featured

Bebeklerde Ek Gıda Dönemi | Bebeklerde Ek Gıda Sıklığı Nasıl Olmalı? Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte İlk Ne Verilmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeklerde ek gıda dönemi, ebeveynlerin en çok kaygı ve endişe duyduğu dönem olarak öne çıkmaktadır. Yenidoğan bebeklerde ilk 6 aylık dönem, yalnızca ilk aşı: anne sütü ile beslenmesi gereken zaman dilimidir.

Anne sütü almayan bebeklerde ise minimum 4 ay boyunca yalnızca formül mama kullanımı önerilmektedir. Ancak büyüme ve gelişme süresinde 6 ayını dolduran bebekler, yavaş yavaş ek gıdaya hazırlanmalıdır. Bu noktada ebeveynlere çok iş düşeceği için, yeterli bilgi sahibi olmalarında yarar vardır.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş noktasından fazlasıyla dikkat edilmesi gereklidir. Çünkü her bebek farklı gelişimsel özelliklere sahip olmaktadır. Bu nedenle ek gıdada bebeklerin bireysel farklılıklar yaşayabileceği göz önünde bulundurulmalı, buna göre hareket edilmelidir. Doktor kontrolünde bebeğin hazır olup olmadığı tespit edilerek, bebeklerde ek gıda dönemine yavaş yavaş geçilebilecektir.

1- Bebeklerde Ek Gıda Ne Zaman Başlanır?

Bebeklerde ek gıda ne zaman başlanır? Ek gıdaya geçiş döneminde kesinlikle aceleci davranılmaması gereklidir. Bebeklerde ek gıda döneminde hızlı bir geçiş yapılması, sonrasında kalıcı sindirim sistemi hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. 6 aylık bebeklerde dahi sindirimin sisteminin yeterli gelişim göstermediği bilinmelidir.

Bunun yanı sıra bazı çocukların bazı besinlere özel hassasiyeti bulunmaktadır. Bebeklerde ek gıda dönemi alerji riskinin göz önünde bulundurulması da oldukça önemlidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin en az 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesi önerilir.

Formül mama kullanan bebeklerin ise en az 4 ayını doldurana dek formül mama harici herhangi bir besin ile beslenmemesi gereklidir. 4 ayını dolduran bebeklerde ise ancak, doktor izni doğrultusunda ek gıda dönemine geçiş yapılabilecektir.

2- Bebeklerde Ek Gıda Ne Zaman Başlanmalı? Ek Gıda Öncesi Neler Yapılmalı?

Bebeklerde ek gıda ne zaman başlanmalı? Bebeklerde ek gıda döneminde ilk olarak bebeklerde bazı sinyallerin var olup olmadığının araştırılması gereklidir. Bu sinyaller ise şu şekildedir;

Bebeğin baş kontrolünün yerinde olması, başını sabit ve dik tutabilmesi,Yiyecekleri dili ile ittirme refleksini yapmıyor olması,Ellerini ve ağzını eline sokabilmesi,Bebeğin dik bir şekilde oturabilmesi,Diğer insanların yedikleri ile ilgilenmesi, yiyeceklere özel ilgi duyması ve ağzını açması,Bebeklerde ek gıda dönemi için fiziksel gelişiminin uygun olması, doğumdan sonra en az kilosunun iki katına erişmiş olması gerekecektir.

3- Anne Sütü Alan Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş | Tam Anlamıyla Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilir?

Anne sütünü alan bebeklerde ek gıdaya geçiş minimum 6. Ay sonunda olmalıdır. Elbette ki bebeklerde bu geçiş birden olmamalıdır. 6. Aya geçildiğinde ilk olarak tadım aşamasına başlanmalıdır.

Tam anlamıyla Bebeklerde ek gıdaya ne zaman geçilir? Bebeklerde tam anlamıyla beslenmeye 8. Ayda geçiş yapılabilecektir. Ancak bebeğin yalnızca ek gıda ile beslenebilmesi için ortalama 1.5-2 yaş aralığına gelmesi gereklidir. Bu sürece kadar devamlı anne sütü+ ek gıda şeklinde ilerlenmelidir.

4- Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Sonrası Kabızlık Normal mi?

Bebeklerde ek gıda dönemi sırasında kabızlık yaşanması olağandır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerde sindirim sistemi tam anlamıyla gelişmemiştir. Sindirim sistemi besinlerin sindirilmesi ve atılması noktasında geri kaldığı için kabızlık yaşanabilmektedir.

Ebeveynlerin bu noktada yaptığı hatalardan bir tanesi bebeğin sıvı alımını sınırlandırmak olacaktır. Bu dönemde bebeğin bol sıvı almasını sağlamak ve sindirim sistemini çalıştırmaya yönelik besinler tercih etmek, kabızlığın önlenmesi konusunda destek sağlayabilecektir.

5- Bebeklerde Ek Gıda Listesi | Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Tablosu

Bebeklerde ek gıda listesi verebilmek doğru değildir. Çünkü her bebek kendi içerisinde özeldir ve her besin üzerinde farklı tepkiler verecektir. Ancak bu deneyim zamanla edinileceği için ebeveynlerin standart bilgiler üzerinden ilerlemesi gereklidir. Bebeklerde ek gıda sürecinde ilk olarak kabak, havuç, patates, elma, brokoli, armut, yoğurt gibi besinlere yer verilebilecektir.

