Çocukta Öfke Patlaması Nedir? Çocukların tepki göstermek için “Hayır!” anlamına gelen ani öfke çıkışına öfke patlaması denir. Öfke patlaması istekleri gerçekleşmeyen çocuklarda çok sık görülür. Amaç dikkat çekmek ve istediklerini yaptırmaktır. Öfke patlaması..
Çocukların tepki göstermek için “Hayır!” anlamına gelen ani öfke çıkışına öfke patlaması denir. Öfke patlaması istekleri gerçekleşmeyen çocuklarda çok sık görülür. Amaç dikkat çekmek ve istediklerini yaptırmaktır. Öfke patlaması yaşayan çocuklarda; bağırma, çığlık atma, tekmeleme, kendine yere atma, vurma gibi davranışlar gözlenir.
İstediklerini kesinlikle vermeyin. Aksi takdirde siz bu savaşı kaybetmiş olacaksınız. Benzer durumlarda çocuk hedefe ulaşmak için bu durumu genelleyip sürekli öfke patlaması ile isteklerini gerçekleştirmiş olacak. Öfke patlaması ile bir şey elde edemeyeceği kesin bir dille ifade edilmelidir.
Öfke patlaması yaşayan çocuğunuza sıkıca sarılıp onu sakinleştirin. Güvende olduğunu ona hissettirin.
Çocuğun öfke patlama zamanlarını ve sıklıklarını gözlemleyin. Yorgun olduğunda mı yoksa enerjisini atamadığı zaman mı öfke nöbeti yaşadığını belirleyin.
Dikkat çekmek için yapılan öfke nöbetlerinde görmezden gelin. Dikkat çeken ve çevrede ilgileri üzerine toplayan çocuklar dikkat çekmek için sık sık öfke nöbetleri yaşar.
İlginizi Çekebilir: 6 Maddede Çocuklarda İştahsızlık ile Baş Etme Yolları
Öfkeye neden olan etmenleri belirleyin ve bu etmenleri ortadan kaldırmaya çalışın.
Öfke patlaması sırasında çocuğun kendini ifade etmesi ve öfkesini boşaltmasına ortam hazırlayın. (yastığa vurmak, resim çizmek, yazmak, kâğıt yırtmak vb.)
Çocuklarda Gecikmiş Konuşma Sorunu Nedir
İlginizi öfke patlamasına değil çocuğunuza verin. Çocuğunuz ile olabildiğince kaliteli zaman geçirin.
Olumlu yönlerini belirleyip sık sık çocuğunuzu takdir edin.
İlginizi Çekebilir: Çocuklarda İdrar Kaçırma
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.