featured

Dünyada En Çok Kahve Üreten Ülke Hangisi? İşte, Dünyanın Kahve Liderleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.” diyen büyüklerimiz ne güzel söylemişler. Bir fincan kahve eşliğinde ne çok dertler anlatılır, ne büyük planlar yapılır. Bazılarımız çok sevdiğimiz aşkımızı anlatır, bazılarımız anne ve baba ile yaşadığımız sorunları, bazılarımız iş çıkışı yorgunluk atmak için arkadaşımızı alıp geliriz kahve içmeye, bazılarımızsa herkesten uzaklaşıp kafa toplamak için tek başına geliriz. 

Kimle içersek içelim, ne zaman olursa olsun, bazılarımız için kahve vazgeçilmezdir. Kahvenin zararları birçok araştırma tarafından kanıtlansa da kahve kültürü dünyanın her yerine yerleşmiş durumdadır. Her kültür kendisine özel aromalar ile yeni kahveler üretmiştir. Damla sakızı, çikolata, çilek ve hatta ballı kahve üreten ülkeler bile var. Bu yazımızda daha önce belki de hiç merak etmediğiniz bir soruya cevap vereceğiz: Dünyada En Çok Kahve Üreten Ülke Hangisidir? Dünyanın kahve liderleri kimler? İşte, cevaplar!

Dünyanın Kahve Liderleri!

Dünyada en çok kahve üreten ülke listesini oluşturan ülkeler bu özelliğini coğrafyalarından almaktadır. Kahve üretilebilmesi için ülkenin  23. kuzey ve 25. güney paralelleri arasında bulunması gerekmektedir. Bunun dışındaki bölgelerde ne yazık ki kahve üretimi yapılamamaktadır. Bu noktada, bu coğrafi konumu üretime dönüştüren kahve lideri ülkeler bulunmaktadır. İşte, dünyanın kahve liderleri!

1 – Dünyada En Çok Kahve Üreten Ülke: Brezilya

150 yıla yakın bir süredir kahve üretimi yapan Brezilya, dünyanın kahve lideri! Her yıl 27 bin kilometre kare alanda kahve üretimi yapan ülkenin yıllık üretim miktarı ise 3,019,051 metrik tondur. Brezilya ülkesinde en çok üretim yapılan eyaletler Minas Gerais, Sao Paulo ve Parana’dır. Kahve lideri ülke, diğer tüm kahve lideri ülkelerden farklı bir üretim yöntemi kullanıyor. Kahve çekirdeklerini güneş altında kurutarak daha yoğun bir aroma elde ediyor. Brezilya kahve çeşitlerine değinecek olursak, Brezilya kahvelerinde genellikle meyve aroması tercih ediliyor. 

2 – Vietnam

Dünyada en çok kahve üreten ülke sıralamasında ikinci sırada Vietnam geliyor. Vietnam, bol sütlü kahveleri ile ünlü olan ülkede yılda 1,460,800 Metrik Ton kahve üretiliyor. Vietnam’da kahve üretimi, ülke ekonomisini büyük ölçüde destekleyen ana ürünlerden biri olmayı başarıyor. Diğeri ise pirinç.

3 – Kolombiya

Dünyanın kahve liderleri sıralamasının üçüncü sırasında yılda 745,084 Metrik Ton kahve üretimi ile Kolombiya geliyor. 1980 ile 2010 yılları arasında yaşanan aşırı sıcak havalardan dolayı özel üretim kahve çekirdeklerini üretme noktasında problem yaşayan ülke listedeki ikinci sırasından üçüncülüğe geriledi. 

4 – Endonezya 

660,000 Metrik Ton üretim hacmi ile dünyada en çok kahve üreten ülke sıralamasının dördüncü sırasında yer alan Endonezya, özellikle Robusta kahve üretiminde bir dünya lideri. Endonezya ‘da 1 milyon hektardan fazla bir bölge kahve üretimine ayrılmış durumda. Bu yönü ile ülkenin çok büyük bir ekonomik kaynağı olan Endonezya ‘da kahve yoğun aromaya sahip. 

5 – Etiyopya

Arabica kahve çekirdekleri üretiminde dünya lideri olan Etiyopya kahve ihracatında çok önemli bir güce sahip. Yılda 469,091 Metrik Ton kahve üreten ülkede kahve üretimi için 15 milyon personel çalışıyor. Harar, Limu, Sidamo ve Yirgacheffe kahve çekirdeklerinin ilk üretim yeri olan Etiyopya, kahve üretimi konusunda tüm dünyaya örnek olmaktadır. 

