featured

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu PMS Dönemi Nedir ? PMS Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PMS dönemi, regl dönemi öncesinde yaşanan fiziksel ve duygusal değişimler olarak bilinmektedir. PMS dönemi nedir, sorusunun asıl cevabı ise PMS dönemi boyunca yaşanan hormonal değişimlere bağlanmaktadır. 

Regl Dönemi Nedir? 

Regl dönemi, döllenme olmayan yumurtaların atılmasını sağlayan, sağlıklı bir süreçtir. 11 ile 14 yaşları arasında ilk regl dönemi görülürken, 17 yaşına kadar görülmemesi, hormonal bir probleme işaret ediyor olabilir. Bu noktada ailenin çocuğunu takip etmesi ve gerekli olduğunda hastaneye götürmesi gerekmektedir. 

PMS Nedir? 

PMS dönemi, regl dönemi başlamadan önce yaşanan hormonal kaynaklı problemlerdir. Kadınların yüzde 75 gibi büyük bir bölümünde PMS dönemi oldukça ağır yaşanır. Baş ağrısı, karın ağrısı, halsizlik ya da mide bulantısı bu rahatsızlıkların en çok yaşananlarıdır. 

PMS ne demek, sorusunun cevabına gelecek olursak, adet kanaması öncesinde yaşanan hafif ya da ağır tüm fiziksel ve psikolojik değişiklikler olarak tanımlanmaktadır. Premenstrual Sendrom kelimelerinin kısaltmasından oluşan PMS, her kadında farklı oranda görülür. Bazıları çok ağır bir pms dönemi yaşarken, bazılarının günlük hayatını neredeyse hiç etkilemez. 

1 – PMS Belirtileri Nelerdir?

Kadınların yaşadığı en genel PMS belirtileri, karın ağrısı, halsizlik, mide bulantısı ve kasık ağrısı şeklindedir. PMS dönemi şikayetleri arasında yalnızca fiziksel şikayetler bulunmamaktadır. İşte, fiziksel ve psikoloji PMS belirtileri

a – Fiziksel PMS Dönemi Belirtileri

Fiziksel PMS dönemi belirtileri arasında en çok karşılaşılanı karın, kasık ve bel ağrısıdır. Bunun yanında bacak ve diz ağrısı da sıkça belirtilen PMS şikayetleri arasındadır. Ayrıca bu dönemde göğüs hassasiyeti ve uykuya dalma problemleri de görülmektedir. 

b – Psikolojik PMS Dönemi Belirtileri

Kadınlar regl dönemi öncesinde fiziksel hassasiyetin yanı sıra duygusal olarak da değişime uğrarlar. Özellikle aşırı duygusal olma, alınganlık ya da stresli olma durumu, bu dönemin en belirgin özellikleri arasındadır. Regl dönemi öncesinde dikkat ve konsantrasyon bozukluğu yaşadığını belirten kadınların sayısı da oldukça fazladır.

2 – PMS Dönemi Neden Yaşanır?

Yapılan araştırmalar, PMS dönemi nedenleri konusunda kesin bir sonuca ulaşamamıştır. Fakat elde edilen araştırma sonuçlarına göre muhtemel nedenler belirlenmiştir. Fakat bu nedenler kişinin hormon ve kan değerlerine göre değişiklik göstermektedir. Muhtemel PMS dönemi nedenleri:

Yumurtalamayı engelleyen birtakım hormonlar vücudun sinir sistemini etkileyebilir. Serotonin maddesinin regl dönemi öncesi sık ve yoğun salgılanması PMS dönemi nedeni olabilir. Kalsiyum eksikliği, PMS dönemi fiziksel şikayetlere neden olabilir.Magnezyum eksikliği PMS döneminde bacak ve diz ağrısına neden olabilir. Stresli bir dönemde yaşanan PMS döneminin normal psikolojideki döneme göre çok daha ağrısılı ve ağır geçtiği düşünülmektedir. 

3 – Kimler PMS Dönemini Ağır Geçirir? 

PMS dönemi hemen her kadında görülebilen bir sendromdur. Fakat bu sendromun düzeyi kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada, 

PMS dönemi boyunca büyük ağrılar yaşayan annenin kızı da genellikle aynı oranda rahatsızlık hisseder. Yaş ilerledikçe PMS dönemi şikayetleri azalma göstermektedir. Şeker hastaları, PMS dönemini ağır geçiren kişiler arasındadır. Kronik rahatsızlığı olan kişiler PMS dönemini daha ağır yaşar. Örneğin, böbrek rahatsızlığı olan ya da migren rahatsızlığı olan kişiler PMS ağrılarını daha sık ve yoğun yaşarlar. Ayrıca regl dönemi vücudun yaşadığı hassasiyetten dolayı bu hastalıkların bu dönemde daha sık görüldüğü bilinmektedir. 

4 – PMS Tanısı Nasıl Konulur

PMS tanısı koymak için kişinin 3 – 4 ay boyunca takip edilmesi gerekmektedir. Kişinin sosyal hayatını etkileyen bir düzeyde rahatsızlık söz konusuysa ve bu her ay tekrar ediyorsa, doktora başvurularak kan değerlerine bakılması gerekmektedir. 

5 – PMS Tedavisi Nasıl Yapılır? 

