featured

Sarkazm Nedir? Sarkastik İnsanların Özellikleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her insanın hayatında mutlaka her gerçeğin tersini ifade eden, yüzünde her daim alaycı bir gülümseme olan, iğneleyici konuşan insanlar olmuştur. Peki bu insanların neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü? Gelin “ sarkazm” insanları hep beraber inceleyelim.

Sarkazm Nedir?

Sarkazm nedir, sorusunun en basit yanıtı; insanlarla alaycı iğneleyici konuşan, her şeyi alaya alarak ona göre cevaplandıran ve kıvrak bir zekaya sahip insanlara verilen isimdir. Fakat her türlü alay, her türlü iğneleme elbette sarkazma girmez. Bakın çevrenize, sarkastik bir insana muhakkak rastlarsınız. En ağır konuyu bile alaycı ve nahoş sözlerle hafif ama iğneleyici hale getiren, bir şey söylediğinde kızsanız mı yoksa sussanız mı karar veremediğiniz insanlar vardır. İşte, sarkastik nedir, sorusunun cevabı da burada yatar. Kıvrak zekasını kullanabilen, sözsel becerileri başka insanlara kıyasla daha yüksek, en kötü durumlarda bile gülümsetebilen insanlara sarkastik denir.

Sarkazm Nasıl yapılır?

Sarkazm nedir, sorusunun cevabının ardından sarkazm nasıl yapılır, sorusu geliyor. Aslında sarkastik kişiler bu özelliklere doğuştan sahipler. Yani sarkazm tavırlar tamamen kişilikten gelir. Bazı insanlar bu şekilde davranmayı, olaylara daha farklı yaklaşmayı isteyebilirler. Bu yazıyı okuyana kadar sarkazm nedir, bilmiyor olabilirsiniz fakat muhakkak çevrenizde anlattığımız özelliklerde birine rastlamışsınızdır. Eğer siz de sarkastik bir şekilde konuşmak, o şekilde düşünmek istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar;

Olaylara geniş açıdan bakmaya çalışın.İroni yapın.Olumsuz bir olayı olumluya çevirerek söyleyin. Örneğin, sevgilinize size hiç çiçek almadığı için yakınacaksınız bunu “sen de bana hiç çiçek almıyorsun” şeklinde değil de “ooo aşkım bana o kadar çok çiçek aldın ki artık gülleri kurutup saklamak yerine onlardan reçel yapacağım” deyin. Böylelikle hem isteğinizi dile getirmiş olursunuz hem de bunu şaka yoluyla gerçekleştirmiş olursunuz.Sarkazm nedir diye sorulduğunda aslında bunun karşılığı en basit tabiriyle kıvrak zeka olduğundan, kıvrak zekanızı konuşturun. Unutmayın, sarkazm bir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız olayı gerçek boyutlarıyla değil, farklı boyutlarıyla görmeniz gerekir.Yaşanılan olayların ve fikirlerinizin tam tersini söylemeniz gerekir. Bu durumu da hemen yapamazsınız biraz alıştırma gerekir.

Gerçeği Değil Tersini Söyleme

Sarkazm nedir, sorusunun bir diğer yanıtı da gerçeği değil tersini söylemektir. Muhakkak karşılaşmışsınızdır ya da benzerini yaşamışsınızdır. Örneğin, iş yerinde öğle yemeği yediniz ve öğle izniniz doldu. Siz yine de bir çay içmek istediniz. Tam çayınızı içerken patronunuz geliyor ve size “bu kadar çok çalışma, biraz mola ver” diyor. İste bu tam da sarkastik bir yaklaşımdır. Yani sarkastik nedir, diye sorulduğunda, olanı değil tersini söylemek de denilebilir.

Sarkazm Zekayı Güçlendiriyor!

Sarkazm nedir, yanıtını alan kişiler bu durumu sıradan bir alaycılıkla karıştırabiliyor. Ancak durum kesinlikle öyle değil! Sarkastik kişiler sürekli olarak zekalarını konuşturan kişilerdir. Zor durumlarla baş etmeyi iyi bilirler. Verdikleri cevaplar anlık, bazen komik ama dokundurucudur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sarkazm yapan insanların zekası normal insanlara göre daha yüksek. Hatta sarkastik insanlar karşılarında ki kişiye de ne demek istediklerini düşündürerek beyin jimnastiği yaptırıyor.

Komedyenlerin Çoğu Sarkastik

Sarkastik nedir, sorusuna geniş çerçevede bakıldığında, insanları güldüren komedyenlerin çoğunun sarkastik olduğunu söyleyebiliriz. Komedi de anlık cevap gerektirdiğinden ve amaç karşıda ki kişiyi güldürürken düşündürmek olduğundan sarkazm yapmaları oldukça olasıdır. Mesela Cem Yılmaz’ın tek kişilik gösterilerini izlediğinizde bunu açık şekilde görebilirsiniz. Sosyal medya da “troll” adı altında fenomen olan kişilerde de sarkazm görülmektedir.

Evlilik Danışmanları Onaylamıyor!

Sarkazmın olumlu etkileri bilim adamları tarafından kanıtlanmış olsa da evlilik danışmanları ilişkilerde ve evlilikler de sarkastik davranışların tehlikeli olabileceğini düşünüyorlar. İlişki yaşayan kişilerde sarkastik taraf farkında olmadan üstünlük kuracağı için bu durum karşı tarafı yıpratabiliyor. Bir ilişki de sürekli alaycı tavır ve gerçeğin tersini dile getirme durumu evlilik danışmaları tarafından “ilişkiye zarar verir” şeklinde yorumlanıyor.

Sarkastik Kişiler Daha mi?

Sarkazm nedir, sorusunun en bariz cevaplarından biri de verdiği alaycı cevaplarla çekici olan kişi olabilir. Ancak bu alaycılık tamamen zeka kullanmayı gerektirdiğinden sıradan bir alaycılıkla karıştırılmamalıdır. Sarkastik insanlar kendilerini acımasızca eleştirdikleri için başarıya giden yolda önleri daha açıktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu karakterde ki insanlar karşı cinse her zaman daha seksi ve daha zeki geliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!