featured

Obezite Cerrahisinde Mide Balonu Nedir? Mide Balonu Nasıl Yapılır? Mide Balonunun Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Obezite cerrahisinde mide balonu nedir? Günümüzde obezite rahatsızlığı her geçen gün daha fazla artıyor. Bunun sebebi hareketsiz kalmak, hazır yemekler yemek, düzensiz beslenmek ve kendine vakit ayıramamak ön planda yer alıyor. Durum böyle olunca kilo artışı kaçınılmaz oluyor.

Zaman içerisinde kişiler aşırı kilodan obez sınırına gelerek hastalığın pençesine kendilerini kaptırıyorlar. Durdurulamayan ve daima kilo aldıran bu hastalık, hayatı ve iç organları mahvedecek şekle geliyor. Bunun önüne geçmek için günümüzde oldukça ileri seviyeye gelen teknolojiden faydalanarak pek çok yöntem ortaya çıkarılmıştır.

Bu yöntemlerden bir tanesi olarak kesin sonuçlar ortaya çıkaran midebalonu cerrahi yöntemidir. Obezite için önemli bir yöntem olarak gerçekleştirilen mide balonu yöntemi, aşırı yemek yiyen kişiler için uygulanır. Bu şekilde obez hastası olanlar aşırı yemek alışkanlığından uzaklaşabiliyor.

Öyleyse mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır ve obezite cerrahisi nedir? Birlikte görelim.

Mide Balonu Nedir?

Obezite cerrahisinde mide balonu ile ilgili yöntemi, aşırı kilolu olan bireylerin zayıflama için vermiş oldukları çabalarına destek amaçlı uygulanan önemli bir tedavi yöntemidir. Mide içerisine konulan balon, silikon yapıya sahipli ediyor. Bu sayede obezite hastası olanlar için zayıflama adına destek sağlanıyor.

Silikon yapısı ile mide asidine karşı geldiği için erime söz konusu değildir. Kişinin yeme alışkanlığı ve midenin yapısına göre özel üretilerek mide içerisine takılır. Böylece mide balonu olan kişi rahat bir şekilde istediği zaman yemek yiyemez. Çok hareket etmese bile fazla yemek yemediği için vücut kendi yağını yakmaya başlar. Daha sonra obez kişi spor yapabilme kapasitesine geldiğinde ufak hareketlerle birlikte kilo verimine destek sağlar. Böylece her geçen gün kilo da azalma görülür ve istenen seviyeye ulaşılması mümkündür.

Mide Balonu Nasıl Yapılır?

YouTube video
Mide balonu uygulaması öncesinde kişisel olarak buna hazır olup olunmadığına karar vermek gerekir.

Uygulamanın yapılması için kişi 8 saat önceden aç kalması gerekir.Hasta bu şekilde hazır olduğunda sakinleştirici verilir ve uyutulur.Ardından operasyon başlar ve mide balonu midenin içerisine getirilir.Balonun yerleştirilmesine hiçbir engel bulunmuyorsa sönük bir biçimde mideye yerleştirilir.Endoskopik şekilde sıvı ya da hava seçimine bağlı olarak 400-500 cc hacme kadar şişirilir ve işlem tamamlanır.Bu durum 10 dakika içerisinde biter ve hasta uyandırılarak dinlenme odasına götürülür.Kısa süreliğine hasta gözetim altında tutulur.

Mide Balonu Neden Yapılır?

YouTube video

Aşırı kilolu kişiler için obezite cerrahisi içerisinde mide balonu oldukça önemli bir uygulamadır. Pek çok kişi bu yöntem aracılığıyla istediği kiloya ulaşarak, daha sağlıklı bir yaşama adımlarını atmıştır. Yemek yeme konusunda kendisini tutamayan ve güvenemeyen kişiler için uygulanarak, yemek yeme durumunu en aza indirmek sağlanır.

