featured

Montessori Yatak: Montessori Yöntemi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küçük yaşlardan itibaren çocukların birçok şeye erişebileceği, kendisine ait bir alan yaratabilmesi için Montessori yatak odası tasarımı oluşturulmuştur. Çocuklar büyüdükçe ve olgunlaştıkça, dünyaları da büyümeye başlar. Artık dünyaları bir yatak odasından çok daha fazlasıdır.

Beslenme için bir mutfak ya da yemek odası tercihi başlayacaktır. Tüm oyunlarını ve keşiflerini yaptıkları yatak odaları artık bahçe olmaya başlayacaktır. Giyinmeleri, kıyafetlerini değiştirmeleri, uyumaları gibi birçok faaliyeti gerçekleştirdikleri odaları, artık çok daha geniş bir alana yayılmaya başlar.

Tüm bu alanın değişmeye başlamadan önce, çocuğun eğitimini tamamlaması, kendi alanını keşfetmesi ve sonrasında daha büyük olanları keşfetmeye başlamasından önce, bazı becerilerini geliştirecekleri, kendi alanlarında yaşamaları gerekir. Bunu yapabilmeleri için Montessori yatak odası uygulanmalıdır.

Peki bu Montessori yatak odası neye benziyor? Nasıl yapılır? Çocuklar için sağlıklı mı? Tüm bunların cevaplarını, bu yazımızda bulabilirsiniz.

Montessori Yöntemi Nedir?

YouTube video

20.yüzyılın başlarında İtalyan doktor ve eğitimci Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen ve kendi adıyla anılan Montessori Yöntemi, tamamen çocuklara odaklı, çocuk eğitimi ve bakımı üzerine geliştirilen bir düşüncedir.

Bu yöntem sayesinde, belli sınırlar içinde çocuk için özgürlük alanı oluşur ve çocuğun gelişiminde bu özgürlük, önemli bir rol oynar. Bu yöntemde tüm yapılacaklar, %100 çocuk odaklı olmalıdır.

Montessori Metodu Nasıl Uygulanır?

https://www.youtube.com/watch?v=MemkM-JuTv4

Montessori metodu, çocuklarda eğitime odaklıdır ve çoğu kreş, yatak odası ya da çocukların zaman geçirdiği herhangi bir alanda kolaylıkla uygulanabilir. Bunun için her şey çocukların erişebileceği seviyelerde olmalıdır. Böylece çocuk kendi özgür iradesiyle birçok şeyi keşfedecek ve kendi özgür alanında, zamanını geçirecektir.

Bu yüzden bu metodu uygularken, tüm mobilyalar, kıyafetler, oyuncaklar, kitaplar, çocuk için hazırlanacak Montessori alanı içinde, çocuğun erişebileceği seviyelerde hazırlanmalıdır.

Bebek ya da Çocuk için Bir Montessori Yatak Odası Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır?

YouTube video

Birçok geleneksel kreşte hala beşik kullanılsa da Montessori kreş özelliği, yere yatak koyma anlamına gelmektedir.

Hareketlerde özgürlükBağımsızlığı teşvik etmekÇocuğun güçlendirilmesi gibi unsurlar, Montessori prensipleri içinde yer alır.

Ancak zemin yatağı, bazı durumlarda çocuğun uyku dönemlerinde; uyuma, uykuda kalma, yatakta kalma yeteneği üzerinde bir etki yapmaktadır. Çünkü zemin yatağı, çocukların istedikleri zaman yatağa girip çıkmaları anlamına gelmektedir. Bu yüzden çocukların uykusunun etkilenmemesi için, bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

https://www.youtube.com/watch?v=UgEEqBAdh1sZemin yatağı, bebek ya da yürüyen çocuğa yarayıp yaramadığı, çocuğun mükemmel bir uyku uyumasında önemlidir. Bebek geceleri sık uyanıyor ise, kat yatağı yapılmadan önce, uyku sorunu olup olmadığı araştırılmalıdır.Çocuk çok enerjikse, uyku süresi boyunca, yatakta kalmasıyla ilgili problemler yaşanabilir.Bebekler ve küçük çocukların, yatakta kalma sınırları için, henüz erken olabilir. Bu yüzden, uyku zamanının geldiği ya da yatakta kalma zamanını anlayabilmeleri için, biraz daha olgunlaşmalarını bekleyebilirsiniz.Bir beşik yerine zemin yatağını tercih ediyorsanız, çocuğun yeni yatak stiline alışabilmesi için, sabırlı olunması gerekir.

Bu ipuçlarını takip ederek, bebeğiniz ya da çocuğunuz için montessori yatak süreci için en uygun zamanı bulmuş olursunuz.

Montessori Yatak Odası Amacı Nedir?

Montessori yatak odası kurmak için, sadeliği ön plana çıkarmak gereklidir. Odayı planlamak için ihtiyacınız olan tek şey, çocuğunuzun güvenliğini sağlamak ve çocuğunuzun rahat edeceği şekilde odayı tasarlamaktır.

Çocuk bu özel alanda kendini daha güvenli hissettiğinde; bağımsızlığını, keşfetmenin zevkini, dinlenmeyi ve oyun oynamayı, çok daha kolay şekilde öğrenmeye başlayacaktır.

