featured

Görkemli Yapısı İle Dünyanın En Büyük Sanat Müzesi: Fransa Louvre Müzesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanat Paris’te bir başkadır diye düşünen bir romantik ya da şehirlerin ruhu olduğuna inanan bir gezgin olun, mutlaka yolunuz Paris’e ve buranın simge yapısı Louvre müzesine düşer. Musée du Louvre bir başka ifade ile Louvre Müzesi, başkent Paris’te ziyaretçilerini bekleyen, dünyanın en ünlü, en çok ziyaret edilen ve en büyük sanat müzesidir.

Görkemli yapısı ile dikkatleri çeken müze, 73 bin metrekare alana yayılan yerleşkesi ile devasa bir sanat merkezidir. Her sene ortalama 10 milyon civarında kişinin ziyaret ettiği bu etkileyici müze de, 380 bin’ den fazla farklı türde sanat eseri koleksiyonlara kayıt edilmiş durumda bulunuyor. Ancak bu eserlerden yaklaşık 35 bin kadarlık bir kısmı sergileniyor. Bu yönü ile de Louvre Müzesi, dünyada bir eşi daha olmayan muhteşem ve büyük bir yapı olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda uydu müzeleri; Louvre Abu Dabi, Lens ve İran’da bulunmaktadır. İran’daki uydu müzesi yakın zamanda 2018 Mart ayında açılmıştır.

Geçmişten Günümüze Louvre: Önce Kale, Sonra Saray, Şimdi Müze

Fransa Louvre Müzesi, tespit edilen kayıt ve bilgilere göre 1204 yılında (bazı kayıtlarda yapıma başlangıç 1190 olarak geçer) dönemin Fransa Kralı olan Philippe Auguste tarafından bir kale olarak yaptırılmıştır. Halen daha müzenin bodrum katında kale kalıntılarının izleri görülebiliyor

Daha sonra şehrin gelişmesi ile birlikte savunma özelliği kaybolan bu yapı, 1546 yılında Fransa Krallarına ev sahipliği yapan Kraliyet Sarayı vasfını kazanmıştır. 1682 yılında Kraliyet ailesinin Versailles (Versay) Sarayı’na taşınması sonrası bu özelliğini kaybeden yapı 1793 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış ve Fransa’da ki ilk devlet müzesi olma unvanına da sahip olmuştur. Müze olarak ilk kapılarını açtığında 537 eser ile başlayan koleksiyon, zaman içerisinde gerçekleşen eklemeler ile günümüzde 380 bini aşmıştır. Müzede Winged Victory of Samothrace gibi geçmişten günümüze kadar gelen heykellerde vardır.

Müzenin Üç Kanadı: Sully, Denon ve Richelieu

Geniş yerleşim alanı ile her sene milyonlarca insanı ağırlayan devasa yapı, üç adet ana kanadın birleşiminden meydana geliyor. Bu ana kanatlar Sully, Denon Kanadı ve Richelieu isimleri altında farklı bölümlerinde binlerce eserin sergilendiği kısımlar olarak öne çıkıyor. Bu ana kanatlar dışında; Kraliyet Bahçeleri, Cam piramitler ( louvre piramidi ) ve Pavillon De L’Horloge müzedeki diğer önemli yapıları oluşturuyor.

Müzede yer alan bu yapı ve kanatlarda Doğu Avrupa eserleri, Batı Avrupa Eserleri, Eski Yunan dönemi eserleri, Mısır medeniyetinden antik mısır eserleri, yakın doğu eserleri ve yanı sıra İslam Medeniyetine ait eserler gibi çeşitli türlerdeki sanatsal ürünler ayrı ayrı bölüm ve kısımlarda sergileniyor. Ayrıca müze galerilerinde heykeller, resimler ve dekoratif eserlerde sınıflandırılarak ziyaretçileri karşılıyor.

Eşsiz Dehalardan Baş Yapıtlar

Louvre Müzesi, galerilerinde sergilenen eserler arasında eşsiz dehaları ile paha biçilemeyecek sanat yapıtlarına imza atan Leonardo Da Vinci, Rosso, Michelangelo, Raphael, Primaticcio gibi ustalara ait çok sayıda heykel, tablo, antika koleksiyon ve sanat eseri yer alıyor.Bu kapsamda müze resim koleksiyonu içinde ünlü İtalyan , İspanyol ve Fransız ressamlarda olmak üzere tanınmış sanatçılara ait çok sayıda eser bulunuyor. Bu eserlerin başlıcaları ise; Mona Lisa, Dantelci Kız, Madame Recamier, Saint Jean Baptiste, Medusa’nın Salı gibi başyapıtlardan oluşuyor.

Müzenin eşsiz ve değer biçilemez resim koleksiyonun dışında Milo Venüsü, Marly Atları, İki Köle gibi heykel ve sanat eserleri de sergi galerilerinde ziyaretçilerini karşılıyor.

Müzenin Açık Alanları ve Pavillon De L’Horloge

Louvre müzesi, açık alanları ile de dikkat çeken bir yapı. Yaklaşık 30 hektarlık alana yayılmış olan müze bahçelerinin tamamı ziyarete açık olarak tutulmuyor ise de, The Tuileries Bahçeleri ve Carousel Bahçeleri gibi açık alanlarda çeşitli tarihi eserler ve heykeller her yıl çok sayıda ziyaretçiyi kendilerine çekiyorlar. Müzede yer alan bahçeler UNESCO korumasına alınmış durumdalar.

Müzede ki önemli kısımlar arasında bulunan Napolyon ve Carrée Salonları arasında yer alan Pavillion De L’Horloge’de ise, müzenin tarihi ve geçmişten günümüze çeşitli evreleri hakkında ayrıntılı bilgilendirmeler ziyaretçilere sunuluyor

Cam Piramitler

İlk yapıldıklarında eleştirilere neden olsa da zaman içerisinde Louvre Müzesi ile bütünleşen ve müze ile birlikte üne kavuşan cam piramitler ise, Müzenin avlusuna yenileme amaçlı yapılan çalışmalar sırasında 1989 yılında eklenmişlerdir.

Müzenin Napolyon avlusu ana giriş kısmında bulunan, yaklaşık 21 metre yüksekliğindeki cam piramit ise, Çinli ünlü mimar I. M. Pei tarafından yapılmış ve adeta Louvre müzesi ile birlikte bir simge haline gelmiştir.

İçinde barındırdığı tarihi ve antik dönem eserleri ve kendi tarihi yapısı ile öne çıkan Louvre Müzesi ile Müze avlusuna sonradan eklenen modern mimari ögelerini taşıyan Cam Piramitler, bir bakıma geleneksel ile modernin bir araya geldiği şık bir kombinasyon niteliğini de taşıyor

Ziyaret Gün, Saat ve Ücretleri

Dünya üzerinde mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında bulunan bu eşsiz müze Salı günleri hariç olmak üzere her gün 09.00 ile 18.00 saatleri arası açık bulunuyor. Kapanış saati Çarşamba ve Cuma günleri ise 21.45’e kadar uzuyor.

Her hafta Salı günü kapalı olan Louvre Müzesi ayrıca 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık günlerinde de kapalı tutuluyor. Müzeye normal giriş ücreti ise 12 €. Ancak Paris Pass ya da Paris Museum Pass kullananlar için giriş ücretsiz. Bunun yanında her ayın ilk Pazarı ve 14 Temmuz günü Louvre müzesi ziyaretçilerine kapılarını ücretsiz olarak açıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!