featured

Dupont Analizi Nedir? Dupont Analizi ROE’si Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dupont analizi, ilk kez Dupont şirketler grubu tarafından uygulanan, finansal analiz yapma işlemlerinde kullanılan bir tekniktir. Birçok iş koluna ait finansal yapıyı ve performansı ölçmek için, analiz etmek için birimlere ait finansal oranlar kullanılır. Yapılan analizler sonucunda şirket sermayesi hakkında detaylı bilgiler edinilmektedir. Sonuçlar şirket sermayesinin yeterlilik düzeyini raporlamaktadır. Dupont analizi yapılırken 3 farklı formülden yararlanılmaktadır. Yararlanılan üç formül, yatırımcılara farklı fikirler sunmak için yapılmaktadır. Yatırımcılar formüller sonucunda düşük ve yüksek karlılık sağlayan yönleri keşfetmektedirler. Bu formüller şu şekildedir;

ROE = ( Kar Marjı) X ( Varlık Döngüsü ) X ( Kaldıraç Çarpanı ) ROE = ( Net Kar / Satış) X ( Satış / Varlıklar ) X ( Varlıklar / Sermaye )ROE = ( Net Kar / Sermaye )

Üç farklı yoldan analiz ve hesaplama yapmak şirket finansı hakkında detaylı bilgi alabilmek için yapılmaktadır. Bu sayede yatırımcılara, şirketin güçlü yönleri ve zayıf yönleri hakkında fikir sahibi olabilme olanağı sağlamaktadır. Gerekli bilgileri alan yatırımcılar bu sayede şirketin hangi finansal yönünden bilgi alması gerektiğini anlamış oluyorlar. Şirketten alacağı bilgi kararı verildikten sonra yatırımlara yön verilmektedir.

Dupont Analizi ROE’si Nedir?

Roe, kelime anlamı olarak “ öz varlık karlılığı” anlamına gelmektedir. Ulusal literatürde “ return on equity” olarak yer almaktadır. Şirket ortaklarının yatırımları sonucunda ki kazançlarını gösteren bir kar oranı göstergesidir. Hisse sahipleri yatırımlarından ki birim kazancı ROE sayesinde görebilmektedirler.

Öz varlık karlılığının yüksek olması şirket için güzel anlamlar ifade etmektedir. Şirket, sahip olduğu kaynakları en verimli şekilde kullanmış sonucu ortaya çıkmaktadır. Yatırımcılar bu yüksek performans sayesinde yatırım miktarlarına göre yüksek karlılık almaktadırlar. ROE büyüme hızı ve satış büyüme hızı karşılaştırılarak, finansal yapı açısından değerlendirilmeler yapılmaktadır. ROE hızından daha hızlı şekilde büyümek şirketin finansal yapısını zayıflatmaktadır. Tam tersi olarak da ROE hızından daha yavaş hızda büyüme şirketin finansal yapısında güçlendirmeye neden olmaktadır.

Dupont Analizi Önemi

Analiz sonuçlarına göre şirket ROE’si hangi nedenlerden dolayı hareket ediyor, neler hareket etmesine neden oluyor belirlenmektedir.

Kar marjına göre şirketin verimlilik analizi yapılmaktadır.Ciro miktarına göre şirketin sahip olduğu varlıkların kullanım verimliliği ölçülmektedir.Finansal kaldıraç faktörü ile de yapılan işlemlerde kullanılan kaldıraç sayısı öğrenilmektedir.Bu üç faktörden alınan bilgiler ile şirketin güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesine ve şirketin analistçiler tarafından anlatılmasına yardımcı olmaktadırlar. Şirketten hisse alacak yatırımcılar bu bilgiler ışığında yatırımlarını yönlendirmekte ve hisselerini almaktadırlar.

Dupont analizi, gelir tablosu oluşturması ve inceleme yapmak için bilançodan yararlanmaktadır. Bu nedenle büyük satın alımlar, varlık girişleri ve diğer önemli konularda olan değişimler ROE hesaplamasında bozulmalara neden olabilmektedir. Böyle bir bozulmanın önüne geçmek için çoğu analist varlıklardan ve öz kaynaklardan yararlanmaktadırlar. Bu şekilde bir yaklaşım ise yıl boyunca bilançoda olan değişiklikleri kabul etmek demektir ve bu tutum da doğru olmayabilir.

Özetle temel olarak firmanın Çalışma sermayesinin öz karlılığını artırmak isteyen firmalar için, yukarıda belirtilen eşitliklerden yola çıkılarak finansal kaldıraç oranı, kâr marjı ve aktif devir hızı rasyolarını artırmalarını gerektiğini ifade edebiliriz

https://www.youtube.com/watch?v=-8d-CDfcVL0

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!