featured

O Hastalık Neredeyse Herkeste Var! Kolesterol Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en yaygın hastalıklarından biri olan kolesterol nedir nasıl düşürülür, total kolesterol nedir, vldl kolesterol nedir , ldl kolesterol nedir, kolesterol nedir biyoloji buna ne diyor, kolesterol ne düşürür, hdl kolesterol nedir ve kolesterol diyeti nedir sorularını bir kenara bırakın; biz birlikte en anlaşılır şekli ile kolesterol, yüksek kolesterol ve alçak kolesterol sorunlarını inceleyelim. 

Çağımızda çok yaygın olan kolesterol hastalığı, kalp ve damar hastalıklarının meydana gelmesinde büyük bir neden olarak bilinir. Hücrelerimizin görevlerini yapabilmeleri için kolesterole ihtiyaçları vardır fakat fazla kolesterol birçok hastalığı tetikleyebilir. Hayvansal gıdalar ile vücuda alınan kolesterol ve bu besinler içerisinde bulunan bu madde kan plazmasında taşınan, birçok göreve sahip yağa benzeyen bir maddedir. Aynı zamanda vücudumuz organlarından karaciğerde de üretilir.

Kötü kolesterol olarak bilinen Yüksek kolesterol başta kalp olmak üzere birçok organımıza zarar verir. Ve pek çok hastalığın başlangıcına sebep olur. Kandaki oranın 200 mg/100 m üzerinde olması kalp ve damar hastalıkları riskinin artmasına sebep olur ve kolesterolü yükseltir.

Sağlıklı bir bireyin kandaki kolesterol oranı sınırın altında olmalıdır. Özellikle çağımızın gençlerinde görünen bu hastalığın nedenlerinden başlıcaları fazla fast food tüketmekten ve yağlı yemeklerden kaynaklanmaktadır.

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol belirtileri , özellikle kalp krizi ve kalp damar hastalıklarının oluşmasında büyük rol alan kolesterol hastalığının sıklıkla görülen belirtileri şu şekildedir;

Yüz ve göz çevresinde yağ bezelerinin oluşması,Göğüs ağrısının olması,Bitkinlik ve sürekli olarak yorgun hissetme,Ayaklarda ve bacaklarda uyuşma, ağrı olması,Sıklıkla baş dönmesi,Nefes alış verişte zorluk yaşanması,Deri altında yağ birikmesi,Kalp hastalığı belirtilerinin olması, Ciltte leke oluşması,Vücutta morlukların oluşması,

Bunlardan birkaçı vücudunuzda oluşuyorsa kolesterol ölçümü yapılmalı ve gerekli tedaviye başlanmalıdır.

Yüksek Kolesterolün Sebep Olduğu Kalp ve Damar Hastalıkları Riskleri

Kolesterol Hastalığı en çok kalp ve damar hastalıklarına neden olur. ve genellikle iyi kolesterol olarak bilinir. Beslenme düzeninin olmadığı ve sağlıksız beslenen toplumlarda kalp ve damar hastalıkları riski oldukça yüksektir. Yüksek Kolesterolün sebep olduğu kalp ve damar hastalıkları riskler şu şekildedir;

Erkeklerde 45 yaş ve üzeri, Kadınlarda ise 55 yaş ve üzeri olan kişilerde kalp ve damar hastalıkları riski yüksektir.Birinci derece yakınlığı olan kişilerde; anne, baba, kardeş gibi, kalp rahatsızlığı varsa risk artar.Sigara içen kişilerde bu risk oldukça fazladır.Tansiyonu yüksek olan kişilerde risk fazladır.Şeker hastası olan kişilerde kalp ve damar hastalıkları riski fazladır.Boyuna göre kilosu fazla olan kişilerde de bu risk oldukça fazladır.

Kolesterolü Ne Düşürür ? Düşük Yoğunluklu Lipoprotein Ne Anlama Gelir?

Kolesterol nedir sorusundan sonraki önemli sorulardan ilki kolesterol nasıl düşürülür sorusudur. Çünkü kolesterolü düşürmek yaşam tarzı değişiklikleri yapmak demektir. Bu da malesef ki her zaman kolay bir iş değildir. Hepinizin duyduğu kötü kolesterol olarak bilinen kolesterol dengesi nasıl sağlanır. Kolesterolü düşürmek için ne yapmalı? İşte, cevapları!

