featured

10 Maddede Deprem Anında Neler Yapılmalı? Son 30 Yılın En Büyük Depremleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deprem ile ilgili bu yazımızda 10 maddede deprem anında neler yapılmalı ve Türkiye de son 30 yıl içerisinde yaşanan büyük depremler konularına değineceğiz. Deprem, ülkemizin en önemli ve acı gerçeklerinden biridir. Ülkemizde meydana gelen depremlerin, birçoğunun yıkıcı etkiye sahip olmadığı bilinir.

Ülkemizde, belli aralıklarla fay hattının geçtiği, fakat uzun süre deprem olmayan bölgelerde yıkıcı etkilerde depremler meydana gelebilmektedir. Özellikle 1999 yıllında yaşanan ve binlerce kişinin öldüğü depremden sonra, ciddi güvenlik önlemlerinin alındığı görülmektedir. Eski dönemlerde binalar, depreme dayanıklı şekilde yapılmamaktaydı ve bu inşaatları denetleyen bir sistemde ne yazık ki yoktu. Günümüzde çıkarılan yasal gereği artık binalar depreme dayanıklı şekilde yapılmakta ve denetlenmektedir.

Deprem Nasıl Oluşur Animasyonlu

Her ne kadar günümüzde depreme dayanıklı binalar inşaat edilse de bizlerin de deprem anında yapması gereken sorumlulukları vardır. Şiddetli depremlerde yapabileceğimiz birtakım hamlelerle hayatta kalma şansımız epey artacaktır. Gelin birlikte önce Türkiye de son 30 yılda yaşanan 5 büyük depremi inceleyelim daha sonra deprem anında neler yapılmalı listemize birlikte göz atalım.

Deprem Anında Yapılması Gerekenler 10 Maddede Animasyonlu Anlatım

YouTube video

Deprem, ülkemizin acı gerçeklerinden biridir. Son 30 yıl içerisinde ülkemizde meydana gelen depremlerde ne yazık ki birçok vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Depremden önce, deprem anında ve depremden sonra yapacağınız birkaç hamle ile birlikte hayatta kalma şansınız ciddi derecede artacaktır. Deprem anında neler yapılır listemizi gelin birlikte inceleyelim ve deprem esnasında neler yapılmalıdır sorusunun cevabını birlikte bulalım:

1. Panik Yapılmamalı

Son dönemde birçok kişinin aklında deprem sırasında neler yapılır sorusu yer almaktadır. Öncelikli olarak deprem anında panik yapılmaması gerekir. Zira panik yapan vatandaşlarımız kendisini ne yazık ki pencereden veya balkonda aşağı atmakta ve ciddi yaralanmalara neden olmaktadır.

2. Dolap ve Raflardan Uzak Durulması Gerekir

Deprem anında mutlaka dolap ve raflardan uzak durulması gerekir. Zira meydana gelen sarsıntıda dolaplar üzerinize düşebilir. Düşen dolaplar yüzünden ezilmeler, yaralanmalar veya ölümler meydana gelebilir. Yine meydana gelen sarsıntıda raflardan uzak durulması son derece önemlidir. Zira raflardan düşecek bardak, tabak veya sivri uçlu araçlar sizin yaralanmanıza veya ölmenize neden olabilir. Eğer imkanınız var ise mutlaka dolap veya rafları duvara sabitlemeniz gerekir. Alacağınız bu küçük önlemle birlikte hayatta kalma şansınız ciddi anlamda artacaktır.

3. Masalar ve Koltuk Kenarları Hayat Kurtarır

YouTube video

Deprem anında mutlaka masaların altına girmeli veya koltukların yanında pozisyon almalıyız. Olası bir yıkımda masalar ve koltuklar bizlere alan açabilir, enkaz altında bir yaşam bölümü oluşturabiliriz.

4. Merdivenlerden veya Asansörlerden Uzak Durun

Deprem anında asla merdivenlere veya asansörlere yönelmeyin. Zira olası bir şiddetli depremde ilk önce merdivenler ve asansörler hasar görür. Sarsıntıdan kaçmak yerine evde hayat boşluğu oluşturabilirsiniz. Oluşturacağınız bu boşluk sayesinde hayatta kalma şansınız ciddi derece artacaktır.

