featured

Floransa’nın En Çok Ziyaret Edilen Müzesi: Ufizzi Galerisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Galleria Degli Uffizi ya da Türkçe adıyla Ufizzi Galerisi, Floransa’nın ünlü tarihi şehir merkezinde bulunan ve dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri konumundadır. Özellikle İtalyan Rönesansı öncesi ve sonrası dönemlerine ait kıymet biçilmez derecede değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapan Ufizzi Galerisi, aynı zamanda dünyanın en eski sanat müzeleri arasında da yer alır.

Kış aylarında dahi önünde uzun kuyruklar oluşan bu sanat müzesini, bu denli ünlü kılan neden ise, Rönesans öncesi ve sonrası dönemin gelişimini bir arada görebileceğiniz belki de tek galeri olmasında saklı diyebiliriz.

Ufizzi Galerisi Tarihi

Uffizi Galerisi’nin ünlü binası 1560 yılında dönemin tanınmış mimarı ve ressamı Giorgio Vasari tarafından tasarlanmıştır. Tamamlanması 21 yıl süren bina, Vasari’nin 1574 yılında gerçekleşen ölümünden sonra dönemin ünlü sanatçıları Bernardo Buontalenti ve Alfonso Parigi tarafından 1581 yılında bitirilmiştir.

Binanın yapılma emrini ise Toskana Grand-Dükü olan Cosimo de’Medici vermiş ancak ömrü Ufizzi’nin tamamlanmasını görmeye yetmemiştir. Galerinin inşaası ise, Cosimo’nun oğlu olan Francesco de’Medici zamanında tamamlanmıştır. U şekline sahip yapı Arno Nehri’ne de bağlanmıştır. Ufizzi, ilk başta sulh yargıçlarının ofisleri ve toplantı salonları için inşa edilmiştir. Zaten “Ufizzi” İtalyancada kelime anlamı olarak “Ofisler” anlamına gelmektedir.

Floransa ve Medici Ailesi

İtalya’nın en önemli kentlerinden biri olan Floransa, tarihi süreç içerisinde önce Toskana’nın başkenti olmuş ve Lombardlar’ın hakimiyeti döneminde hızla gelişmiştir. Daha sonra bankacılık faaliyetleri ile ünlü olan Medici Ailesi kent yönetimini ele geçirmiş ve Floransa adıyla Medici Ailesi neredeyse bütünleşmiştir.

Medici ailesinden Lorenzo’nun kentin yönetimine geçmesi ile birlikte Floransa, sanat ve bilimin merkezi olmuş ve önemli bir medeniyet merkezi haline gelmiştir. Bu anlamda Floransa, İtalyan Rönesansında başlangıcına öncülük etmiştir. Medici Ailesi tarafından tam 300 yıl boyunca yönetilen Floransa, daha sonra İtalya Krallığı’na bağlanmış ve kısa bir süreliğine krallığa da başkentlik yapmıştır.

Ufizzi Galerisinin Dev İsimleri

Medici ailesi tarafından sanat galerisi olarak kullanılan Ufizzi koleksiyonunun önemli bir kısmı, 1581 ile 18’inci yüzyıl arasında Mediciler tarafından toplanmıştır. Bu ünlü sanat galerisinde, başta Leonardo da Vinci olmak üzere dünya sanat tarihine damga vuran Boticelli, Michelangelo, Raphael, Rembrandt, Rubens, Mantegna, Raffaello, Caravaggio, Fra Angelico ve Tiziano gibi dev isimlere ait eserler bulunmaktadır. Bu ünlü sanatçıların eserleri dışında Yunan ve antik Roma dönemine ait heykellerde yine Ufizzi’de sergilenmektedir. Halka açılan ilk müze olma ünvanına sahip Ufizzi Galerisi, 1769 yılında halk ziyaretlerine açılmıştır. 

Ufizzi Galerisi Önemli Eserler

İki katlı ünlü Ufizzi Galerisi içinde toplamda 101 salon bulunmaktadır. Ufizzi’de heykeller de bulunmasına karşın daha çok resim ağırlıklı bir sanat müzesidir. Genelde eserler kronolojik olarak sıralandığından, Ufizzi’de resim sanatının yıllara göre gelişimini de gözlemlemek mümkündür.

Ufizzi Galerisi için ideal ziyaret, ikinci kattan başlar ve birinci katta tamamlanır. Bu galeriyi hakkıyla gezebilmek için tam bir gün ayırmak gerekecektir. Ufizzi’de bulunan en önemli eserleri de şu şekilde sıralayabiliriz;

Venüs’ün Doğuşu – Sandro Boticelli,Müjde (The Annucation) – Leonardo da Vinci,Meryem Ana’nın Taç Giyme Töreni – Fra Angelico,Akil Adamların Hayranlığı (Adoration of Magi) – Leonardo da Vinci,Kutsal Aile (Doni Tondo) – Michelangelo,Urbino Venüsü – Tiziano,Papa Leo’nun Kardinaller ile Oto Portresi – Raphael,Medusa – Caravaggio,Gençken Kendi Portresi – Rembrandt van Rijn,Urbino Dükü ve Düşesi – Piero della Francesca,Osmanlı Portreleri – Ufizzi’de yukarıda sayılanlar dışında, ilk katta Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan ve Barbaros Hayrettin Paşa portrelerini görmekte mümkündür.

Ufizzi Galerisi, Google Arts Projesi ile büyük ölçüde sanal ortama aktarılmıştır.  Ayrıca Ufizzi Galerisi pencerelerinden muhteşem Floransa manzarasını izlemek de ziyaretçiler açısından önemli bir ayrıcalıktır.  Yine cappuccino ve kruvasanları ile ünlü Ufizzi’nin ikinci katında yer alan kafede, Galerinin önemli uğrak noktaları arasındadır.

Ufizzi Galerisine Nasıl Gidilir? Ufizzi Galerisi Ziyaret Saatleri

YouTube video

Floransa kent merkezinde bulunan Ufizzi Galerisi, şehirde bulunan çok sayıda turistik yapıya yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Bu anlamda Signoria Meydanı ve Floransa Katedrali gibi kentin önde gelen turistik merkezlerinden Ufizzi Galerisine rahatlıkla yürüyerek ulaşılabilir.

Her ayın ilk pazar günü,  girişin herkes için ücretsiz olduğu Ufizzi Galerisi, her pazartesi ile 1 Ocak, 1 Mayıs ve de 25 Aralık tarihlerinde kapalıdır. Ziyaret günlerinde 08:15 ile 18:30 arası açık olan Galeri, yoğun talep gördüğünden üç dört saati bulan bilet kuyrukları her mevsim oluşabilmektedir. Bu nedenle online bilet almak daha kolay ve hızlı bir çözüm olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!