featured

Beriberi Hastalığı Hangi Vitamin Eksikliğinden Oluşur ? Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir sinir rahatsızlığı türü olan beriberi hastalığı mutlaka önem verilmesi ve tedavi edilmesi gereken sorunlar arasındadır. Bu önemli hastalık, çoğunlukla beslenme bozukluğu kaynaklı ortaya çıksa da kişinin bağışıklığı ile de alakalıdır. Bu noktada yapılan araştırmalar kişinin iç yapısının bu hastalığın oluşmasında daha fazla etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Beri beri hastalığı B1 vitamini eksikliğine bağlı gelişen bir özellik gösterir. Bu yüzden beslenme konusunda dikkatli olunması gerekir. Aksi halde hastalık başlangıcı görülebilir. 

Beriberi Hastalığı Hangi Vitamin Eksikliğinden Oluşur ? Beriberi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık vitamin eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkarken bu vitaminlerin en önemlisi B1 ‘dir. B1 vitamini kepek, sert kabuğa sahip yemişler ve sebzelerde bulunmaktadır

Beriberi hastalığı ile mücadele ederken besin tüketiminde mutlaka dengeli dağılımlar yapılmalıdır. Özellikle atıştırmalık ve yemek yanlarında tüketilen besinler özenle seçilmelidir. Dengesiz beslenme durumunda hastalığın belirmesi kaçınılmazdır.

Hastalık öncelikle beyin hücrelerini, sinirleri ve kasları etkiler. Hastalık daha çok düşük gelirli kesimde ve alkole dayalı tüketimi fazla olan kişilerde görülür.

1 – Beriberi Hastalığı Nedir ?

Beriberi hastalığı, tiamin eksikliği kaynaklı ortaya çıkan başta beslenme bozukluğu ile yakından ilişkili bir hastalıktır. Özellikle vücut bağışıklık sistemini çökerten hastalık kas hareketlerini bozarak kişiyi kısa sürede etkiler. Hastalık B1 vitamini takviyesine ihtiyaç duyan kişilerde de sıklıkla görülür.

2 – Beriberi Belirtileri Nelerdir?

Beriberi hastalığının ortaya çıktığı andan son ana kadar aşağıdaki belirtiler gözlemlenmektedir.

Vücut içinde ödem oluşması,Hızla artan kilo kaybı,Organlara bağlı sinirlerin yıpranması ile bacak ve kolların halsizleşmesi,Bacaklarda sürekli yanma hissi görülmesi,Git gide kas kayıplarının yaşanması,İş yapmada ve yürümek gibi basit konularda zorluk çekilmesi.

Söz konusu beriberi hastalığı belirtileri arasından birden fazlası görülmeye başlandığı anda doktora başvurulmalıdır. 

3 – Beriberi Neden Olur ?

Beriberi vitamin hastalığı olup günümüzde oluşma sayısı daha çok fakir ülkelerde ve beslenme bozukluğu olan kişilerde görülmektedir. Hastalık tiamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle B1 vitamini eksikliği yaşandığında görülme sıklığı artmaktadır.

4 – Beriberi Hastalığı Hangi Vitamin Eksikliğinde Görülür ?

İnsanın yapısı gereği her şeyden dengeli olarak beslenmelidir. Özellikle vitamin ve minerallerin alınması çok önemlidir.Mineral vücut için çok gerekli olup alınmadığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Bilakis vitaminlerin alınmaması durumunda vücut bağışıklığı çöker. Dolayısıyla insan bedeni hastalıklara açık bir hale gelir. Hatta hasta olduktan sonra iyileşme süreci bile fazlası ile uzar. Beriberi hastalığı B1 vitamini kaynaklı ortaya çıkan tehlikeli bir sinir hastalığıdır.

5 – Beriberi Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur ?

Hastalık ortaya çıktığında belirtileri aniden başlar. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken öncelikle erken tanı sürecidir. Bu noktada vakit kaybetmeden şüphe edilen durumlarda doktora gidilmelidir.

Hastalığın nedeni olan tiamin eksikliğinden dolayı tiamin takviyesi ile hastalık yenilebilir. Tiamin çeşitlerinden olan ıslak beriberi hastalığında doz olarak günde sadece 5 ile 10 tiamin verilebilir. Bu sayede dokular üzerinde biriken sular kaybolur.

Kuru beriberide ise önce tiamin sonrasında B1 vitamini takviyesi yapılır. Uygulama şeklinde oral yol ile ya da enjektsiyon ile işleme devam edilir. Uygulamalar sonrası hasta iyileşir. Beriberi hastalığı tekrar görülme riskini azaltmak için mutlaka dengeli bir beslenme olmalıdır.

6 – Beriberi Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Beyin hücrelerini oldukça hayati bir şekilde etkileyen beriberi kas hücrelerini felç etmektedir. Özellikle çocuklar üzerinden kalıcı hasarlar bırakırken mutlaka önlemler alınması şarttır. Hastalık, temelde 3 farklı şekilde görülür: 

1 – Yaş Beriberi Hastalığı

Yaş beriberi belirtileri arasında kalp ve damar sisteminin olumsuz etkilenmesi bulunmaktadır. Kalp damarlara yeterince kanı pompalamıyorsa yaş beriberi hastalığı vardır, diyebiliriz.

2 – Kuru Beriberi Hastalığı

Bir diğer çeşidi de iskelet ve kas sistemine zarar veren kuru beriberidir. Hastalığın görüldüğü kişilerde Konuşma üzerinde zorlanma, mide bulantısı, göz üzerinde istemsizce hareketler ve aşırı şekilde zayıflık görülür. Bazen el ve ayaklarda karıncalanma yaşanırken, unutkanlık oluşabilir.

3 – İnfantil Beriberi

Eğer anne hamileyken beslenmesine dikkat etmezse ve B1 vitamini eksik kalırsa olumsuz bir sonuç ortaya çıkıyor. Bebek doğduktan sonra da anne sütü ile beslenen bebekte infantil beriberi hastalığı görülür.

Bebekler üzerinde beriberi hastalığı belirtileri ise şunlardır:

Huzursuzluk,İshal,Cilt üzerinde soluk görüntü,Ödem oluşumu,Kalp ve damar sisteminde bozuklukların görülmesi,Bebeğin çıkardığı seslerin git gide kısılması veKilo kayıpları

7- Beriberi Hastalığından Korunma Yolları

Hastalıktan korunma yolları çok basit olup hayat boyunca dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Beriberi hastalığından korunmak için sadece beslenmeye dikkat etmek yeterli olacaktır. 

Beslenme için ağırlıklı olarak B1 vitaminine sahip olan yiyecekleri tüketmek ve gün içine yaymak çok sağlıklı bir tercih olacaktır. Ayrıca meyve ve sebzelerin bu konuda önemi büyüktür. Kuru yemişlerin, patates tüketiminin haftada en az 3 kez olması beriberiden korunmak için faydalı olacaktır.

8 – Beriberi Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Bu önemli hastalık, B1 vitamini eksik olan herkeste görülmeyebilir. Özelikle bağışıklık sistemi düşmüş kişilerde ve beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde görülmesi kaçınılmazdır.

Beri beriberi hastalığı düzenli olarak doğum kontrol hapı kullananlarda, sıklıkla alkol tüketenlerde, AIDS olanlarda ve yaşlılarda daha fazla görülür. Bir de böbrek hastası olanlar ile aşırı kiloya sahip kişilerde bu hastalık seyredebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!