Kişi ne zaman bir şeyler yemek istese, midebalonu sayesinde ufak lokmaları geçemeyecektir. Tabii ki bu durum doktor kontrolü altında gerçekleşerek süreç ilerler. Haftada bir defa doktor kontrolüne gidilerek, balonun nasıl olduğu anlaşılır. Kendiliğinden sönme durumu olduğunda bağırsaklarda tıkanıklık ve mide de ülsere neden olabilir. Bu nedenle hafta da 1 defa doktor kontrolü gerçekleşir. Oldukça basit bir operasyonla takılan mide balonu, vücut kitle endeksine uygun bir şekilde kişilerin midelerine yerleştirilir.

Balon 6 ay ve 12 ay olarak değişiklik gösterdiğinden, istenen kitle endeksi ne ise o duruma göre balon ömrü uzatılır. Hava ya da sıvı olarak 2’ye ayrılan mide balonları, kişinin isteğine göre gerçekleşir. Ayrıca piyasa da bulunan mide balonu fiyatları hastanelere göre farklılık gösteriyor.

Obezite Cerrahisinde Mide Balonunun Önemi

Yaklaşık olarak 40 yıldan fazla geçmişi bulunan mide balonları, zayıflamak isteyen kişilerin ilk olarak tercih ettikleri bir uygulamadır. Çünkü bu uygulama sayesinde başarı, istenilen sonuçlara varabiliyor. Başarılı bir yöntem olarak ön plana çıkan mide balonu uygulaması, en kolay operasyonlardan sayıldığından her zaman doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Mide Balonunun Yan Etkileri ve Zararları

YouTube video
Uygulamanın ardından ilk 3 gün mide içerisinde ağrı, bulantı ve spazm gibi şikâyetler görülebiliyor.Midenin alışma zamanında sonra bu durum her geçen gün daha da azalarak normal şekle geri dönecektir.Beklenmesi az seviyeler de olsa bile mide balonunun kendiliğinden sönme ihtimali bulunuyor. Bu durumda bağırsak tıkanması ya da ülser gibi problemler ortaya çıkabiliyor.Havalı ve sıvı balonlar olarak 2’ye ayrılan bu uygulama da sıvı mide balonu daha fazla şikâyet gerçekleştiriyor.Sıvı balon mideye konduğu andan itibaren ağrılara neden olarak kişileri oldukça rahatsız edebiliyor. Fakat bu durum sadece birkaç gün sürüyor.

Obezite Olanlarda Mide Balonunun Faydaları

YouTube video
Mide balonunun faydaları arasında bulunanlar şu şekildedir:

Mide balonu ( İntra Gastrik Balon ) uygulamasında kişiler hızlı bir şekilde kilo vererek, istedikleri vücut kitle endeksine ulaşabiliyorlar.Bu yöntem ile birlikte 25-30 kilo verilebilmesi mümkündür.Doktor kontrolünde besinlere de dikkat edildiği takdirde hafif spor desteği de verilerek kilo verme durumu daha hızlı gerçekleşebiliyor.Spor yapmadan bile kilo verme durumu kolaylıkla görülebiliyor. Çünkü mide balonu kişiler üzerinde yemek yeme isteğini en aza indiriyor.Bu şekilde aşırı yemek yeme alışkanlığından kişi kurtularak, daha sağlıklı şekilde beslenme alışkanlığına adım atıyor. Ancak mide balonu çıkarıldıktan sonra takdirde kontrollü şekilde beslenme devam etmelidir.Aksi takdirde tekrar verilen kilolar hızlı şekilde geri alınabilir.Ayrıca mide balonu uygulaması hamile kadınlara, mide hastalığı olanlara veya kortizon kullananlara gerçekleştirilmez.Uygulama için yaş sınırı ise 18-60 arasında kabul ediliyor.Genel Cerrahi tarafından anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır.

Aşağıdaki videonun içinde ve video kanalının ana sayfasında daha ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz. 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!