6- Bebeklerde Ek Gıda Tarifleri

Bebeklerde ek gıda tarifleri aylık olacak şekilde kategorize edilmektedir. Çünkü bebekler sindirim sisteminin gelişimine ve bu sürece alışma noktasında her ay farklı besinler tüketmelidir. 4 aylık bir bebek için ek gıda sürecinde oldukça hassas davranılması gerekilirken, 8 aylık bir bebek neredeyse hemen hemen bütün besinleri tadabilecektir.

A) 4 Aylık Bebekler Ek Gıdaya Başlar mı? 4 Aydan İtibaren Bebeklere Ne Verilir?

4 aylık bebekler ek gıdaya başlar mı? Bu soruya net bir yanıt verilebilmesi için mutlaka bir doktora danışmak ve verilen izin doğrultusunda hareket etmek gereklidir. Doktor izni alınmış ve bebeğin ek gıdaya geçişi onaylanmışsa bu durumda bebeğe ilk olarak yoğurt verilebilir. 4 aydan itibaren bebeklere ne verilir?

4 aylık bebeklerde yoğurt haricinde sebze ve meyvelerin suları verilebilecektir. Bu nedenle 4 aylık bir bebek için püre ya da ara öğün tarifi vermek doğru olmayacaktır.

B) 5 Aylık Bebeğe Ek Gıda Neler Verilir? 5 Aylık Bebeğe Ne Verilir Listesi 

5 aylık bebeğe ek gıda neler verilir? Bebeklerde ek gıda döneminde 5 aylık bir bebeğe ilk olarak inek ya da keçi sütünden hazırlanmış yoğurt verilebilir. 5 aylık bebeğe ne verilir listesi içerisinde ise kabak, havuç, patates, bal kabağı, elma gibi besinler yer alabilecektir. Bunun dışında meyvelerin ve sebzelerin suyunun verilmesi ya da yoğurda eklenerek tüketilmesi sağlanabilir.

C) 6 Aylık Bebeğe İlk Ek Gıda Ne Verilir? 6 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu

6 aylık bebeğe ilk ek gıda olarak sebze verilmesi önerilmektedir. Bebeklerde ek gıda döneminde ilk olarak meyve ile başlamak bebeğin tatlıları ayırt etmesine neden olabilir.

Bu durumda ise meyvelerin tadını alan bebekler, sebze tatmak istemeyebilir. İlk olarak kabak, havuç, bal kabağı gibi sindirimi kolay besinleri tattırdıktan sonra elma, muz gibi meyvelere geçiş yapılabilir.

Bunlarda eş zamanlık olarak 3 gün kuralına göre keçi sütü ya da inek sütünden elde edilmiş, yoğurtlarda ara öğünlerde verilebilir. Bebeklerde ek gıda sürecinde 6. Ayda tarifleri uygulamak doğru bir adım olmayabilir. Çünkü bebeğin ilk olarak bütün sebze-meyveleri 3 gün kuralı ile tatması ve sonrasında tariflerle beslenmeye başlaması önerilmektedir.

7- Bebeklerde Ek Gıda Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeklerde ek gıda verilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıda döneminde mutlaka 3 gün kuralına riayet edilmesi gerekecektir. Aksi halde bebeklerde alerjik bir durum yaşandığında, buna hangi besinin neden olduğu bilinmeyecektir. Peki 3 gün kuralı nedir? 3 gün kuralı bir bebeğe 3 gün boyunca yalnızca bir besin tadımı yaptırılmasıdır. 

Örneğin kabak tadımı yapılacaksa, anne sütü ya da formül mama dışında başka herhangi bir besin verilmemesi gereklidir. Böylece o 3 gün içerisinde herhangi bir besinin alerji yapıp yapmadığının tespit edilmesi kolaylaşacaktır. Bir diğer unsur ise, bebeklerde ek gıda döneminde sebze ya da yoğurt ile başlanması önerilebilir. Diğer besin kaynaklarına göre fazla şeker içeren meyveler, bebeğin hayır deme olasılığı en az olan besinlerdir. 

Bu nedenle ilk olarak meyve vererek başlamak, bebeğin diğer besinleri reddetmesine neden olabilir. Ek gıda döneminde bebeğin damak tadına saygı duyulmalıdır.

Bebeğin tatmaktan hoşlanmadığı besinleri zorla vermeye çalışmak, ek gıda sürecinde çok sayıda zorlukla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle beğenmediği besinleri bir süre hiç vermemek, daha sonra tekrar denemek doğru bir adım olabilir.

8- Bebeklerde Ek Gıda Sıklığı Nasıl Olmalı?  

Bebeklerde ek gıda sıklığı nasıl olmalı?  Bebeklerde 6 ayın tamamının tadım şeklinde geçirilmesi önerilmektedir. Tüm besinlerin tadım aşaması bittikten sonra 7. Ay itibariyle tarifler denenmeye başlanabilecektir. 

7 ila 9 aylık bebeklerde ortalama 1-2 kez ara öğün verilmesi kalan 4-5 öğünün ise anne sütü ya da formül mama ile geçirilmesi önerilir. 9 ila 24 aylık bebeklerde ise 3-4 kez kadar ara öğün verilmesi gerekebilir. Ancak 18-24 aylık dönemde bebeklere mutlaka en az 2 öğün doyurucu besinler verilmesi gereklidir. Aksi halde bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişim sürecini tamamlayabilmesi mümkün olamayacaktır.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!