Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akciğer kanseri belirtileri nelerdir, bu hastalığın teşhisini, tedavisini hatta önlenmesinde bile etkili olabilmektedir. İnsan vücudundaki hücreler bölünebilme özelliğine sahiptir. Hücreler bölünürken, hasarlı şekilde bölünmüş hücreler kendiliğinden yok edilmektedir. 

Çeşitli nedenlerden dolayı hücreler fazla bölünebilir ya da hasarlı hücrelerin bölünmesi vücut tarafından engellenemez. Böyle durumda oluşan hücrelere ise kanserli hücre adı verilir. Bu doğrultuda akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında!

Akciğer Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Akciğer kanseri, akciğerde meydana gelen kontrol dışı hücre bölünmesinin sonucunda gözlemlenmektedir. Akciğer kanserinin nedeni bilinmese de sigara kullanımı, sağlıksız beslenmek gibi risk faktörleri bulunmaktadır. 

Kanser ise genellikle bronşlardaki hava yolunda veya hava keseciklerinde başlar. Başka yerlerde başlayıp akciğer doku ve organlarına metastaz yapan kanser hücreleri ise akciğer kanseri olarak değerlendirilmez. Bu noktada erken dönem akciğer kanseri belirtileri nelerdir?

  • Yüz şişmesi
  • Seste kısıklık 
  • Lenf bezi şişkinliği
  • Güç kaybı 
  • Ateş yüksekliği
  • Nedensiz kilo kaybı
  • Parmaklarda gözlemlenen şekil bozukluğu
  • Yutkunmada zorluk 

Akciğer Kanseri 1. Evre Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Akciğer kanserinin birinci evresi; 1A ve 1B evresi olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu evreler erken evreler olarak da adlandırılmaktadır. Kanserin türüne bakıldığında, bu evrede küçük bir boyutta gözlemlenir ve akciğerin sadece bir bölümünde görülmektedir. 1. Evre akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında:

1.EVRE AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ses kısılması İştah kaybı 
Nefes darlığı Öksürük
Öksürürken yaşanan omuz ağrısı Halsizlik ve güçsüzlük 

1A evresinde kanserin boyutu 3 cm’den düşüktür ve lenf bezlerine yayılım göstermemiştir. Bu evrede göğüs cerrahisi en iyi tedavi planıdır. Evre 1B aşamasında ise kanserin boyutu 3-4 cm arasındadır ya da akciğerin iç zarına tutulmuştur. 1B evresinde kanser, lenf bezlerine sıçramamıştır. Bundan dolayı da en etkili tedavi yöntemi göğüs cerrahisidir. 

Vaginal agenezi nedir bilgi için burayı okuyabilirsiniz.

Akciğer Kanseri 4. Evre Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Akciğer kanserinin 4. Evresi, son evre olarak da adlandırılabilmektedir. Bu evrede kanser; iki akciğerde, akciğeri ve kalbi çerçeveleyen sıvıda ya da karaciğer, beyin, kemik gibi vücudun diğer kısımlarına sıçrayıp yayılım göstermiştir. 

Bu evre kanserin en tehlikeli düzeyidir. Akciğer kanserinin 4.evresi kanserin yayıldığı, tehlikeli ve ölümcül düzeye geldiği evredir. 4.evre akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında:

  • Solunumda güçlük
  • Kronikleşen öksürük
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Seste kısılma
  • Yutkunma güçlüğü
  • Halsizlik
  • Göğüste ağrı
  • Hareket yeteneğinde azalma
  • Organ yetmezliği 

Akciğer kanseri evreleri ve görülen semptomlar için buradan bilgi alabilirsiniz.

İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Tümör, vücutta oluşan kitle ya da anormal hücre grubu olarak bilinir. İyi bir tümör, her zaman kanser anlamına gelmemektedir. Birçok tümör, iyi huyludur yani kanserli değildir. Tümörler vücudun her yerinde oluşabilmektedir. İyi huylu tümörler, kanserli değildir ve nadiren yaşamı tehdit edebilmektedir. Lokalizedir yani tipik şekilde yakındaki dokuları etkilemez, diğer bölgelere yayılmaz. 

İyi huylu akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında bu türün lezyonları genellikle belirtisizdir ve tesadüfen görüntüleme testlerinde rastlanmaktadır. Ancak büyüklüğü arttıkça ya da belirli noktaya ulaştığında bazı belirtiler kendini gösterebilmektedir. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında ise:

İYİ HUYLU AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Öksürük Balgam veya kanlı balgam
Göğüste ağrı Nefes darlığı 
Tekrar eden akciğer enfeksiyonu Hırıltı 

Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi Nedir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Akciğer kanserinin ilk evrelerinde tümör henüz büyük değildir ve farklı vücut dokularına sıçramaz. Bu durumda hastalık, erken evrede belirgin bir semptom vermeyebilir. Gelişen teknoloji ve tıp dünyasıyla kanser tedavisi, her evreye uygun şekilde planlanmaktadır. Ancak henüz sıçrama yapmayan kanser tedavisinde başarılı olma şansı oldukça yüksektir. Bu bilgiler eşliğinde akciğer kanserinin en sinsi 9 belirtisi şu şekildedir:

