featured

Dünya Üzerinde Bulunan En Nadir 6 Meyve

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Üzerinde Bulunan En Nadir 6 Meyve

İnternette nadir bulunan meyvelere bakarsanız, karşınıza çıkan listeler yalnızca nadir oldukları varsayılan meyveleri gösterir. Çünkü listeyi hazırlayanlar kendi ülkelerinin dışında zor bulunan meyveleri listelemeyi tercih ederler. Bu meyveler özellikle Batı’da egzotik olabilir, ancak nadir değildir ve doğal ortamlarında da oldukça yaygındır. Nadir meyveler listemiz için, aslında vahşi doğada çok az sayıda bulunan meyveler derledik. Bu nadir meyvelerin tümü kritik bir şekilde tehlike altındadır ve nesillerinin tükenmesi çok yakın olabilir.

6 – Nadir Meyve Türlerinden Caféier de Humblot

Caféier de Humblot’un tohumları dünyanın en sevilen içeceklerinden biri olan kahvenin oluşmasını sağlayan çok önemli bir meyve yetiştiriyor. Bu nadir kahve bitkisi, Comoro Adaları’na özgüdür (Afrika’nın güney-doğu kıyılarında) ve çoğu Coffea bitkisi türü gibi doğal olarak kafeinsizdir. IUCN Kırmızı Listesine göre, muhtemelen vahşi ortamda kalan 110 Caféier de Humblot bitkisi vardır ve sayıları azalmaktadır.

Caféier de Humblot, tarımın genişlemesinden dolayı habitat kaybı ile tehdit ediliyor. Ormanların çoğu, nadir görülen kahve bitkisinin kesimi ile karşı karşıya kaldı.. Ek olarak, Caféier de Humblot’un araştırılması sırasında, salyangozların meyvelerin her yerine ulaştığı görülmüştür. Bu durum bitkinin üreme hızını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

5 – Pimentero de Temisas Meyve Türü

Pimentero de Temisas, İspanya’nın Kanarya Adaları’nda bulunan Gran Canaria adasında yetişir. İspanyolca’da Pimentero de Temisas, “Temisas biberi” anlamına gelir ve bu nadir meyveye “orman domatesi” olarak da isimlendirilir. Pimentero de Temisas meyve yetiştirmesine rağmen, yerliler tarafından canlı mor çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak kullanılır. .

Temisas, Barranco de la Cruz-Lomo del Chorrillo, Fortaleza Grande, Risco del São ve Risco Gallegos-Amurga köylerinin yakınında, yabani bölgelerde yetişir ve sadece 93 adet Pimentero de Temisas bitkisi olduğu tahmin edilmektedir. Neyse ki, Pimentero de Temisas korunan bir türdür ve Ulusal Nesli Tehlike Altındaki Türler Kataloğu’nda ve Kanarya Adaları’ndaki Korunan Türler Kataloğu’nda listelenmiştir. Pimentero de Temisas ayrıca Viera ve Clavijo Botanik Bahçeleri’nde de yetiştirilmektedir.

4 – Sardinian Currant Üzüm Meyvesi

adasındaki Nuoro eyaletinde bir yerde yetişir. Yıllar içinde, tahmin edilen Sardinian Currant üzümü bitkisi sayısında dalgalanma görülmüştür, ancak 2017’den en son veriler yaklaşık 80 olgun Sardinian Currant üzümü bitkisi olduğunu belirtmektedir.

Geçmişte, Sardinian Currant üzümü boreal bölgede daha yaygındı, ancak bugün yalnızca bir yerde bulunuyor. Sardinian Currant üzümü için en büyük tehdit, yaban kedisi ve yaban keçisi gibi vahşi hayvanların otlamasıdır. Dış tehditlere ek olarak, Sardinian Currant üzümü bitki sayısı ile sınırlı son derece düşük bir meyve üretim oranına sahiptir.

3 – Gergeranian Armudu

Gergeranian Armudu, Ermenistan’daki Ger-Ger köyü yakınlarında bulunan nadir bir meyvedir. Mevcut olan Gergeranian Armudu bitkisinin 50 adetten az olduğuna inanılıyor. Küresel Ağaç Derneği, Gergeranian Armudu hakkında daha fazla şey bulabilmek için çalışıyor ve aslında yeni yerlerde çok küçük ağaç popülasyonları da buldu.

Nadir armutun sınırlı dağılımı insanlardan çok fazla etkileniyor. Gergeranian Armudu’nun yetiştiği orman, ortak hayvan otlatma ve saman yapımı için mera olarak kullanıldı. Küresel Ağaç Derneğiı tarafından yapılan son bir saha çalışması sırasında, Gergeranian Armut ağaçlarının bazılarının, tarım arazilerini temizlemek için yakılan ateşlerden zarar gördüğü anlaşıldı.

2 – Madagaskar Muzu

Madagaskar Muzu veya Ensete perrieri, Etiyopya’nın en önemli gıda mahsulü olan Habeş Muzuna bağlı vahşi bir muz türüdür. Ayrıca ABD ve Avrupa’da marketlerde satılan muz olan Cavendish muzuyla da yakından ilgilidir. Cavendish de dahil olmak üzere pek çok muz türü tehlike altında olsa da, Madagaskar Muzu kritik bir şekilde daha çok tehlike altında.

Batı Madagaskar’da yetişen en az üç adet olgun Madagaskar Muz bitkisi olabilir. Bilim adamları, olgun bitkilerin yakınında büyüyen Madagaskar Muz fideleri buldular ve bir gün olgunluğa erişebileceklerini umuyorlar. Madagaskar Muzu, büyük tohumlarından dolayı ekilmemiş olsa da, zararlılara ve hastalıklara duyarlı olan en sevilen yenilebilir muz türlerini kurtarmanın bir anahtarı olabilir.

1 – Murray’nin Eriği

Murray’nin Eriği, sadece Teksas’ta bulunan bir yabani erik türüdür ve o kadar nadirdir ki, 1928’de ilk keşfedilmesinden bu yana hayatta kalan bitkilerin hiç birisinin meyve üretmediği görülmüştür. Çünkü bilinen tek bitkilerin hiç biri çoğalmamıştır. Bu faktörler nedeniyle, Murray’nin Eriği dünyadaki en nadir meyvedir.

Ne yazık ki, botanik bahçelerinde veya kış bahçelerinde yetişen meyve türlerinden Murray’nin Eriği bitkisi yok. IUCN Kırmızı Listesi’ne göre, kaç Murray’nin Eriği bitkisinin kaldığını ve kalan bitkilerin hangi tehditlerle karşı karşıya kalabileceğini belirlemek için daha fazla saha araştırması yapılması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir: Pırasanın 12 Mucizevi Etkisi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!