featured

Göz Renkleri | Göz Renkleri Nasıl Oluşur? Göz Renkleri Neden Farklıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göz renkleri nelerdir? Göz renkleri nasıl oluşur? Göz renkleri neden farklıdır? Göz renkleri ve özellikleri nelerdir? Rengiyle, tonuyla herkeste farklı olan göz renklerine dair tüm merak ettikleriniz…

Dünya üzerinde görülen birçok göz rengi olsa da her insanın gözlerinin renk tonu farklılık gösterir. Göz renklerinin oluşumu ve göz renklerinin farklı olmasında birçok faktör etkilidir. Bu faktörler birçok insan tarafından merak edilirken aynı zamanda göz renklerinin anlamları da fazlasıyla merak konusu oluyor.

Göz Renkleri ve İsimleri | Göz Renkleri Nelerdir?

Göz renkleri dünya genelinde oldukça çeşitlidir. Aslında büyük oranda genetik bir özellik olan göz renkleri, farklı görünümleri ile yüz görünümünü de tamamen değiştiren bir faktördür.

En çok bilinen ve görülen göz renkleri kahverengi, siyah, mavi ve yeşil olsa da aslında amber yani kehribar rengi, ela, oniks ve bal rengi gibi göz renkleri de insanlarda görülen göz renkleri arasında yer alıyor.

Göz Renklerinin İsimleri | Göz Renkleri Nasıl Oluşur?

Göz renginin oluşumunun temelinde genetik faktörler vardır. Anne ve babadan gelen genetik özellikler ile göz rengi oluşur.

Gözün renkli bölümüne “iris” adı verilir. İris denilen bu bölümde göze renk veren pigmentler vardır. Göz renginin oluşumunda anne ve babanın genetik özelliğinin etkili olması göz rengi oluşumu renklerin karıştırılması olarak da ifade edilir.

Ancak tek faktör elbette genetik faktörler değildir. Yeni doğan bir bebeğin sonradan göz renginin değişme olasılığı da yüksektir. Ancak her iki ebeveyn de siyah ya da kahverengi gibi koyu göz rengine sahipse bebeğin de siyah ya da kahverengi gözlü olma olasılığı yüksektir.

Göz Renkleri Neden Farklıdır? Göz Renklerinin Farklı Olması Neden Kaynaklanır?

Nadiren de olsa bazı insanların her iki gözü arasında renk farklılığı görülebiliyor. Tıpta “Heteroktomi” olarak adlandırılan bu gibi durumlarda bir göz mavi diğer göz ise yeşil olabilir. Ancak bu durum oldukça nadir gören bir durumdur.

İris tabakasında bulunan melanin pigmentinin yoğunluğu aynı zamanda gözün rengini belirler. Her göz rengi kahverengi ise o halde o gözdeki melanin pigmentinin fazla olduğunu söylemek mümkün olurken yeşil ve mavi gibi renkli gözlerde melanin pigmentin daha az oranda olduğunu söyleyebiliriz.

Bir insanın eğer her iki gözündeki melanin pigmenti oranı farklı ise bu durumda gözlerinin renkleri arasında farklılıklar görülebilmesi normal olarak karşılanır.

Göz Renkleri ve Özellikleri | Göz Renkleri Anlamları

Göz renklerinin anlamı her dönem merak edilen bir konu olmuştur. Yapılan çalışmalar ve gözlemler, göz renginin aslında karakter özellikleri üzerinde etkili olduğunu da gösteriyor. Bu nedenle de her göz renginin aslında karakteristik açıdan bir anlamı olduğunu söylememiz mümkündür.

Yapılan araştırmalar; göz renginin beyindeki frontal lob ile aynı genden etkilenip meydana gelir. Bu da şu demek oluyor ki; aslında vücudumuzun var olmasını sağlayan temel parçalar, aynı zamanda göz rengimizi de oluşturuyor.

Peki göz renginize göre karakteristik özelliklerinin ne olduğunu biliyor musunuz? İşte göz renkleri ve özellikleri…

Kahverengi Göz Renkleri

Liderlik ruhuna sahip olan ve sanki liderlik yapmak için dünyaya gelmiş olan kişilerin genellikle göz renkleri kahve tonları olduğu söyleniyor. Özellikle koyu tonlardaki kahverengi gözleri olan kişiler, liderlik yaparken aynı zamanda herkesle uzlaşabilecek karakterler olarak biliniyor.

Her alanda başarı sağlayabilen kahverengi gözlü kişiler, özellikle spor alanında devasa bir başarı gösteriyor. Azmetmekten asla vazgeçmeyen bu karakterler, direnme güçleri ile tanınırlar.

Ela Göz Renkleri

Özellikle ülkemizde çok sık rastlanan renkli göz tipleri arasında göz renkleri ela olanlar geliyor. Ela göz rengi; yeşilden kahverengiye doğru yumuşak bir geçiş yapar. Bu geçişi yaparken de adeta bir cümbüş oluşturur.

