featured

Yoğurtlu Çorba Tarifi : Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yoğurtlu çorba tarifi ile yaptığımız bu çorba evlerimizde sık sık yaptığımız bir yayla çorbasıdır. Bu çorbanın birkaç alternatifi vardır. Kimileri pirinçle veya aşurelik buğdayla, kimleri sade ve kimileri ise içerisine haşlanmış nohut ilave ederek yapar.

Tarifi oldukça basit olan ve hiçbir şekilde kesilmeyen bu yoğurtlu çorba tarifi ile çorba yapmanın birkaç püf noktası vardır. Bu püf noktaları uygulandığı zaman kesinlikle çorba kesilmeyecektir. Aslında biz bu çorbaya babaanne çorbası deriz, nedenine gelince ilk olarak babaannemizin kendi eliyle yaptığı çorbasından içtiğimizdendir ve bu gelenek bizde çocuklarımız dünyaya gelince ilk kimin elinden yayla çorbasını içerse ona hitap şeklimizle devam eder. Anneanne çorbası, babaanne çorbası ya da anne çorbası gibi. Şimdi babaannemizden öğrendiğimiz bu taktiklerle yıllardır yaptığımız yoğurtlu çorba tarifi nasılmış, sizlere paylaşalım.

Yoğurtlu Çorba Tarifi

Yoğurtlu Çorba Tarifi Malzemeleri

2 su bardağı yoğurt,1 yumurta,1 su bardağı pirinç,2 yemek kaşığı un,1 litre içme suyu,1 yemek kaşığı sıvı yağ,1 yemek kaşığı tereyağı,Tuz,Nane,1 yemek kaşığı domates salçası.

Yoğurtlu Çorba Tarifi Hazırlanışı

Yoğurtlu çorba tarifi ile güzel ve mis gibi bir çorba hazırlamak için önce yoğurt ve yumurta çırpma teli ile çırpılır.Üzerine un eklenir ve tekrar çırpılır. Sonra tuzunu ekleyin ve karıştırın. Eğer pirinçli istenirse bir su bardağı ilave edilerek karıştırılır eğer pirinçsiz bir yayla çorbası tercih edilirse o zaman bu sırada pirinç katılmaz.Pişirme işleminden önce son olarak bir litre su ilave edilir ve çorba hep aynı yönde olmak üzere kaynayana kadar hiçbir şekilde karıştırma işlemi bırakılmadan kaynatılır.Pirinçli ise yaptıysanız çorba kaynadıktan sonra ara sıra karıştırarak pirinçlerin dibine tutmasını engellemeniz gerekir.Pirinçsiz yaptıysanız çorbanız kaynadıktan sonra 2 – 3 dakika daha karıştırarak kaynatılır ve çorba pişmiş olur.Yoğurtlu çorba tarifi ile çorbayı pişirdikten sonra üzeri için bir tava içerisinde sıvı yağ ile birlikte tereyağı eritilir ve içerisine bu çorbanın olmazsa olmazı olan nane katılır.Biraz bu şekilde karıştırılarak yağ yakılmadan nane pişirilir, zaten kısa bir süre içerisinde nanenin kokusu gelecektir.Bu yağ ister servis sırasında çorba kaselere konduktan sonra üzerine gezdirilir ya da istenirse çorba piştikten hemen sonra çorbanın içerisine katılarak karıştırılır ve bu şekilde servis edilerek içilir.

Bu çorbanın kendi tabirimizle babaanne çorbası olabilmesi için, çorba piştikten sonra içerisine domates salçalı nane sosunun eklenmesi gerekir. Bu sosun hazırlanması için sıvı yağ ile beraber tereyağı karıştırılarak eritilir, içerisine nane katılır ve kuru nane ile yağ pişirildikten sonra bir yemek kaşığı domates salçası eklenir ve salçanın üzerine yarım çay bardağı su ilave edilerek karıştırılır. Salça ile yağ birbirinden ayrılmaya başlayınca sos hazır demektir. Pişirilen bu sos sıcakken ve çorbada sıcakken pişmiş olan çorbanın üzerine dökülerek karıştırılır. Servise hazır hale gelen babaanne usulü yayla çorbası kaselere konulur. merak ederek deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Yoğurtlu Çorba Tarifi İle Çorbanın Kesilmemesi İçin Püf Noktaları

Çorbanın pütürleşmemesi için hazırlama aşamasında yoğurt ile yumurtanın önce çırpılması ve sonradan un ilave edilerek karıştırılması gerekir,Pişirilmeden önce hazırlama esnasında içerisine katılan yumurta çorbanın kesilmemesini sağlayacaktır ve bu sebeple yumurtasız yapılmaması tavsiye edilir,Mümkün olduğunca ekşi yoğurtla hazırlanmamalıdır,Çorba pişirilme aşamasındayken hep aynı yönde ve kaynayana kadar kesinlikle bırakılmadan karıştırılmalıdır,Kaynadıktan sonra ve kaynama esnasında içerisine kesinlikle soğuk su ya da ılık su konulmamalıdır, eğer ki kaynatılırken ya da sonrasında su ilave etmek gerekirse kaynamış sıcak su ilave edilmeli ve eklenirken çorbanın aynı anda karıştırılması gerekir.

Bu yoğurtlu çorba tarifi ile ve püf noktaları ile yayla çorbası yapıldığında çorbanız kesilmeyecektir.

Yoğurt çorbası tarifi ile yoğurt çorbası nasıl yapılır, yoğurt çorbası yapımı gibi soruların cevabını sizlere vermiş olduk. Nefis yemek tarifleri arasında bulundurabileceğiniz bir tariftir. Kimi bu çorbayı yaparken pirinci önceden pişirtip yoğurtlu karışımı pişen pirincin üzerine ekleyin de, kimi pirinçleri ekleyin bu şekilde yaparsanız kesilmeyecektir der ama o şekilde kaynar olan pirinç ile soğuk olan yoğurt bir araya gelince çorbanız kesilecektir. Hatta bir kapta yumurtayı ayrıca çırpmanızı ve sonradan eklemenizi de söyleyen yerler vardır ve bazıları da yumurtayı tamamen eklemez yumurta sarısı ekleyin der, şu kadar çay kaşığından fazla nane kullanmayın de. En doğrusu siz verdiğimiz püf noktalarına uyarak yoğurt çorbasını gereken dakikaya yakın pişirdikten sonra çok lezzetli olan bu yoğurtlu çorba tarifi ile yaptığınız yayla çorbasını afiyetle yiyin. Bir deneyin yoğurt çorbasının babaanne usulünden bir daha vazgeçmeyeceksiniz.. Resimler semboliktir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!