6 – Honduras

Honduras, kendi başına tüketilebilen kendine özel kahveyi üretmiş olsa da, henüz bir tescillenme söz konusu olmadığı için diğer harman kahvelerin içinde kullanılmaktadır. 358,000 Metrik Ton kahve üretimi ile dünyada en çok kahve üreten ülke sıralamasının altıncı sırasında yer alan Honduras, küçük bir ülke olmasına rağmen çok başarılı bir kahve üreticisidir. 

7 – Hindistan 

Dünya Gida ve Tarim Örgütü verilerine göre 2018 yılında 348 bin metrik ton üretim yapan Hindistan, listemizin yedinci sırasında yer alıyor. Hindistan kahve üreticileri aynı üretim alanında tarçın, kahve ve kakule bitkilerini bir arada yetiştiriyorlar. Bu da Hindistan kahve aroması içerisinde bu üç bitkinin bir arada olmasını sağlıyor. Hindistan her yıl ürettiği kahve çekirdeklerinin  yüzde 80 gibi bir bölümünü Rusya ve Avrupa’ya ihraç ediyor. Bunun en temel sebebi ise ülkede çay kültürünün yerleşmiş olmasıdır. 

8 – Uganda

288,000 Metrik Ton kahve üretimi ile dünyada en çok kahve üreten ülke sıralamasının sekizinci adımında yer alan Uganda, kahve üretim merkezlerinin özelleştirilmesi ile çok büyük bir atağa çıkmıştır. Hindistan gibi Uganda da üretilen tüm kahvenin büyük bir kısmını ihraç etmektedir. 

9 – Meksika 

Meksika kahvesi herkesin büyük bir hazla tükettiği Arabica kahvesini kapsıyor. Meksika’da üretilen 234 bin metrik ton kahvenin çok büyük bir kısmı  Amerika Birleşik Devletleri tarafından satın alınıyor. 

10 – Guatemala 

Dünyada en çok kahve üreten ülke sıralamasının son basamağında Meksika’ya komşu olan Guatemala yer alıyor. 2011 yılına kadar Orta Afrika kıtasının en büyük kahve üreticisi olan Guatemala, 2011 yılında bu ünvanını Honduras’a teslim etti. Ülkede kahve üretiminden sorumlu özelleştirilmiş bir kurum bulunuyor: Anacafé (Asociación Nacional del Café). Anacafé ülkenin kahve üretimini oldukça başarılı hale getiren önemli bir kurumdur. 

Kahve Nasıl Üretilir?

https://www.youtube.com/watch?v=jwWfxB81BGU

Kahve nasıl üretilir, sorusunun cevabı iki şekilde verilebilir: Kahve çekirdeğinin toplanış şekline göre ve kahve çekirdeğinin işleniş şekline göre. 

Kahve Çekirdeği Nasıl Toplanır?

Kahve çekirdeği, iki şekilde toplanır: Elle ve makine ile. Kahve çekirdeği nasıl toplanmalıdır? diye soracak olursak doğru yöntem elle tek tek toplama işlemidir. Zaten, elle toplanan kahve üretimi yapan firmaların kahveleri hem tat hem de yoğunluk olarak makine ile toplamaya göre daha kalitelidir. Ayrıca, elle toplama şeklinde hasat yapan firmalar daha yüksek fiyatlara satış yapmaktadır. Makine ile kahve toplama işleminde ise makine, kahve çekirdeğini dalları ile birlikte topladığı için ham ve olgun meyveler aynı anda toplanarak kahvenin olması gereken aromadan biraz farklı bir tada sahip olmasına neden olur. 

Kahve Nasıl İşlenir? 

Kahve iki şekilde işlenir: kuru işleme ve ıslak işleme. Kuru işleme yöntemi ile kahve işleme sırasında olgunlaşmamış meyveler eleme ya da elle ayırma yöntemleri ile ayrılarak olgunlaşmış meyveler güneş alan bir alana serilir. Kuruyan meyveler, titreşim esaslı ayıklama makineleri ile ayıklanır. Bu hali ile satışa hazır olan çekirdekler çuvallanarak kargolanır.

Islak işleme yöntemi ile kahve işleme sırasında ise toplanan kahve meyveleri 2 – 3 gün süreyle suda bekletilir. Olgunlaşmamış kahveler suyun üst kısmına çıkar. Bu da kahvelerin olgunlaşmışların kolayca belirlenmesini sağlar. Sudan çıkarılan kahveler ise güneşin altında kurutularak yine makine ile kabuklarından ayırma işlemine tabi tutulur. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!