PMS tedavisi, PMS dönemi boyunca şiddetli bulgular gösteren kişilere uygulanır. Hafif şiddette yaşanan sorunlar için bir tedavi uygulanmaz. PMS tedavisi sürecinde herhangi bir özel ilaç kullanılmaz. Fakat PMS dönemi yaşam alışkanlıkları üzerinde değişiklikler önerilir. 

– PMS Dönemi Boyunca Beslenme

PMS dönemi beslenme alışkanlığı az ve sık yemek yemek üzerine olmalıdır. Bolca meyve ve sebze tüketmek ve ayrıca et ve süt ürünleri tüketmek vücudun ihtiyaç duyacağı besinleri almasını sağlayarak hormon değişimleri sırasında bitkinlik hissini azaltır. Bu dönemde kahve ve çaydan uzak durulması önemli bir noktadır. 

PMS Döneminde Spor

PMS dönemi boyunca günde en az yarım saat yürümek, vücudun kendisini yenilemesine yardımcı olur. Düzenli spor yapmayan kadınların, yapanlara oranla daha yüksek şiddette ağrı hissettiği bilinmektedir. Bu nedenle sadece regl öncesi dönemde değil; günlük hayatta da hareketli yaşam sağlıklı bir alışanlıktır. 

– Vitamin Takviyesi

PMS dönemini ağır geçiren kişilerin büyük bir çoğunluğunda A, E, B6 ve B12 vitamini eksikliği olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle sendrom ile karşı karşıya kalan kişilerin günlük vitamin takviyesi kullanmak ya da bu dönemlerde takviye almaları gerekebilir. Bu noktada doktor önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. 

6 – Adet Gecikmesinin PMS Sendromu Üzerinde Etkisi Var mıdır? 

Adet döneminin gecikmesinin PMS sendromu oluşmasında değil, bu sendromun hissediliş seviyesinin artmasında büyük etkisi vardır. Çünkü adet öncesi dönemde kadın vücudu hem hormonal hem de sinirsel olarak farklılaşmalar yaşar. Bu dönemin daha uzun sürmesi ise PMS sendromu şiddetini artırabilir. 

7 – Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Adet gecikmesi oluşmasına etki eden birçok neden vardır. Kadınlar adet zamanlarının 2-3 gün geçmesinden sonra hemen hamilelik testleri yapmaya başlarlar. Fakat adet gecikmesi her zaman hamilelikle sonuçlanmamıştır. Adet gecikmesinin nedenleri değişkenlik gösterir. Bu nedenleri sizlere başlıklar altından anlatacağız. Adet Gecikmesi Neden Olur?

Stres

Hayatımızın çoğu zamanı stres altında geçer. Stres insan vücudunda çoğu bölgeye etki ettiği gibi adet gecikmesine neden olur. Stresli zamanlarımızda vücudumuz hamileliğe kendini hazır hissetmez ve yumurtlamayı sağlayan hormonda azalma görülür. Yumurtlamanın azaldığı dönemlerde hamilelik olmayacağı gibi adet gecikmeleri de görülür.

Yoğun çalışma temposuna bağlı olarak stres de artacaktır. İş hayatı dışında başka nedenler de strese neden olabilir. Kendinizi iyi hissediyor olmanız duygusal streste olmadığınız anlamına gelmez. Duygusal streste adet gecikmesi görülmesi doğaldır.

Hastalık

Yaşadığınız duygusal stresler dışarısında fiziksel stres ve hastalıklar da adet gecikmesine neden olabilir. Herhangi bir fiziksel hastalık geçirdiğiniz anlar yumurtlama dönemine denk gelirse, yumurtlamada gecikmeler gözükür. Yumurtlama gecikmeleri de doğal olarak adette gecikmektedir. En basit olarak grip enfeksiyonu yakalandığınız an, yumurtlama dönemine denk geliyorsa adetinizde gecikmeler olabilir.

İlaçlar 

Kullandığınız ilaçlar arasında özellikle doğum kontrol ilaçları adet gecikmesine neden olabilir. Herhangi bir ilaca yeni başladıysanız bu gibi yan etkileri olup olmadığını doktora danışmanızda fayda var. Doğum kontrol ilaçlarının kullanımda bazı aylarda adet gecikmesi olabildiği gibi bazı aylarda da adet görülmez. Antidepresan gibi ilaçlar adet gecikmesine neden olabilir.

Seyahat

Yapacağınız seyahatlerde varacağınız yerlerin saat farklarından dolayı vücut değişiklikler gösterebilir. Örneğin Türkiye’de çalıştığınız mesai saati ile yurtdışına gittiğinizde değişen çalışma saatleri farklılık gösterir. Bu farklılık hormon düzeylerinde değişiklik gösterebilir. Bu sebepte adet gecikmesine neden olabilir.

Yaş

Yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda adet döngüsü birkaç yılda düzene girmeye başlar. Kadınlar yıllar ile beraber adet zamanlarının değiştiğini ve ağrı şiddetlerinin azaldığını görmektedir. Menopoz zamanlarının habercisi olarak da adet düzensizlikleri gözlemlenmeye başlayabilir.

Kilo Değişimi

Vücuttaki kilo değişikliği adet gecikmelerine ve durmasına neden olabilir. Aşırı kilo alımlarında ve kilo kayıplarında bu gibi değişiklikler görülebilir. Bu yüzden kilo alımları ve kilo verimlerine dikkat edilmelidir. Uzmanlardan bu konu hakkında yardım almanız sizin sağlığınız için daha önemli olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Regli Döneminde Zayıflatan Diyet Listesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!