5. Yanıcı Madde Kullanılmamalı

Deprem anında elektriklerin kesilmesi son derece normaldir. Sarsıntı anında kesilen elektrik yüzünden kişiler panik yapar. Sarsıntı anında ışık kaynağına ulaşamayan kişiler çakmak veya kibrit yakarak ne olduğunu anlamaya çalışabilir. Bu son derece yanlıştır. Zira sarsıntı anında gaz kaçağı oluşabilir. Oluşan kaçak yüzünden patlamalar veya yangınlar meydana gelebilir.

6. Çök Kapan Tutun

Deprem anında neler yapılmalı AFAD internet sitesinde detaylı bir şekilde yazmaktadır. Temel tekniklerden biri olan çök kapan tutun ile ilgili ayrıntılı bilgiyi AFAD internet sitesinde öğrenebilir ve deprem anında bu metodu uygulayabilirsiniz.

7. Deprem Anında Araç Kullanıyorsanız

Deprem sizleri araba sürerken yakalayabilir. İlk yapmanız gereken aracınızı kenarı çekmek. Aracı kenarı çektikten sonra aracın motorunu durdurun ve anahtar kontakta kalacak şekilde araçtan çıkın. Deprem anında asla köprü altlarında, tanker yanlarında veya elektrik kabloların yanlarında durmayınız. Ayrıca tünel girişi, içi ve çıkışı son derece tehlikelidir. Mümkünse deprem anında bu bölgelerden uzaklaşınız.

8. Açık Alanda Depreme Yakalanmak

Deprem sizleri açık alanlarda yakalayabilir. Bu tip durumlarda temel uygulanması gereken temel teknikler vardır. Mutlaka sarsıntı sırasında bina yanlarında, elektrik hatları ve ağaç yanlarında durulmaması son derece önemlidir. Yanında durduğunuz bina ve duvar çökebilir, elektrik hatları size zarar verebilir ve ağaçlar üzerinize düşebilir. Bu tip durumlarla karşılaşmamak adına açık alanda çök, kapan, tutun metodunu uygulamanız son derece yararlı olacaktır.

9. Toplu Taşımada Depreme Yakalanmak

Deprem sizleri toplu taşımada yakalayabilir. Bu tip durumlarda panik yapılmaması son derece önemlidir. Zira çevrenizde panik yapan kişiler sizleri etkileyebilir ve yanlış kararlar almanıza neden olabilir. Eğer metro gibi raylı sistemlerde depreme yakalanır iseniz asla o trenden inmeyeniz. Zira raylarda elektrik kaçağı meydana gelmiş olabilir. Otobüsler de yakalanacağınız depremlerde mutlaka sürücünün talimatlarına uyun.

10. Depreme Toplulukta Yakalanmak

Deprem sizi, konserde, tiyatroda, stadyumda veya markette yakalayabilir. Bu tip durumlarda mutlaka sakin kalmalısınız zira çevrenizdeki kişiler panik yaparak çıkışlara yönelebilir ve ezilmeler ortaya çıkabilir. Stadyumlar genellikle güvenli yerlerdir. Stadyum veya tiyatro gibi kapalı alanlarda saklanacak yer bulup çök, kapan, tutun metodunu uygulayabilirsiniz. Açık alanlarda depreme yakalanır iseniz kalabalıktan uzaklaşıp yine çök, kapan, tutun metodunu uygulamalısınız. Zira bu tip yerlerde muhtemelen birçok kişi kapılara yönelecek ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Deprem sizi markette yakalayabilir. Bu tip durumlarda panik yapılmamalı, raflardan ve dolaplardan uzak durmalısınız. Marketlerde bulunan büyük kolonların yanında durarak depremin geçmesini bekleyebilirsiniz. Eğer çevrenizde masa gibi saklanabileceğiniz yerler varsa bunların altına girerek hayat üçgeni oluşturabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nedir Ne İşe Yarar ?

