featured

Binlerce Yıllık Gizemli İçecek Üzüm Suyu !

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üzüm suyu son derece çekici renginin yanı sıra, bilinmeyen pek çok yararı da bünyesinde taşır. Üzüm suyu cildi, kalbi ve beyni besler.

Üzüm Suyu İçmenin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Faydaları

Bilimsel çalışmalar, üzüm suyunun güçlü antioksidatif özellikleri olduğunu gösteriyor. Pek çok sağlık yararının yanı sıra, aynı zamanda çok da faydalı bir detoks içeceğidir.

Binlerce Yıldır Sağlık Sunan İçecek

Eski Mısırlılardan bu yana yaklaşık 6000 yıldır Dünyada üzümün sağlık açısından yararı biliniyor. Üzüm ekstraktı, ilk zamanlarda cilt ve göz merhemi olarak kullanılıyordu.

Bir süre sonra Mısır’da üzüm suyunun çiçek hastalığı, kabızlık, kolera, mide bulantısı, karaciğer hastalıkları gibi problemlere iyi geldiği anlaşıldı. Üzüm suyunun kansere dahi iyi geldiğini bildiren araştırmalar vardır.

Üzümdeki tedavi edici mucizenin anlaşılması için uzun yıllar çalışıldı. Son dönemlerde yapılan araştırmalarda üzüm ekstraktının kalbin yapısını güçlendirdiğini saptandı

Son derece sağlıklı ve kuvvetli bir içecek olan üzüm suyunun günde 1 -2 bardak içilmesinin, kalp üzerinde koruyucu etkisi vardır. Düzenli üzüm suyu tüketimi, cildin parlamasını sağlar. Ayrıca vücuttaki istenmeyen toksinlerin atılmasına da yardımcı olur, yani üzüm suyu kuvvetli bir detoks özelliğine sahiptir.

Üzüm Suyu Tüketmenin Faydaları

Öncelikle söylenmesi gereken üzüm suyunun antioksidatif ve anti enflamatuvar özellikleri olduğudur. Bu özellikleri sayesinde üzüm suyunun başlıca faydaları şunlardır:

Yüksek tansiyonunun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.Yaşlanma etkilerini yavaşlatır.Prostat problemlerini önler,Sindirim sistemini kontrol altına alır.

Üzüm Suyunun Kalp Sağlığını Koruyucu Etkisi

Üzüm suyunun kalp sağılığı üzerindeki olumlu etkilerini bileşimindeki antioksidanlar oluşturur. Bu yararlı fitokimyasallar şunlardır:

ResveratrolKersetin,Prosiyanidin,Saponin,Tanendir.

Bu bitkisel kimyasalların kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Yapılan bilimsel çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre, üzüm ve üzüm suyu aynı derecede koruyucu etkiye sahiptir.

Üzüm suyunun kalp sağlığına olumlu etkileri şunlardır:

Kırmızı ya da mor üzüm suyu, kanın pıhtılaşmasını önler. Bir başka deyişle üzüm suyunun trombosit agregasyonunu önleyici etkisi vardır.Üzüm suyu, vücutta bulunması istenen iyi kolesterol düzeyini (HDL) yükseltir.Kan damarlarını elastikiyetini arttırır ve damarlardaki iltihaplanmayı önler.Özellik yüksek tansiyon hastalarının, sistolik kan basıncını üzerinde olumlu etkileri vardır.Koroner arter hastalarında yapılan araştırmalarda, 2 ila 4 hafta boyunca mor üzüm suyu tüketilmesinin atardamarlarda kan akışını düzenlediğini ve kan damarları içindeki kötü kolesterolü düşürdüğü (LDL) saptandı

Üzüm Suyu Yaşlı Yetişkinlerde Unutkanlığı Azaltır

Üzüm suyunun antioksidatif ve anti enflamatuvar  özellikleri sayesinde nöronlar arası iletişimi olumlu yönde etkiler. Üzüm suyu tüketimi demans riskini azaltabilir.Randomize yöntemle yapılan bir çalışmada, hafıza problemi olan 12 yaşlı yetişkine düzenli olarak, 12 hafta boyunca üzüm suyu takviyesi yapıldı.  12 hafta sonunda araştırmacılar, deneklerin bilişsel hafızalarında, sözlü öğrenme becerilerinde ve mekan hatırlama becerilerinde gelişme olduğunu saptadılar.