Plan yapmadan her anını spontone yaşayan ela gözlüler; özgürlüğünü seven, dengeli olarak bilinseler de gizemli yanlarıyla şaşırtan karakterlerdir. Bu göz rengi üzerine yapılmış bilimsel araştırmalar da mevcuttur.

Bir üniversitenin yapmış olduğu bilimsel araştırmalara göre; ela gözlü olan kişilerin sindirim yol hastalıklarını çok fazla yaşadıkları görülmüştür. Kan testleri sonuçları ise ela gözlülerin karaciğerlerinde ortak bir değer olduğunu ve bu nedenle de yaşadıkları sağlık sorunlarının aynı olduğu gözlemlenmiştir.

Amber Göz Rengi | Kehribar Göz Renkleri

Dünya genelinde oldukça nadir görülen göz renkleri arasında yer alan amber ya da diğer adıyla kehribar göz rengi, aynı zamanda halk arasında bal rengi göz rengi olarak da biliniyor.

Sıcak kanlı ve insan canlısı olarak bilinen kehribar, amber ya da bal göz rengi olan kişiler her ortamda kendisini sevdirmeyi başaran karakterler olarak da biliniyor. Az ve öz konuşurlar ve sevdikleri kişileri çok fazla sahiplenirler.

Duygularını iç dünyalarında yaşamayı tercih ederler ve sadakat onlar için son derece önemlidir. Ayrıca tüm detaylara takılır ve adeta detaylarda boğulabilirler.

Yeşil Göz Renkleri

Çekiciliğin ve seksiliğin tek adresi ise göz renkleri yeşil olan kişilerdir. Yeşil gözlülerde yönetme ve liderlik özelliği yoktur. Ancak buna rağmen saman altından su yürüten yeşil gözlüler, kendisini göstermeden insanları yönlendirmeyi seven karakterlerdir.

Sürekli ipleri dolayısıyla da kontrolleri elinden bırakmayan yeşil gözlüler üzerinde yapılan gözlemler sonucunda bu kişilerin hem gizemli hem özgüvenli hem de yaratıcı kişilikler olduğu görülmüştür. Adeta öfke kontrolünün kitabını yazmış olan yeşil gözlüler; kriz süreçleri için en doğru karakterlerdir.

Mavi Göz Renkleri

Gözler mavi olan kişilerin manevi yönünün son derece güçlü olduğu aşikardır. Ancak iyi ya da kötü insan olmak ve bu manevi gücü hangi alanda kullanmak tamamen onların seçimine kalıyor. Mavi gözlü kişilerde en fazla görülen özelliklerin başında ise egoistlik geliyor.

Gelişime açık ve modern karaktere sahip olan mavi gözlü olanlar, her ortama kolaylıkla adapte olsalar da özgürlükleri ile ön plana çıkıyorlar. Tüm bunların yanı sıra eğer tüm mavi gözlüler bir araya gelse bu toplumun tamamen özgürlükçü bir toplum olabileceğini söyleyebiliriz.

Göz Renkleri Oranları | Nadir Göz Renkleri Hangileridir?

Dünya çapında değişmeyen gerçeklerden birisi de bazı göz renklerinin diğer göz renklerine göre daha nadir görülüyor olmasıdır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; göz rengi genetik faktörlere göre oluşur. Bu nedenle de bir çocuğun anne ve babasının göz rengine göre çocuğun göz rengini tahmin etmek olasıdır.

Bazı göz renkleri nadir olarak görülür. Çünkü bu göz renklerinin genlerini taşıyan insan sayısı da oldukça azdır. Bu konudaki bilimsel araştırmalar ise günümüzde hala devamlılığını sürdürüyor.

Dünyada En Az Hangi Göz Rengi Var?

Dünya genelinde en nadir görülen göz rengi yeşil olarak bilinse de aslında amber yani bal rengi ya da kehribar olarak bilinen göz rengidir. Bu nedenle de dünyadaki en az görülen göz renklerinin yeşil ve amber göz rengi olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’nin Yüzde Kaçı Mavi Gözlü?

Türkiye’de en çok görülen koyu göz rengi siyah ve kahverengi olurken yine en fazla görülen renkli göz tipi ela göz rengi oluyor. Yapılan araştırmalar ise Türkiye nüfusunun sadece %12’lik kısmının yeşil ve mavi gözlü olanların oluşturduğunu gösteriyor.

Yeşil Göz mü Daha Nadir Mavi mi?

Nadir görülen göz renkleri denildiğinde aklımıza ilk olarak elbette mavi ve yeşil renkler geliyor. Ancak yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde her iki göz rengi arasında en nadir olanın yeşil göz olduğu saptanmıştır.

Kehribar Göz Rengi Yüzde Kaç?

Kehribar göz rengi; bal rengi ve amber rengi olarak da adlandırıldığında çoğu zaman karıştırılan bir göz rengi olmakla birlikte aynı zamanda nadir görülen göz renkleri listesinde de ilk sırada yer alıyor.

Genellikle ela göz rengi ile karıştırılan kehribar göz rengi, toplam dünya nüfusunda sadece %5 oranındaki kişilerde görülen bir göz rengidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!