YouTube video

Deprem anında yapılması gerekenleri sizler için bu içeriğimizde bir araya getirerek toparladık. Ayrıca Deprem aninda dikkat edin, doğal afetler gibi acil durum olduğunda güvenli bir yere geçtikten sonra haberleri takipte kalınız. Sizlere başkaları tarafından verilecek herhangi bir yanlış bilgiye inanmayınız. Doğru bilgilerin özellikle yetkili kurumlarca ve AFAD tarafından verileceğini unutmayınız ve buna ilaveten taşınmaz mallarınıza deprem sigortası yaptırmayı da ihmal etmeyiniz.

Türkiye de Son 30 Yıl İçerisinde Yaşanan Büyük Depremler

YouTube video

Türkiye’de her yıl küçük, büyük binlerce deprem olmaktadır. Fakat bazı depremler, ülkemize çok ciddi zararlar vermiştir. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi, 12 Kasım 1999 Düzce depremi, 23 Ekim 2011 Van depremi, 21 Temmuz Muğla Depremi ve son olarak ta 24 Ocak 2020 Elazığ depremi ülkemizin gördüğü büyük depremler arasında yerini almıştır. Bu kadar çok depreme maruz kalan ülkemizin yaşadığı bu depremleri inceleyelim ve Türkiye de son 30 yıl içerisinde yaşanan büyük depremler konusunu detaylandıralım.

a – 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi, ülkemizin son 30 yıl içerisinde gördüğü en büyük deprem olarak kayıtlara geçmiştir. 7,5 Şiddetinde olan bu deprem, başta Gölcük olmak üzere, birçok şehre ciddi hasarlar vermiştir. 45 Saniye süren depremde ne yazık ki 18.372 kişi ölmüştür.

b – 12 Kasım 1999 Düzce Depremi

12 Kasım 1999 Düzce depremi, ülkemizin son 30 yıl içerisinde gördüğü yıkıcı depremlerden biridir. 7,2 Şiddetindeki depremde ne yazık ki 845 kişi ölmüştür.

c – 23 Ekim 2011 Van Depremi

23 Ekim 1999 Van depremi, ülkemizin son 30 yıl içerisinde gördüğü yıkıcı depremlerden biridir. 7,2 Şiddetindeki bu deprem yaklaşık 25 saniye sürmüştür. Büyük Van depreminde ne yazık ki 604 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

d – 24 Ocak 2020 Elazığ Depremi

24 Ocak 2020 Elazığ depremi, ülkemizin son 30 yıl içerisinde gördüğü yıkıcı depremlerden biridir. 6,8 Şiddetindeki bu deprem yaklaşık 30 saniye sürmüştür. Meydana gelen bu deprem de ne yazık ki ciddi yaralanmalar ve ölümler meydana gelmiştir.

e – 21 Temmuz 2017 Muğla Depremi

21 Temmuz 2017 Muğla depremi, ülkemizin son 30 yıl içerisinde gördüğü yıkıcı depremlerden biridir. 6,6 Şiddetinde bu deprem yaklaşık 17 saniye sürmüştür. Depremden sonra sahil kesiminde deniz taşmaları gözlenmiştir. Büyük Muğla depreminde 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

f – 30 Ekim 2020 İzmir Depremi

Merkez üssü İzmir olan 30 Ekim 2020 Ege Denizi depremi, 6.6 şiddetinde gerçekleşirken; sarsıntılar İstanbul, Manisa, Muğla, Denizli, Uşak, Kütahya, Bursa ve Yalova başta olmak üzere çok sayıda şehirde hissedildi. İzmir’de onlarca binanın yıkılmasına neden olan depremde göçük altından çok sayıda yaralı çıkarıldı.

YouTube video

İzmirlilerin büyük bir panik yaşadığı deprem 15 – 16 saniye kadar devam etti. Depremin ardından yaşanan artçı depremler ise şehri tam tekmil önlem almaya yönlendirdi. İzmir depreminden etkilenen yerler arasında olan İstanbul’da da çok yoğun bir şekilde sallantının yaşandığı kaydedildi. İzmir’de Tsunami benzeri deniz olaylarının da yaşanmasına neden olan bu deprem, Türkiye deprem tarihi için önemli bir olay olarak kaydedildi. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!