  • ATEŞ: Yüksek ateş, vücutta bir enfeksiyon olduğuna işaret etmektedir. Normal vücut ısısından daha yüksek ateş, mutlaka bir kontrol gerektirmektedir. 
  • ÖKSÜRÜK: İnatçı, yoğun ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin belirtilerindendir. Öksürük esnasında veya sonrasında kanlı balgam, kanlı öksürük varsa mutlaka uzmana başvurulmalıdır. 
  • NEFES DARLIĞI: Nefes darlığı, kanser hücrelerinin hava yolunu tıkamasıyla görülebilmektedir. Sıvı birikmesi de en yaygın akciğer kanseri belirtileri içerisindedir. Tıkanmış ya da daralmış solunum yoluna sahip olduğunuzda ciğerlerinizden hırıltı veya ıslık sesi çıkabilmektedir. Bu çıkan ses ise benzer şekilde akciğer kanseri belirtisi olabilmektedir. Nefes darlığı durumunda da doktora başvurulmalıdır. 
  • SES KISILMASI VEYA SESTE DEĞİŞİKLİK: Akciğer kanseri, farklı bölgelere de sıçrayarak bulunduğu bölgeyi etkilemektedir. Ses telinin olduğu bölgede bulunan tümör, ses tellerinde değişikliğe ve ses kısıklığına neden olabilmektedir. Ses kısıklığı erken dönem akciğer kanseri belirtileri arasında yer alabilmektedir. İki haftadan uzun süren ses kısıklığında uzmandan destek alınmalıdır. 
  • KRONİK YORGUNLUK VE HALSİZLİK: Yorgunluk genellikle ciddiye alınmasa da kanser dahil birçok hastalığın erken habercisi olabilmektedir. Herhangi bir kanserde vücut, kanserli hücrelere savaş açar. Bu durumda da yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Kanserin evresi ilerledikçe yorgunluk daha da belirgin hale gelir. 
  • ÖDEM: Dokularda sıvı birikimidir. Kılcal damarlar hasar gördüğünde ya da basınca maruz kaldığında sıvı sızdırabilmektedir. Lenf düğümleri fazla sıvıyı temizlemek için uğraş verir. Ancak lenf düğümlerine yayılmış kanser hücresi, lenflerin düzgün çalışmasını engelleyebilmektedir. Bunun sonucunda bacaklarda, kollarda hatta yüzde bile ödeme bağlı şişlik görülebilmektedir. 
  • AÇIKLANAMAYAN KİLO KAYIPLARI: Akciğer kanseri dahil olmak üzere birçok kanser türünde hastalar 6 ay içerisinde herhangi bir çaba göstermeden vücut ağırlığını kaybedebilmektedir. Bu durum kanser hücrelerinin normalden fazla enerji kullanmasından kaynaklanmaktadır. Ancak beklenmeyen kilo kayıpları her zaman bir hastalığa işaret etmez. Her ihtimale karşı durumu kontrol etmek adına sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. 
  • İŞTAH KAYIPLARI: İştah kaybı da kanserin ilk evrelerinde gözlemlenebilir bir durumdur. Dönemsel iştahsızlık dışında uzun süreli iştahsızlıkta uzmana gidilmelidir. 
  • VÜCUT AĞRILARI: Akciğer kanseri vücudun belli bölgelerinde belirli zamanda veya tüm gün ağrıya sebep olabilmektedir. Kanser sonucu lenfte meydana gelen genişleme ve akciğer dışına yaptığı sıçramalar göğüste ağrı ya da rahatsızlık yaratabilmektedir. Doktor muayenesi bu tür ağrıların nedenini belirlemek adına oldukça önemlidir. 

Kadınlarda Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir: 6 Yaygın Görülen Belirti!

Kadınlarda ve erkeklerde akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında büyük farklar gözlemlenmemektedir. Akciğer kanseri, beslenme, genetik veya yaşam şekline bağlı olarak değişebilmektedir. Kadınlarda akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında gözlemlenen semptomlar şu şekildedir:

KADINLARDA AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ
Geçmeyen ve şiddetlenen öksürük Kanlı balgam
Bacak, kol, sırt, omuz gibi bölgelerde ağrı Göz kapağı düşüklüğü
İştah kayıpları, yutma güçlükleri  Parmak çomaklaşması
Ses kısıklığı, hırıltı, nefes darlığı Tekrar eden enfeksiyon 

Sık Sorulan Sorular 

Akciğer kanseri belirtileri nelerdir diye bakıldığında birçok semptomun varlığından söz edilmektedir. Kanser türleri içerisinde yüksek oranda kendini gösteren akciğer kanseri belirtileri nelerdir hakkında sık sorulan sorulardan birkaçı şu şekildedir:

Akciğer Kanseri Nerede Ağrı Yapar?

Akciğer kanserinin ağrısı, kanserin yayılma durumuna göre kol, bacak, kürek ve omuzlarda görülebilmektedir. 

Akciğer Kanseri 2 Evre Belirtileri Nelerdir?

İkinci evre kanser belirtileri arasında kanlı balgam, tekrar eden zatürre, solunum yolu enfeksiyonları ve öksürük yer almaktadır. 

Akciğer Kanserini Yenmek Mümkün mü?

Akciğer kanseri, hayat kaybına neden olan kanser tiplerinin başında yer almaktadır. Akciğer kanseri her ne kadar hayat kaybına neden olsa da akciğer cerrahisi sayesinde erken dönemde tespit edilebilmektedir. Erken dönemde bu kanserin belirlenmesi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilen vakaların kurtulma oranı ise oldukça yüksektir. Erken evre olmamasına rağmen akciğer cerrahisi ile tedavi şansı da bulunmaktadır. 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!