Montessori Yatak Odasında Renklendirme ve Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

Montessori yatak odasında aydınlatma ve renklendirme için, nötr renkleri, beyaz boyaları ya da doğal tonları seçmeniz gerekir. Bu renk tonları sayesinde; bu özel alanda bulunan fotoğraflar, oyuncaklar, canlı nesneler bebeğin dikkatini çekerek, keşif yapmasını sağlayacaktır.

Aydınlatma için en az düzeyde, yumuşak ve sıcak aydınlatma renkleri tercih edilmelidir. Rahat ve düzenli bir uyku uyumaları için, pencerelerin kapalı olması, ortamın karanlık olması önemlidir.

Montessori Yatağı Nasıl Seçilmelidir?

YouTube video

Montessori zemin yatak anlayışı, yöntemin en önemli parçasıdır. Beşik yatak düzeninin aksine, zemin yataklarında çocuğa hareket özgürlüğü sağlanmaktadır. Bağımsız hareket etmek ve özgürlük, bebeğin farklı hisleri de yaşamasına olanak tanıyacaktır.

Altı aydan küçük bebekler için güvenlik anlamında yatakta battaniye, yastık, doldurulmuş hayvan gibi nesneler bulunmamalıdır. Bebeğin yatak odası ihtiyaçlarını ve yeteneklerini göz önüne alarak oluşturduğunuz alanda, kendi seviyesine uygun bir alanın oluşturduğu güvenle, güçlenme hissi uyanmaya başlar.

Montesorri Giyinme Alanı ve Ayna Nasıl Olmalıdır?

Geleneksel olarak, çocuklu birçok evde çocukların kıyafetleri ve benzeri eşyaları, tek bir merkezde bulunmakta, bunun için bir topper ile şifonyer tercih edilmektedir. Böyle bir seçimde ilk önemli nokta, çocuğun kıyafetlerine ve diğer eşyalarına kendinin ulaşabileceği yükseklikte olmasına izin verilmelidir.

Aynı zamanda duvar boyunca kırılmayan bir ayna monte etmek, çocuğun büyümeye başladıkça aynanın hangi amaçlar için kullanılacağı yönünde kendisinin keşfedeceği bilgileri de verecektir.

Çocukluk süresince çocuğun görsel olarak aktivitede bulunması; hareket, bilişsel, gelişim ve bağımsızlığını destekleyeceği de unutulmamalıdır.

Bebeğin aynası yatağından ayrı bir alanda olmalıdır.Güvenlik için, cam yerine pleksiglas aynalar tercih edilmelidir.Yürümeye başlayan çocuklar için ayna, çocukların kendi başına bakım yapmalarına olanak tanıyacaktır.

Bunun yanında çocuklar daha hareketlenmeye başladıkça, ağır çekmeceli konsüller yerine, daha pratik ve günlük eşyalarını kolaylıkla giyip çıkarabileceği ve yerleştirebileceği dolapların tercih edilmesi gereklidir.

Bebek ve Küçük Çocuklar İçin Oyun Alanı Nasıl Olmalıdır?

Montesorri oyun alanı kurmak için bazı noktaların, iyi tasarlanması gerekir. Eğer evinizde hazırlayacağınız Montesorri alanı müsaitse, oyuncaklar ve montessorri kitaplar için alçak bir raf ve çocuğun rahat etmesi için yumuşak bir halı olmalıdır.

Sürünen ya da yürüyebilen çocuklar, yaşına uygun oyuncaklarıyla birlikte 5-6 kitaplık bir raf ya da sepet yapılmalı ve bu ürünler, çocuğun ulaşabileceği yerde ve yakınında olmalıdır.

Çocukta hayal gücünü perçinlemek için kitapların ve oyuncakların yerleri değiştirilmelidir. Bunun için bir Monti Kids kutusu ya da kapalı kapı arkasında duracak açık depolama kutusu tercih edilebilir.

Montesorri Yatak Odası Nasıl Döşenmelidir?

YouTube video

Emziren anneler ve bebekleri için rahat bir beslenme alanı olmalıdır. Eğer alanınız müsaitse, bir bakım koltuğu ve yan masa Montesorri yatak odası döşeme konusunda size bir fikir verebilir.

Eğer çocuğunuz oturacak, okuyacak ve çizecek kadar büyük ise, beslenme alanına bir çocuk masası ve sandalye konulabilir. Aynı zamanda istenirse bir rocker ya da puf sandalye de çocuğun kitap okurken rahatlaması için oldukça idealdir.

Montesorri Yatak Odası Duvar Dekoru Nasıl Olmalıdır?

Montesorri yatak odası duvar dekoru için birçok farklı alternatif geliştirilebilir. Tanıdık yüzlerin bulunduğu resimler, bebekler ve küçük çocuklar için oldukça idealdir. Bu yüzden aile fotoğraflarıyla süslenmiş bir duvar, çocukların ilgisini çekecektir.

Renkli şekil ve hayvan görüntüleri de çocukların en çok etkilendikleri resimler arasında yerini almaktadır. Çocuğunuz bakış açısına göre koyacağınız şekil ve hayvan görüntüleri, çocuklarınızın ilgisini ve merakını uyandıracaktır. Çocuklarınızın güvenliği için resimlerin çerçeveleri ise pleksiglas cam olarak tercih edilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!