1 – Egzersiz

Yapılan araştırmalara göre her üç kalp ölümünün bir tanesinin sebebi kötü kolesterol hastalığı . Doktorların tavsiyelerine göre kolesterol seviyesini düzene oturtmak için bol egzersiz yapılmalı ve sağlıklı beslenilmeli.

2 – Yulaf Ezmesi

Kolesterolü düşürecek ve düzenleyecek besinlerden bir tanesi yulaf ezmesi. Yüksek lif sayesinde kolesterolü düzenleyen yulaf ezmesinin sabah ve öğle öğünlerinde tüketilmesi tavsiye edilir.

3 – Nohut

Kolesterolü düşürecek bir diğer besin öğesi ise nohut. İçinde barındırdığı besinler sayesinde kan şekerini düzenleyip kolesterolü düşürdüğü için doktorlar tarafından önerilir. Nohutun öğle ve akşam öğünlerinde tüketilmesi tavsiye edilir.

4 – Ceviz

İştahı kesen ve kötü kolesterolü düşüren bir diğer besin kaynağı ise ceviz. Cevizin sabah saatlerinde tüketilmesi önerilir.

5 – Somon

İçinde barındırdığı Omega-3 ile somon balığı kolesterolün düşürülmesine oldukça yardımcı olan besinlerdendir.

6 – Lifli Besinler

Yaban mersini, kiraz ve greyfurt içlerinde barındırdıkları yüksek oranda lif sayesinde kolesterolünüzü dengeler ve kontrol altına alır.

7 – Fasülye

Sıklıkla tükettiğimiz fasulye de kolesterolü düşürmekte oldukça faydalıdır.

Kolesterol Neden Yükselir

Kolesterol neden yükselir , Kandaki kolesterol seviyesinin sınırı aşarak yükselmesinin iki temel sebebi vardır. Bunlardan birincisi diyetle beraber vücuda alınan besinlerdeki kolesterol seviyesinin yüksek olmasıdır. Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan kolesterol, aşırı hayvansal gıda tüketiminde vücuda alınır. İçerisinde trans yağ barındıran fast food ürünlerinin, kızartmayla yapılmış yemeklerin ve her türlü hayvansal gıda barındıran yiyeceklerin aşırı tüketilmesi kolesterolün yükselmesine neden olur.

Doymuş yağ kaynaklı besinlerden alınan kolesterol dışında bir de vücudun ürettiği kolesterol vardır. Kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesinin bir diğer sebebi olarak, vücudumuzda kolesterol üretiminin yüksek olması neden olarak gösterilir.

Vücuttaki kolesterol üretiminin fazla olması sebebi olarak ise, sağlıksız beslenme ve genetik yatkınlık gösterilir. Bu konudaki araştırmalar henüz tamamlanmamış olsa da sağlıksız beslenmenin birçok hastalığın başlıca nedenlerinden birisi olduğu bilinir.

Kolesterol Yüksekliği Neden Önemlidir

Her üç kalp ve damar hastalıklarının nedenlerinden birisinin yüksek kolesterol çıkması bu durumun tehlikesini gözler önüne seriyor. Yüksek kolesterolün birçok hastalığa sebebiyet verdiği gibi vücudumuzun ana merkezini bozup, kalp ve damar hastalıklarına neden olduğundan dolayı oldukça önemlidir.

Bireyde kolesterol ne kadar yüksek çıkarsa bu risk o kadar artar. Fakat yapılan testler sonucunda kolesterolü düşük çıkan kişilerde bu risk oranı azdır. Uzun yaşamak için sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrenmiş oluyoruz.

HDL Kolesterol ( yüksek kolesterol ) ve LDL ( alçak kolesterol ) konularına değindiğimiz bu yazımızda kolesterol düşürücü besinlerden bahsettik. Sizde yüksek kan kolesterol değerlerinize baktırmak isterseniz kolesterol düzeyi ölçümleme işlemi yaptırabilirsiniz. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve ldl kolesterol değerlerinizi ölçümlendirerek, gerekli bir tedaviye ihtiyaç duyup duymadığınızı anlayabilirsiniz. Ayrıca danışacağınız uzman doktor size konu ile ilgili daha önceden sorulan sorular hakkında detaylı bilgi verecektir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!