Aktif polifenollerden olan ve  üzüm ekstraktında bolca bulunan Resveratrol, beyindeki hafıza merkezini etkiler. Resveratrol takviyesi verilen farelerde, ruh halinde düzelme, öğrenme yeteneğinde ve mekânsal hafızada belirgin bir artış gözlendi.  Resveratrol takviyesi yapılmayan grupta ise, kısa dönemli hafızada düşüş gözlendi.

Bu tür çalışmalar, resveratrolün beyin üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Alzheimer, erken bunama ya da benzeri kronik nörodejenerasyon hastalıklarının terapisi ve üzüm suyu tüketimi arasındaki bağlantı için araştırmalar devam ediyor.

Üzüm Suyunun Kan Şekerini Düzenleyici Etkisi Vardır

Diyabet hastalığında önemli olan faktörlerden birisi oksidatif strestir. Özellikle mor üzüm suyu içilmesi insülin direncini düşürebilir. Üzüm suyu bileşiminde bulunan oksidatif stresi azaltmada etkili bileşenler şunlardır:

Antioksidanlar Antosiyaninler,Proantosiyaninler,Flavanoller,Fenolik Asitler Resveratroldür.   

Bileşimdeki antioksidanlar, pankreas hücrelerinin iltihaplanmasına yol açabilen serbest radikalleri ortadan kaldırır. Üzümde bulunan polifenoller, dokularda bulunan glikoz toleransını düzenler. Dokularda glikoz toleransının bozulması, diyabetin çok başlangıcı olarak kabul edilir.

Randomize çalışmalardan birinde, tip 2 diyabet hastası olan 62 denek seçildi. Üç ay boyunca bu hastalara günde 250 mg resveratrol verildi. 3 Ay sonunda hastaların açlık glikoz miktarlarında olumlu yönde değişim olduğu görüldü. HbA1c Düzeyi de olumu yönde değişim gösteren parametreler arasındaydı.

Kan şekeri düzenlemesi için üzüm suyundan yararlanılması planlanıyorsa, içinde ilave şeker bulunan paketlemiş üzüm sularından uzak durulmalıdır.

Anti kanserojen özelliklere sahip mor üzüm suyu tüketimi, kansere yol açan DNA zararlanmasını önleyebilir.

Kore’de yapılan bir çalışmada günlük düzenli üzüm tüketilmesinin DNA üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sağlıklı deneklerle yapılan deneylerde, üzüm suyunun bağışıklık sistem hücrelerinde bulunan oksidatif DNA düzeyini düşürdüğü gözlendi.

Üzüm bileşimindeki fitokimyasallar, kolon kanseri hücrelerini öldürücü etkiye sahiptir. Bahse konu fitokimyasalların sadece kanser hücrelerini öldürmesi konusundaki seçicilikleri üzerine yapılan araştırmalar devam etmektedir.

Ayrıca fareler üzüm ekstraktı ile beslendiğinde tümör oluşturma sıklıklarında da azalma saptandı.

Flavonoidler açısından zengin bir içecek olan üzüm suyunun tüketimi, kemoterapinin yan etkisi bulantı, kusma vb. diğer olumsuz etkileri azaltabilir. Ancak kemoterapinin etkileri üzerinde yapılan çalışmalar konusunda kesin bir şey söylemek için araştırmalar devam etmektedir.  

Üzüm Suyu Prostat Problemlerini Azaltabilir

Prostat kanseri, erkeklerde yaşam kalitesini düşüren hatta ölüme kadar varabilen sonuçlara neden olan bir problemdir. Laboratuvarda yapılan araştırmalar, üzüm suyunun prostat kanseri üzerinde antikanserojen özellik gösterdiğini bildiriyor.

İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda günde 480 mg üzüm suyunun diyete ek olarak alınması halinde, kayda değer yan etkiler oluşmadan, DNA hasarının azalabileceği ispatlanmıştır. 8 Hafta sonunda serbest radikallerin meydana gelmesinin % 15 oranında düştüğü gözlendi. 

