşitli virüsler neticesinde de ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Özellikle de koronavirüsün pandemi haline gelmesi hastalığın görülme oranını arttırmış olabilir. Daha önce Asya kıtasında görülen hastalığın Avrupa kıtasında görülüyor olması akıllara koronavirüsü getirmektedir.

Kawasaki hastalığı,corona etkisi ile birlikte 9 yaşın altındaki çocuklarda görülmeye başlandığı iddiası son günlerde sıklıkla konuşuluyor. Özellikle de İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde görülen vakalar bu iddiayı güçlendirmektedir. Bilindiği üzere İtalya ve İngiltere, koronavirüsün oldukça etkili bir şekilde yaşandığı ülkelerin başındadır.

Kawasaki Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kawasaki hastalığı, bir anda ortaya çıkan ve olan bir hastalıktır. Kawasaki hastalığının ilk belirtisi olarak 3 günden uzun süren yüksek ateş gösterilebilir. Fakat yalnızca yüksek ateş, hastalığın teşhisi açısından tek faktör değildir. Yüksek ateşin yanında gözlerde kızarıklık da hastalığın başlıca belirtileri arasındadır. Ayrıca ateşin ortaya çıkması da ani ve sebepsizdir. Hastalığa yakalanan çocuklarda herhangi bir soğuk algınlığı belirtisi olmadan direkt yüksek ateş gözlemlenebilir.

Kawasaki Hastalığının belirtileri arasında deride kızarıklık ve döküntü de bulunmaktadır. Hastalık ilk etapta kızıl ya da kızamık hastalığı gibi belirtiler de gösterebilir. Deri döküntüleri genellikle kurdeşen durumunda görülen döküntüler ile karıştırılabilir. Döküntülerde herhangi bir irin ya da enfeksiyon belirtisine de rastlanmamaktadır.

Döküntülerin özellikle görüldüğü noktalar arasında kol ve bacaklar yer almaktadır. Bunun yanı sıra kasık bölgesinde de deri döküntülerine rastlamak mümkündür. Deride kızarıklık ve soyulma gibi durumlar döküntülerin en başlıca özellikleri arasındadır.

Hastalığın diğer belirtileri arasında eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi hafif ve şiddetli ağrı durumları yer almaktadır. Vücutta ortaya çıkan ödem ya da şişlik gibi durumlar da hastalığın belirtilerindendir. İshal ve karın ağrısı durumu da hastalığın genel belirtileri arasında sayılabilir.

Kawasaki Hastalığı Tedavisi

Kawasaki hastalığı tedavisi için öncelikle bir tanı konulması gerekmektedir. Fakat hastalığın net tanısının konulması bakımından herhangi bir test yöntemi bulunmamaktadır. Henüz keşfedilmemiş gizemli bir hastalık olan kawasakide belirtilerin takip edilmesi tanının konulması bakımından önemlidir.

Hastalığın tanısının kesin olarak konulması ile birlikte tedaviye giriş yapılabilir. Fakat öncelikle hastalığın belirtilerinin net bir şekilde incelenmesi önemlidir. Çünkü kawasaki belirtileri zehirlenme ve kızamık belirtileri ile büyük benzerlik göstermektedir.

Hastalığın teşhisinin neticesinde kawasaki sendromu için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır. Tedavinin en önemli amacı hastanın ateşini kontrol altına almaktır. Bunun yanı sıra kalbin hasar görmemesi için de çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hastalık, genellikle yoğun bir tedavi sürecini içermektedir. Bu durumda yoğun bakım tedavisinin uygulanması da oldukça mümkündür.

Ayrıca İngiltere’de son günlerde bağışıklık sisteminin sorunlu olduğu çocuklar tespit edildi ve yoğun bakıma alındı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!