Yalancılık belirtileri neler biliyor musunuz? Algılarımız biz farkında olmasak da hayatımızın önemli bir bölümünde yalan ve gerçek durumları ayırt etmek ile uğraşır. Çünkü iletişimin büyük bir bölümü sözel değil; jest ve mimiklerle kurulur. Bilinçli olarak kullanmadığımız, algımızdaki bu seçicilik, kendi özel ilgi alanlarımıza, ilgi duyduğumuz ya da odaklandığımız konulara ve karşımızdaki kişiyi konumlandırdığımız pozisyona göre farklı hisler hissetmemize neden olabilir.
Bazen çok güvendiğimiz birinin çok açık bir şekilde gösterdiği yalancılık belirtileri gözümüze görünmezken, bazen çok masum birinin söylediği tatlı yalanlar bizim için çok büyükmüş gibi gelebilir.
Her ne durumda olursa olsun, toplum ve kişisel ruh sağlığımız için yalan söylemek büyük bir problemdir. Siz de çevrenizdeki yalan söyleme alışkanlığı olan kişileri ayırt edebilmek istiyorsanız bu 11 yalancılık belirtisi ile tanışmalı ve çevrenizde dönen yalanların farkına varmalısınız.
2/18
İçindekiler
İnsanlar Neden Yalan Söyler? Yalan Söylemenin Sebepleri Nelerdir?
3/18
Birçok insan yalan söyleyen kişilerin uzun süre göz teması kuramadıklarını savunmaktadırlar. Çünkü yalan söylemek bir cesaret işidir. Yalan söyleyen kişi, karşısındaki kişinin bu yalanı fark etme ihtimalini göze alıyor demektir.
Literatürde, yalan söyleyen kişilerin uzun süre göz teması kuramadığı ile ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Yani bu durum herhangi bir deney ile ispatlanmamıştır. Peki, yalan söyleyen kişi nasıl davranır?
4/18
FBI emeklisi bir beden dili uzmanı olan Joe Navarro’nun göz hareketleri ve insan psikolojisi ile ilgili yaptığı bir deneyde, çok göz kırpan kişinin bir şey saklama ya da yalan söyleme potansiyeli olduğu ortaya çıkmıştır.
5/18
Yine aynı araştırma sonucunda ortaya çıkan verilere göre, size yalan söylemek isteyen kişi kendisine inandırmak için sizinle sürekli göz temasında bulunmaya çalışır.
6/18
En yaygın yalan belirtisi kişinin duruşundaki ani değişimlerdir. Yalan söyleyen kişi, kendisini inandırıcı kılmak için vücut duruşunda ani değişikliklere gider. Dik durmuyorsa birden dik bir pozisyon alabilir ya da dik ise başka bir yöne gerekmediği bir şekilde pozisyon değiştirebilir.
7/18
Yapılan araştırmalar sonucunda kişinin kendisinin dahi kabul edemediği ya da söylerken mahcubiyet duyduğu sözlerde öne eğilmiş yani yarı cenin pozisyonu aldığı ortaya çıkmıştır. Yani yalan söyleyen bir kişi yalanından utanç duyarak yarı eğik pozisyona geçebilir.
8/18
Eğer bir kişinin yalan söylediğini ya da bir şey sakladığını anlamak istiyorsanız, omuz duruşunu iyi takip etmelisiniz. Bir anda dikleşen omuzlar, yalan belirtileri arasında en bilinenidir.
9/18
Bir yalancının kendisini ele verdiği bir diğer nokta ise konuşurken dudaklarını dişlemesi ya da normal olmayan dil hareketleridir.
10/18
Sokağa Çıkma Kısıtlaması Ramazanda Var mı? Son Dakika 21 Günlük Sokağa Çıkma Yasağı | Hangi Esnaf Açık?
11/18
Eğer size doğrultulmuş bir işaret parmağı varsa ve bir konuda ikna edilmeye çalışılıyorsanız, dikkatli olmanızı öneririz. Ya saklanan bir şey vardır ya da yalan söylenmek üzeredir. Çünkü parmak doğrultmak en saldırgan jestler arasında yer alıyor.
12/18
Boynu yana eğmek de bir tür yalan belirtisi olabilir. Rahatsız edici bir soruya cevap bulmak için zaman kazanmayı sağlayan bu boyun hareketi sonrasında aslında bilinmeyen bir konuda konuşulacak olabilir. Bu hareketin ardından bir yalan da geliyor olabilir.
13/18
Tehlike hissedildiğinde ellerin ilk gideceği vücut bölgesi boyun ve ensedir. Çünkü bu iki bölge korunmaya ve savunmaya ihtiyaç duyar. Vücudun stres anında hissettiği hormonal değişimler de kişinin boyun ya da ensesini kaşımasına ya da elini o bölgelere koymasına neden olur.
14/18
Eğer karşınızdaki kişi bir konuda yalan söyleyecekse ya da sizin ona sorduğunuz bir soruda sıkışıp kalmışsa, endişenin üzerini örtmek için göğüs, mide, özel bölge ya da bacaklarını örtmeye çalışır. Bu davranış bir şeyi saklamanın açık işaretidir.
15/18
Bir yalancı, ne kadar sık yalan söylerse söylesin kendisini her defasında savunmasız hissedecektir. Kendisini korumak isteyen kişi, yalan söylerken elini masa, sandalye, duvar ya da pencereye koyarak destek almak ister.
16/18
Eğer sizinle konuşurken saçlarını karıştıran ya da saçları ile dikkat çekici bir şekilde oynayan bir kişi ile karşı karşıya iseniz gardınızı alın. İlk ihtimal yalan geliyor; ikinci ihtimal ise konuştuğunuz konudan hoşnut değil, kendisi ile ilgilenmenizi istiyor.
17/18
Eğer dikkatinizi dağıtarak sizi bir konuda ikna etmek isteyen biri ile karşı karşıya iseniz ya sizi fiziği ile etkilemeye çalışacaktır ya da başka bir yöne dönerek kafanızı toplamanızı zorlaştıracaktır.
Dikkatli olmazsanız çok çabuk inanabilirsiniz.
18/18
Evet, biz bildiğimiz 11 yalan belirtisini bir araya getirdik. Sizlerle paylaştık. Ya siz hangi belirtileri biliyorsunuz? Bizimle paylaşır mısınız?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.