Üzüm ekstrelerinin prostatı koruyucu etkileri üzerinde de çalışılmıştır. Yapılan çalışma, üzüm antosiyaninlerinin prostat kanseri hücreleri üzerinde seçici etkiye sahip olduğunu ve hasta hücreleri   öldürdüğünü göstermiştir. Bu araştırmada ilginç olan sağlıklı hücrelerin etkilenmemesidir.

Üzüm Suyu Sindirimi Düzenler Bağırsak Sağlığını Destekler

Diyete üzüm eklenmesi barsak mikroflorasını ciddi şekilde değiştirir. Üzümün bağırsakta emilimi sınırlı olduğu halde, üzümde bulunan polifenollerin bağırsaklara olumlu etkileri şunlardır:

Polifenoller bağırsakları aktif stresten, patojenlerden ve oksidatif stresten korur.

Polifenoller,  enflamasyon oluşumunu önleyerek, bağırsakta iltihaplanma oluşumunu azaltır.

Polifenoller bağırsak dokusunu güçlendirir, yararlı barsak bakterilerinin gelişimini destekler. Böylece sindirimde düzelme olur.

Farelerde yapılan araştırma sonuçlarına göre, üzüm ekstraktının, patojenik barsak enfeksiyonlarını önleyici etkisi vardır. Hatta üzüm ekstraktı, obezite üzerinde de koruyucu etkiye sahiptir. 

Üzüm Suyu Grip ve Enterik Virüsleri Etkiler

Laboratuvar çalışmalarına göre resveratrol grip virüsleri üzerinde etkilidir. Resveratrol grip virüsünün       çoğalmasını ve gelişimini önler. Virüs üzerinde direk öldürücü etkisi yoktur ama virüsün üremesini önler.

Farelerde yapılan deneylerde resveratrol ‘ün farelerde ölüm oranını % 40 kadar azalttığını gösterdi. Ayrıca farelerde yapılan çalışmalarda, üzüm suyunun herhangi bir toksik etki oluşturmadığı da görülmüştür.

Üzüm suyunun herpes simpleks virüsünü öldürücü etkisi vardır.  Ayrıca üzüm suyu tedavisinin poliovirüs patojenitesini 1000 kat azalttığı görülmüştür.

Üzüm Suyu Yağları Yakar

Orta düzeyde üzüm suyu tüketimi, yağların yakılmasına yardımcı olur. Koyu renkli üzümlerin şişmanlık ve yağlı karaciğer gibi metabolik hastalıkların tedavisi üzerinde olumlu etkide bulunduğu saptanmıştır.

Ellagik asit, vücutta bulunan yağ hücrelerinin çoğalma hızını azaltır. Obez farelere üzüm suyu verildiğinde karaciğer fonksiyonlarında iyileşme olduğu saptandı. Ayrıca ellagik asidin, glikoz metabolizmasını da düzenlediği saptandı.

Üzüm Suyu Cildi Besler

Üzüm suyu, kızılcık ve yer fıstığı gibi ürünlerin hepsi resveratrol içerir. Resveratrol ‘ün antienflamatuvar etkileri vardır.

Fare deneylerinde, resveratrolün cilt kanseri hücrelerini yok ettiği saptandı. Resveratrol, yaşlanma ya da cilt kanserini hızlandıran serbest radikallerin meydana çıkmasında ciddi bir azalmaya yol açar.

Üzüm suyunu günlük diyetin bir bölümü haline getirmek, vücutta daima antioksidanların bulunmasına yol açar. Antioksidanlar vücutta oluşabilecek oksidatif tepkimeleri ve bunların vereceği zararları azaltır.

Üzüm suyunda bulunan antioksidanlar diyabet, obezite, kalp hastalıkları, felç ya da kanser hastalıklarının tetiklenmesini geciktirebilir, hatta önleyebilir.

Özellikle sigara içen kişiler ya da hareketsiz insanlar için üzüm suyu, mükemmel bir detoks etkisi gösterir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!