featured

Zirvenin Sahibi Belli Oldu! Dünyanın En Değerli Markaları Belirlendi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her yıl güncellenerek açıklanan en değerli şirket bu sene de belli oldu. Brand Finance tarafından yapılan araştırmalar neticesinde, şirketler arasında ‘enler’ saptandı.

Her sektörden farklı firmaların ele alındığı bu raporda 2021 yılından itibaren en hızlı büyüyen, en güvenilir ve değerli markalar sıralamaya koyuldu. Dünya çapında belirli güce sahip olan markalar böylece belirlendi.

Aslında listede yer alan birçok markanın ne kadar tanıdık ve bilindik olduğunu göreceksiniz. Peki dünyanın en değerli markası hangisi oldu? 2022 Global 500 raporuna göre işte dünyanın zirvesindeki marka!

1- 2021 Yılının En Değerli Markaları

Global 500 listesinde 4 farklı kategoride markalar sıralandı. En değerli markalar başta olmak üzere diğer kategorilerde en çok büyüyen, en değerli ve bölgelere göre güçlü markalar duyuruldu.

2021 yılında dünyanın en değerli markaları olarak liste şu şekilde belirlendi:

Apple – 355,1 milyar $Amazon – 350,3 milyar $Google – 263,4 milyar $Microsoft – 184,2 milyar $Walmart – 111,9 milyar $Samsung – 107,3 milyar $Facebook – 101,2 milyar $ICBC – 75,1 milyar $Huawei – 71,2 milyar $Verizon – 69,6 milyar $

Dünyanın en değerli markası aslında şaşırtmadığınız bir zirve sahibi ile karşımıza çıkıyor. Apple en büyük rakipleri olan Samsung ve yeni rakibi olan Huawei arasında ciddi bir fark ortaya koydu.

En yakın rakibi Amazon ile sadece yaklaşık olarak 5 milyar $ fark bulunması ise iki farklı sektördeki markanın şaşırtıcılığını ortaya koyuyor.

Bununla birlikte geçen sene duyurulan en değerli markalar listesinde 6 marka yerini bu senede korudu. Apple, Amazon, Google, Microsoft, Facebook ve ICBC aynı sıralarında bulundu.

Bunun yanı sıra Samsung ve Verizon alt sıralara geçerken; yükselen marka Huawei ve Walmart olarak duyuruldu.

2- Dünya Çapında En Çok Değerlenen Markalar

Dünya devleri her ne kadar belirli olsa da kendi içerisinde dünya çapında en çok değerlenen markalarda belirlendi.

Belirtilecek bu markalar her ne kadar diğer markalar kadar yüksek kâra ve kazanca sahip olmasa da yine de ciddi bir büyüme potansiyelini ortaya koydular.

En çok değerlenen markalar:

TikTok – Yüzde 215 büyüme,SnapChat – Yüzde 184 büyüme,Kakao – Yüzde 161 büyüme,AMD – Yüzde 122 büyüme,BYD – Yüzde 100 büyüme,NVIDIA – Yüzde 100 büyüme,Twitter – Yüzde 85 büyüme,AstraZeneca – Yüzde 77 büyüme,Coupang- Yüzde 72 büyüme,CDW – Yüzde 71 büyüme ile bulunuyor.

TikTok’un ülkemizdeki yaygınlığı da göz önünde bulundurulduğunda bu derece büyümesi aslında şaşılacak bir durum değil.

Aksine ikinci sırada yer alan ve diğerlerine göre daha eski olup popülerliğini gideren SnapChat dikkat çekiyor. Diğer sosyal medya hesaplarına göre daha az kullanılsa da güncellemelerle kullanıcı çekmeye devam ediyor.

Görmeye çok da alışık olunmayan ilaç-sağlık markalarından AstraZeneca’da dikkat çeken bir diğer markadır. Oxford işbirliği ile yapılan aşı çalışmalarından ötürü listede Covid dolayısıyla yer almaktadır.

3- Dünyanın En Güçlü Markaları

En güçlü markaları, en değerli markalar ile karıştırılmamalıdır. Global 500 tarafından; markanın yaptığı pazarlama, yatırım ve sermaye gibi değişkenlere bağlı olarak markalar değerlendirilmiştir.

Markalar belirtilen kıstaslara göre kıyaslanarak puanlanıp, sıralanmıştır. En güçlü markalar listesi:

WeChat – 93.3 puanCoca- Cola – 93.3 puanGoogle – 93.3 puanYoutube- 93.2 puanNaver – 92.5 puanSBER – 92.3 puanFerrari – 90.9 puanAmazon – 90.3 puanDeloitte – 90.2 puanPepsi – 90.1 puan olarak oluşmaktadır.

4- Bölgelerin En Değerli ve Güçlü Markaları Belirlendi

Markaların bölge bölge, kıta kıta araştırılması da Global 500 tarafından gerçekleştirildi. İşte kıtalara göre belirlenmiş liste…

Asya Pafisik Bölgesi

En güçlüsü: WeChatEn değerlisi: Samsung

Afrika ve Orta Doğu Bölgesi

En güçlüsü: EtisalatEn değerlisi: Aramco

Avrupa Bölgesi

En güçlüsü: SBEREn değerlisi: Mercedes-Benz

Kuzey ve Güney Amerika

En güçlüsü: Coca-ColaEn değerlisi: Apple

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!